Decizia de a extinde competențele profesionale ale medicilor a atras nemulțumiri

Decizia de a extinde competențele profesionale ale medicilor a atras nemulțumiri

Pe baza unei nevoi acerbe de personal medical specializat în această perioadă de pandemie, Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a înaintat Ministerului Sănătății o propunere de adoptare prin Ordonanță de Urgență a unor reglementări în domeniul sanitar, care se referă la asigurarea resurselor de personal medical și la suspendarea pe durata pandemiei de COVID-19, a dispozițiilor din Legea 95/2006, privind restricțiile de acordare a asistenței medicale numai în domeniul competenței înscrise în avizul de liberă practică eliberat de Colegiul Medicilor.

„În acest moment mulți dintre colegii noștri medici, aflați în prima linie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, nu sunt apărați în exercitarea profesiei de către o reglementare care să acopere situațiile în care, deși au o anumită specialitate, este nevoie să depășească această competență înscrisă în avizul de liberă practică, mai ales pe fondul unor resurse medicale limitate, inclusiv resurse umane”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu într-un comunicat de presă.

Citește și: A fost lansat Memorialul Eroilor din Sănătate

Ulterior, această propunere a fost acceptată de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, fapt ce a atras o îngrijorare majoră din partea reprezentanților sistemului de sănătate.

Federația „Solidaritatea Sanitară” cere imunitatea profesională/limitarea răspunderii profesionale

Federația „Solidaritatea Sanitară” apreciază decizia de a proteja cadrele medicale care sunt nevoite să se ocupe de cazurile de COVID-19, chiar dacă nu este specializarea lor, însă consideră că această măsură nu este completă în ceea ce privește răspunderea profesională în cazul în care medicii sunt obligați să își exercite profesia într-o altă specialitate.

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” consideră că această decizie nu oferă o protecție suficientă pentru medici, deoarece nu doar „limita competenței” este problema, ci și răspunderea pentru efectele practicării medicinei în lipsa competențelor necesare.

Argumentul precizat de aceștia, care susține cele afirmate mai sus este susținut de art. 653 alin. 2 din legea nr. 95/2006, care indică faptul că personalul medical răspunde civil pentru „cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii”, situație care se aplică în cazul obligării medicilor la exercitarea profesiei într-o altă specialitate decât cea deținută.

Aspecte relevante pentru Federația „Solidaritatea Sanitară” 

Federația „Solidaritatea Sanitară” evidențiază necesitatea clarificării anumitor termeni și introducerea unor pasaje care să clarifice decizia cu privire la extinderea competențelor profesionale în cazul cadrelor medicale. 

Citește și: Medici pro și contra vaccinului anti-COVID

1. Imunitatea profesională/limitarea răspunderii profesionale în privința depășirii competenței 

În spitalele destinate COVID-19, pacienții sunt tratați de medici care au o altă specialitate decât cea adecvată patologiei lor. Astfel, acești medici sunt obligați să practice profesia într-o altă specialitate decât cea pe care o dețin.

Această soluție necesară acordării de asistență medicală unui număr mare de pacienți COVID-19 este corectă în cazul în care medicii care sunt obligați să practice medicina într-o altă specialitate pe care o dețin să nu poată fi acuzați de efectele acestei situații: practicarea medicinei într-o altă specialitate și efectele ei juridice. 

Astfel, se înțelege că medicii care sunt forțați de situație să practice profesia într-o altă specialitate decât cea pe care o dețin au dreptul la imunitate profesională care se referă la răspunderea privind depășirea competenței și cunoștințele medicale insuficiente, nu și răspunderea civilă sau penală derivată din neglijență sau reaua intenție. 

2. Imunitatea profesională/limitarea răspunderii profesionale în privința regulilor de selectare a pacienților

Numărul mare de pacienți COVID-19, în condițiile unor resurse medicale limitate, conduce inevitabil la situația în care primii pacienți care ocupă resursele disponibile să blocheze accesul altor pacienți care s-au prezentat ulterior. Într-o asemenea situație ar trebui să se aplice limitarea răspunderii profesionale a personalului medical.

Citește și: Alexandru Rafila susține că vaccinul anti-COVID nu va produce efecte adverse

3. Imunitatea profesională/limitarea răspunderii profesionale în privința utilizării protocoalelor terapeutice

Medicii puși în situația de a-și practica profesia într-o altă specialitate decât cea pe care o dețin în tratamentul pacienților COVID-19 se raportează la protocoalele terapeutice recomandate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății.

Astfel, pentru că medicilor obligați să practice profesia într-o altă specialitate decât cea pe care o dețin nu le este accesibil principiul liberei exercitări a profesiei în tratamentul pacienților COVID-19, aceștia vor fi nevoiți să se raporteze strict la protocoalele terapeutice, de aceea ar trebui să fie protejați prin imunitatea profesională/limitarea răspunderii profesionale.

4. Imunitatea profesională/limitarea răspunderii profesionale în privința soluțiilor adiționale de tratament și îngrijire a pacienților

Pentru că numărul de pacienți COVID-19 este din ce în ce mai mare, cadrele medicale sunt nevoite să utilizeze soluții alternative de tratament în spații diverse, în cazul în care saloanele și spațiile dedicate acestor pacienți sunt ocupate.

În aceste situații ar trebui să se aplice limitarea răspunderii profesionale a cadrelor medicale, după cum susțin Reprezentanții Federației  „Solidaritatea Sanitară”.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment