De ce sa alegi Kinetoterapie?

De ce sa alegi Kinetoterapie?

Dupa cum spuneam in articolul precedent (click aici), Kinetoterapia poate fi o alternativa pentru cei care si-ar dori o cariera in domeniul medical. Pentru a va face o idee despre ceea ce presupune aceasta facultate si care sunt optiunile de viitor, va invit sa cititi urmatorul interviu, realizat cu Petroiu Catalin, absolvent al acestei facultati:

  1. Cum si de ce ai ales aceasta facultate? Stiai ce oportunitati iti va oferi?

In 2011 era mult mai ambigua notiunea de kinetoterapie si categoric pot spune ca nu am stiut in ce ma bag. A fost prima facultate care a afisat rezultatele si drept urmare am ramas aici. Imi placea ideea in sine foarte mult si, ca orice tanar visator, oportunitatile pareau a fi nemarginite din exterior.

  1. Care au fost materiile care ti-au placut cel mai mult si cat de utile le-ai considerat pentru viitoarea cariera?

Primul an pot sa zic ca e grozav daca alegi sa studiezi kinetoterapia in cadrul unei facultati de sport. Ai doar cateva materii grele , cativa “clasici”: anatomie si fiziologie. In rest, pot spune din tot sufletul ca e benefic  pentru ca faci toate sporturile. De la fotbal pana la o materie optionala ce o poti alege: cum ar fi saritul cu parapanta.

De exemplu imagineaza-ti o lectie practica la fotbal , sau iarna la natatie intr-un bazin olimpic. Nu pot spune ca am avut o materie preferata, dar eram atras de cele ce aveau legatura directa cu viitoarea meserie – din pacate, putine in facultate.

Practica a fost din pacate destul de putin exploatata si, asemanator celorlalte facultati, se punea accent pe multa teorie, care in cele mai multe dintre cazuri nu era necesara.

  1. Cum au fost profesorii, cerintele, proiectele, examenele? Pe ce s-a pus mai mult accent: practica sau teorie?

Ca in majoritatea facultatilor, profesorii difereau foarte mult. Am avut parte de profesori la care te duceai de drag la cursuri si erau adevarati mentori. Aveai ce sa inveti si tot timpul reuseau sa transmita partea de teorie intr-un mod mult mai captivant. Se predau si notiuni practice, foarte utile, de altfel, in meseria mea. Pe de alta parte am avut si profesori care tineau cursuri lungi si plictisitoare, din punctul meu de vedere. De cele mai multe ori era o provocare sa nu adorm.

Legat de examene as putea spune ca a fost mult prea mult accent pe teorie, teorie inutila. Ar fi fost mult mai interesant ca unele examene sa fie interactive sa tragem un biletel si sa raspunzi la intrebari atat profesorului cat si colegilor pe tema respectiva. Ar fi interesant pentru mine!

Una e sa iei un 2 pe o coala de hartie si alta sa nu stii sa raspunzi in fata colegilor, asta clar te-ar      ambitiona  sa inveti !

  1. Ai incuraja elevii sa faca aceasta alegere? De ce ?

Inca e un domeniu de care multa lume nu a auzit. Oamenii cand aud ca esti kinetoterapeut vin cu o replica care incepe usor sa imi provoace migrene: “Aaa faci masaj, nu?”

Am considerat de la inceput ca aceasta meserie are un potential fantastic si vad ca in Romania se dezvolta din ce in ce mai mult. Daca iti plac oamenii si vrei sa vezi o schimbare in bine, iti recomand cu drag. Cred ca este cel mai frumos sentiment sa stii ca faci parte din aportul direct al recapatarii motorii individuale. Oamenii vin la mine cu diferite probleme si pleaca zambind pentru ca au reusit sa renunte la un carucior, cadru etc.

  1. In prezent esti angajat? Care sunt atributiile tale? Esti fericit cu ceea ce faci?

In momentul de fata lucrez la Spitalul Municipal din orasul meu natal. Atributiile mele sunt strict legate de cabinetul de kinetoterapie, unde imi desfasor activitatea. Partea frumoasa cand lucrezi intr-un cabinet multidisciplinar este ca nu ai cum sa te plictisesti, mereu  sunt cazuri noi, mereu vezi  patologii diferite, varietatea varstelor  si lucrurile astea marunte te tin mereu in priza.

Din pacate, mai avem nevoie de timp ca lumea sa inteleaga importanta meseriei noastre in recuperarea lor.

 

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment