Demisia | cum îți dai seama că e momentul potrivit?

Demisia | cum îți dai seama că e momentul potrivit?

Demisia poate fi o soluție atunci când simți anxietate, tristețe, poate chiar frică la locul de muncă. Poate fi o experiență trecătoare, când te confrunți cu o anumită problemă sau poate fi ceva care te deranjează în fiecare zi.

Dar cum îți dai seama dacă rezolvarea este să îți dai demisia? Să îți schimbi jobul nu este o decizie pe care să o iei rapid. Pentru că va avea un impact masiv asupra vieții tale, este important să analizezi toți factorii care te determină să pleci de la actualul loc de muncă.

Dacă ești indecis să faci pasul cel mare, îți prezentăm câteva situații în care demisia este alegerea cea mai înțeleaptă:

1. Jobul îți afectează starea de sănătate

Dacă ai un job care este atât de stresant încât experimentezi dureri de cap, de spate și insomnii, ar fi ideal să îți dai demisia cât mai repede posibil. Suferi de stres provocat de job, care, dacă nu este tratat, poate duce la probleme medicale serioase precum boli de inimă sau mentale.

Dacă nu reușești să rezolvi problemele care îți provoacă starea de disconfort, trebuie să îți prioritizezi sănătatea. Nu există niciun job pentru care să merite să te îmbolnăvești.

Citește și: Strategii pentru a lua deciziile cele mai bune in situatii de stres

2. Atitudinea șefului față de tine s-a schimbat

Spre exemplu, este posibil ca șeful tău să îți retragă din responsabilități, fără să îți dea un motiv. Te exclude de la ședințe importante și te tratează ca pe o persoană invizibilă. În această situație, cel mai bine ar fi să îți confrunți managerul ca să afli care este problema.

Există șansa să fie vorba doar despre o neînțelegere sau aceste lucruri pot fi indicii că șeful vrea să te concedieze, dar nu are un motiv legal pe care să îl folosească în acest scop.

3. Nu mai ai nimic de învățat

Când te-ai angajat la actualul job, poate erai începător. Între timp ai învățat multe lucruri, ai acumulat priceperi și experiență, care depășesc cerințele locului de muncă pe care îl ai în acest moment.

Dacă simți că ești supracalificat pentru poziția actuală și nu mai ai cum să te dezvolți sau să avansezi, probabil e timpul să cauți un alt loc de muncă care îți va oferi noi oportunități de creștere.

4. Ai primit o ofertă mai bună

Unul din motivele principale pentru care muncești este ca să câștigi o sumă considerabilă de bani care să îți permită să trăiești confortabil. Dacă nu ți-a mai fost crescut salariul de mult timp și ți-a fost refuzată o mărire, ar putea fi momentul să îți dai demisia.

Uneori e greu să părăsești un job care îți place și unde te înțelegi bine cu colegii, dar dacă vrei sau ai nevoie să câștigi mai mulți bani, este singura opțiune. Dacă primești o ofertă atrăgătoare, nu ezita să o accepți.

5. Munca îți afectează viața de familie

Mulți oameni se confruntă cu problema găsirii unui echilibru între muncă și familie. Dacă îți permiți, ia-ți câteva zile libere astfel încât să poți lua decizia corectă. Ai opțiunea să renunți la muncă sau să încerci să o faci de acasă.

Dacă nu îți poți imagina cum ar fi viața fără muncă, încearcă să găsești un job care îți permite să acorzi mai mult timp celor dragi, precum unul cu program flexibil sau care se află mai aproape de casă ca să nu pierzi timp făcând naveta.

Să îți dai demisia nu este niciodată o decizie ușoară, dar uneori este necesară. Chiar dacă locul de muncă are și părți pozitive – colegi prietenoși, beneficii – este posibil să predomine cele negative precum stresul, lipsa timpului, lipsa posibilităților de avansare, atitudinea nepotrivită a șefului sau salariul prea mic pentru nevoile tale.

Citește și: Care este cea mai bună metodă prin care să-ți dai demisia

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment