De copiii cadrelor medicale cine se ocupă?

De copiii cadrelor medicale cine se ocupă?

Criza îngrijirii copiilor este o adevărată problemă pentru cadrele medicale care sunt foarte solicitate în această perioadă și își petrec foarte mult timp la serviciu, pentru a le acorda asistență medicală persoanelor care au probleme de sănătate.

Din acest motiv, timpul petrecut cu familia, în special cu copiii, este mult mai redus, iar aceasta este o adevărată problemă pentru toți cei aflați în sistemul medical, care sunt nevoiți să lucreze mai mult decât de obicei.

Închiderea școlilor îi afectează pe părinții care trebuie să meargă la serviciu și nu au cu cine să își lase copiii, iar acest lucru nu se limitează la medici, ci și la personalul serviciilor de mediu, asistenți medicali, administratori etc.

În prezent, mulți părinți sunt nevoiți să își țină copiii acasă și nu au resurse pentru a continua să plătească bone și alte persoane care să aibă grijă de aceștia, dacă închiderea școlilor se extinde. Cadrele medicale se confruntă cu o problemă importantă: dacă sunt la spital și au grijă de pacienții care au nevoie de ei, cine se îngrijește de copiii lor?

Citește și: Studiu: Nivel crescut de stres în rândul salariaților medicali. Top 16 efecte negative ale pandemiei, în România

De ce este esențială îngrijirea copiilor cadrelor medicale?

Lipsa asistenței pentru îngrijirea copilului se adaugă pe lista de motive care duc la epuizarea cadrelor medicale, studii care au arătat rezultate în detașarea emoțională, scăderea productivității și scăderea efortului profesional. Dar acum mai mult ca oricând, societatea are nevoie de lucrători din domeniul sănătății care să fie detașați emoțional, productivi și profesioniști.

În acest moment, toate instituțiile de învățământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară sunt închise, iar copiii învață online. Impactul cadrelor medicale de a rămâne acasă pentru a avea grijă de copiii lor nu este doar economic, ci ar putea duce la creșterea ratei de mortalitate din cauza deficitului de personal, mai ales în această perioadă.

Lucrătorii esențiali din domeniul sănătății sunt definiți ca oricine lucrează în cabinetele medicilor sau ale altor profesioniști din domeniul sănătății, centrelor de îngrijire ambulatorie, spitalelor, instituțiilor de îngrijire medicală și îngrijirii rezidențiale. Aceasta poate include persoanele care acordă îngrijire directă pacienților, cum ar fi medicii, asistenții medicali, farmaciștii și tehnicienii medicali, precum și toți lucrătorii necesari pentru a menține o unitate medicală în funcțiune, de la personalul administrativ la cel de curățenie.

Cadrele medicale care petrec mai puțin timp oferind îngrijire pacientului pentru a avea grijă de propriii copii pot influența direct dezvoltarea unei epidemii și supraviețuirea acestor pacienți. Înțelegerea acestor compromisuri este vitală atunci când se planifică răspunsul la sănătatea publică în ceea ce privește COVID-19, deoarece dacă supraviețuirea pacienților infectați este suficient de sensibilă la scăderea forței de muncă din domeniul sănătății, închiderea școlilor ar putea duce indirect la creșterea numărului de decese cauzate de COVID-19.

Autoritățile au încercat să intervină pentru a stimula profesioniștii din domeniul medical să continue să se prezinte la muncă, acolo unde este mare nevoie de ei.

Citește și: Distanțarea față de familie și prieteni – prețul plătit de cadrele medicale

Ce măsuri au luat autoritățile?

În prezent, profesioniștii din domeniul medical trebuie să lucreze mai mult decât oricând, iar cei care au copii sunt nevoiți să găsească persoane responsabile care să aibă grijă de aceștia în locul lor, mai ales acum, când instituțiile de învățământ sunt închise.

În aceste condiții, Camera Deputaţilor a adoptat marțea trecută proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă prin care se acordă zile libere pentru părinţi, în vederea supravegherii copiilor. Cu toate acestea, angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice nu beneficiază de aceste zile libere, întrucât sunt considerați importanți în lupta cu noul coronavirus.

În situaţia în care unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii și nu poate primi zilele libere, pentru a compensa acest lucru, are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută. În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, doar unul dintre aceştia are dreptul la majorarea acordată.

Prevederile acestei OUG se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară; b) celălalt părinte nu beneficiază de zile libere. De asemenea, s-a introdus şi condiţia ca locul de muncă ocupat să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Pentru mulți profesioniști din domeniul medical, aceste tipuri de servicii de îngrijire a copilului sunt necesare pentru a se asigura că pot continua să își desfășoare activitatea profesională așa cum trebuie.

Unele state – inclusiv Washington, California și New York, care au fost cele mai mari focare din SUA – oferă îngrijire gratuită sau subvenționată pentru copiii cadrelor medicale. Alții au permis instituțiilor de îngrijire a copiilor să rămână deschise, dar mulți furnizori au fost nevoiți să închidă totuși din cauza scăderii cererii generale, limitând opțiunile disponibile lucrătorilor din domeniul sănătății care au cel mai mult nevoie de serviciile lor.

