Când se întâmplă prima oară este frustrant și îngrijorător, dar viața continuă și după pierderea unui loc de muncă, deci nu este sfârșitul lumii să fii concediat. Trebuie doar să tragi învățămintele din fiecare experiență și să mergi mai departe, deoarece atunci când alegi să ignori complet situația, ajungi să acumulezi frustrări, stres și anxietate, deci asigură-te că ai un plan cât mai bine pus la punct în caz de urgențe și reia controlul asupra vieții tale.
Majoritatea managerilor de HR se ghidează după premiza: „Omul potrivit la locul potrivit”, iar peste 50% dintre concedieri au loc din cauza nepotrivirii candidaților cu cerințele jobului în permanentă schimbare, nu neapărat a performanțelor cuiva, tocmai de aceea găsirea locului de muncă potrivit poate dura o perioadă, care să fie presărată de încercări, iar pierderea unui loc de muncă nu este o tragedie ci trebuie mai degrabă privit ca pe o oportunitate.
Totul este despre a potrivi personalitatea ta și abilitățile tale cu echipa și necesitățile dintr-un loc. Cu toate acestea, dacă deja ai fost concediat din mai multe locuri de muncă, e momentul să începi să te întrebi dacă ai ales cariera potrivită, deoarece mai multe concedieri pe un CV sunt un semn de întrebare pentru orice angajator, pentru că acestea arată că a fost o problemă la calitatea muncii tale sau la felul tău de a fi.
Citește și Ce spune Codul Muncii despre concediere, demisie și dreptul la preaviz: ce trebuie să știi ca angajat
Pierderea unui loc de muncă este dureroasă
Când rămâi fără loc de muncă rămâi fără cel puțin o sursă de venit și îți este rănită mândria, pentru că e ca și când șeful ți-ar spune că nu ești suficient de bun în ceea ce faci, dar adevărul este că un post e mai mult despre interesele angajatorului și dorințele acestuia de a face profit, iar dacă nu te potrivești în acel plan nu poți face absolut nimic pentru a-l convinge.
Abordarea problemei
La început s-ar putea să fie mai greu, dar când te forțezi să găsești lucruri cu care să-ți ocupi timpul, se întâmplă ceva uimitor. Poți să-ți duci la îndeplinire visurile și să faci lucruri de care nu știai că ești în stare și în unele cazuri să ajungi undeva chiar mult mai bine. Uneori ai nevoie doar să te împingă cineva de la spate pentru a-ți putea atinge potențialul maxim.
Încearcă deci să ignori tentația de a sta toată ziua în casă doar să te uiți la televizor, deși pentru o vreme poate părea ceva terapeutic, deoarece nou tău „job” este de fapt acela de a-ți căuta viitorul loc de muncă, iar acest lucru îți va ocupa toată ziua, odată ce te dedici procesului. Gândește-te că adesea, după ce trece o perioadă, oamenii simt că pierderea unui anumit loc de muncă este cel mai bun lucru care li se putea întâmpla la momentul respectiv, deoarece au avut ceva de învățat, și-au schimbat prioritățile și chiar au început un nou proiect.
Citește și 4 obiceiuri negative la locul de munca ce iti pot aduce concedierea
Ce să faci după ce-ți pierzi locul de muncă
Este ușor să devii deprimat și furios, dar nu-ți este de nici un ajutor pe termen lung. Dacă vrei să reintri în forță în câmpul muncii, acordă-ți timp să-ți revii, dar alcătuiește un plan de acțiune, pentru că „tot răul merge spre bine”. Unele concedieri survin doar din cauza faptului că o companie trebuie să facă economii și nu au nimic de-a face cu tine, așa că trebuie să lași loc de „bună ziua” și să-ți vezi de viață, chiar dacă doare. Pentru a trece cu bine peste o astfel de situație, este bine să:
- Ai mereu economii care să-ți ajungă între 3-6 luni.
- Acordă-ți în jur de o săptămână să treci prin tot spectrul de emoții care survin în urma pierderii locului de muncă și a colegilor pe care s-ar putea să nu-i mai vezi.
- Folosește toate resursele care ți se pun la dispoziție: servicii de plasare a forței de muncă, platforme de recrutare precum MEDIjobs, rețele sociale și cunoștințe.
- Fă-ți un plan și dezvoltă-ți din timp rețeaua de networking.
- Găsește modalități să ieși din casă și să cunoști oameni noi, care să împrăștie vestea că ești în căutarea unui loc de muncă.
Te-ar mai putea interesa și 5 lucruri importante pe care sa le faci dupa ce ai fost concediat
Lasă pretențiile deoparte, dar menține-ți demnitatea
Câteodată îți poți permite să fii un pic pretențios, dar de cele mai multe ori, noul job care apare este ceva ce te poate scoate la liman, chiar dacă nu este locul tău de muncă ideal. Este greu să-ți calci pe mândrie și să faci compromisuri, dar uneori este necesar. De exemplu, un nou job înseamnă să te duci undeva unde nu te-ai fi imaginat lucrând, dar care îți va deschide noi căi profesionale, te va scoate din criza economică în care te afli și va îndepărta depresia în care ai intrat.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.