Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.
Dacă ești încă la liceu sau ai absolvit dar nu ai diploma de BAC și vrei să profesezi în domeniul farmaceutic, ar fi indicat să te interesezi ce trebuie să faci pentru a obține această diplomă. Deși există școli de asistenți de farmacie la care poți aplica fără BAC, este posibil să nu îți găsești de muncă.
Îți explicăm în continuare care este importanța diplomei de BAC pentru a te angaja ca asistent farmacist.
Pentru a acumula cunoștințele necesare pentru a deveni asistent farmacie, ai două opțiuni, să te înscrii la o facultate de profil sau o școală postliceală. Cursurile la facultate au o durată de 4 ani și pentru a te înscrie ai nevoie de diploma de BAC. Trebuie să dai un examen care constă în două probe pentru a fi admis, la biologie și chimie sau fizică.
La o școală postliceală cursurile durează 3 ani iar admiterea este în baza unui test de aptitudini, a unui interviu sau a mediei de la examenul de bacalaureat. După ce ai absolvit școala postliceală sau facultatea, mai ai un pas până să poți practica. Trebuie să obții un certificat de membru al Ordinului Asistenților Medicali Generalisti, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).
Pentru a obține acest certificat ai nevoie de mai multe acte, printre care și diploma de bacalaureat sau un certificat de absolvire al liceului (original + copie).
Dacă te gândești serios la o carieră ca asistent farmacist, trebuie să știi exact care vor fi atribuțiile tale. În principal, vei colabora cu farmacistul licențiat și vei avea mai multe sarcini precum: etichetarea medicamentelor, inventariat stocuri, distribuit medicamente, încasarea banilor, verificat prescripții.
Vei putea lucra atât în farmacii și puncte farmaceutice, cât și în laboratoare, fabrici de medicamente, depozite de medicamente și centre de distribuție a medicamentelor.
Acum urmează partea mai complicată. Poți să te angajezi atât la stat, cât și la privat iar pentru a candida ai nevoie de o serie de documente. Deși aceasta diferă de la job la job, la orice loc de muncă va trebui să treci de un interviu.
Chiar dacă ai absolvit o școală postliceală și ai obținut certificat de membru OAMGMAMR, e posibil să nu fii chemat la interviu pentru că nu ai diploma de BAC. Majoritatea angajatorilor cer neapărat să fi absolvit examenul de bacalaureat pentru a te angaja.
Mai mult, chiar dacă reușești să te angajezi, nu va fi un loc de muncă unde să poți să te dezvolți. Cu ajutorul diplomei, ai acces la joburi unde ți se oferă condiții mai bune de muncă în clinici/spitale mult mai bine dotate. De asemenea, dacă ai diploma de BAC, poți să îți negociezi un salariu mai mare, pe măsura cunoștințelor pe care le-ai acumulat.
Îți recomandăm, așadar, să faci tot posibilul să treci cu brio de examenul de bacalaureat. Te va ajuta să obții un loc de muncă mai bun și chiar să urmezi cursurile unei facultăți, în caz că vrei să te specializezi pe viitor.
Citește și: 5 ponturi care te ajuta sa faci impresie buna la interviul pentru postul de asistent farmacist
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.