În cazul în care instituțiile de îngrijire a copilului existente sau statul nu a reușit să ofere servicii personalului medical, voluntarii au încercat să intervină. MN CovidSitters are peste 300 de voluntari care deservesc mai mult de 200 de familii. Rețele similare de babysitting au apărut la Dartmouth, Johns Hopkins și Ohio State University.

În România, nu sunt luate astfel de măsuri, de aceea cadrele medicale continuă să-și arate nemulțumirea față de autorități.

Citește și: O noua epidemie invizibila – Cum sa combati depresia in calitate de asistent medical

Cadrele medicale se revoltă

Aproximativ 100 de sindicaliști ai Federației Sanitas au protestat săptămâna trecută în fața Guvernului pentru a-și cere drepturile. Aceștia au transmis mesaje precum: „Ne-a epuizat grija pentru cei de acasă”, „Nu pot munci pe stomacul gol” sau „Luptăm cu virusul, nu cu statul”.

Reprezentanții sistemului medical sunt nemulțumiți că le-au fost promise sporuri și stimulente pentru această perioadă, care nu le-au fost oferite. De asemenea, o altă problemă pe care au menționat-o aceștia este lipsa echipamentului adecvat pentru protejarea cadrelor medicale care sunt expuse pericolului de infectare cu COVID-19. 

Cadrele medicale sunt epuizate, sunt nemulțumite de deciziile Guvernului în ceea ce le privește și simt că au ajuns la capătul puterilor, că se expun pericolului și își neglijează familia și copiii.

Federația Sanitas a transmis o listă întreagă de solicitări Guvernului:

  • Adoptarea unor măsuri prin care să se protejeze sănătatea şi securitatea salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială, astfel încât să se diminueze numărul de salariaţi infectaţi cu COVID-19.
  • Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, atât cele de asistență medicală, cât și cele de asistență socială.
  • Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.
  • Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, aflată în vigoare la această dată:

– Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți confirmaţi/suspecți de COVID-19.

– Acordarea stimulentului de risc pentru personalul din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a fost implicat direct în activităţile specifice unităţilor în care îşi desfăşoară activitatea.» Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.

– Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.

– Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.

  • Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
  • Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
  • Adoptarea în regim de urgenţă a normelor de aplicare a Legii nr. 56/2020 pentru respectarea dreptului legal la pensie de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.
Sfaturi pentru părinții care lucrează în sistemul medical

Cadrele medicale care sunt și părinți se confruntă cu impactul pandemiei pe cel puțin trei niveluri: propria persoană, pacienții și copiii. Acest lucru poate fi, de asemenea, accentuat de teama de a contracta virusul la locul de muncă și de a-l transmite pacienților și familiei.

Ca părinte, este posibil să fi observat schimbări în starea emoțională a copilului în timpul pandemiei de COVID-19. Cercetările efectuate în pandemiile anterioare sugerează că pot exista multe efecte asupra sănătății noastre mintale, chiar și pentru cei care anterior nu erau afectați de dificultăți de sănătate mintală.

Potrivit experților, impactul asupra sănătății mintale a copiilor sau tinerilor este similar cu cel al adulților:

  • modificări ale programului de somn
  • anxietate
  • sentiment de singurătate
  • teamă
  • dificultăți de comportament

Pentru a evita astfel de situații, părinții trebuie să acorde cât mai mult timp copiilor. În cazul în care unul dintre aceștia lucrează în sistemul medical, celălalt părinte ar trebui să își petreacă de două ori mai mult timp cu cei mici, pentru a completa lipsa celuilalt părinte. În cazul în care ambii părinți lucrează în sisteme de stat importante pentru buna desfășurare a lucrurilor în pandemie, ar fi bine ca un bunic, o mătușă sau o figură familială să stea cu copilul cât timp părinții lipsesc.

Există cazuri în care ambii părinți sunt cadre medicale, iar copiii nu cu cine să stea acasă decât cu o bonă. Pentru ca cei mici să nu simtă lipsa celor dragi, bona trebuie să fie foarte apropiată de aceștia, iar în puținul timp liber, părinții să le explice că totul va trece și își vor petrece mai mult timp împreună.

Citește și: Importanta familiei in mentinerea sanatatii mintale a cadrelor medicale

Iată de ce ar trebui să țineți cont pentru a elimina stresul legat de copiii dvs. care rămân în grija altor persoane:

  • lăsați-vă copiii în grija unor persoane de încredere, pentru a nu fi stresați din acest motiv, ideal ar fi să fie o rudă sau o persoană cu care aceștia sunt familiarizați;
  • când aveți puțin timp liber, vorbiți cu cei mici pentru a-i asigura că sunteți acolo pentru ei;
  • inspirați-le siguranță;
  • implicați-vă cât puteți de mult în activitatea lor școlară, pentru a-i încuraja să accepte această schimbare legată de desfășurarea orelor online;
  • nu vă arătați frustrările și supărările de față cu cei mici;
  • când sunteți acasă, faceți activități care să vă relaxeze pe dvs. și să îi bucure pe copii.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment