INTERVIU Daniela Giusca, asistent medical scolar: “Este frumos să fii asistent de medicină şcolară, dar răspunderea este foarte mare.”

INTERVIU Daniela Giusca, asistent medical scolar: “Este frumos să fii asistent de medicină şcolară, dar răspunderea este foarte mare.”

Considerată “Cenuşăreasa” sistemului de sănătate, medicina şcolară este o necesitate de care trebuie să ţinem cont ȋn permanenţă. Cabinetele medicale şcolare sunt rar aduse ȋn discuţie, ȋn ciuda importanţei covârşitoare pe care o au.

Cu siguranţă vă aduceţi aminte de doamna asistentă medicală din perioada gimnazială sau de la liceu. Prototipul doamnei cu ochelari, ȋngrijorată şi ȋntrebând: “Spune, puişor, ce te doare?”, trăieşte ȋn amintirea fiecăruia dintre noi. Un fel de mămică de la şcoală, asistenta medicală, creează starea de siguranţă părinţilor, profesorilor şi elevilor.

Decizia de a acorda primul ajutor corect şi ȋn timp util este vitală. Este frumos să fii asistent de medicină şcolară, dar răspunderea este foarte mare.”

Lipsa medicilor şi mai ales a unui medic coordonator ne pune pe umeri o responsabilitate uriaşă”. Aşa ne-a declarat asistenta medicală de cabinet şcolar, Daniela Giuşcă.

Importanţa sănătăţii şi educaţiei sanitare a copiilor

Când vorbim despre copii, ne gândim ȋn primul rând la sănătatea şi la educaţia lor. Asistentul medical de medicină şcolară trebuie să fie aproape de elevi şi să realizeze obiectiv evaluarea lor. Ȋn cabinetele medicale şcolare se pune accent pe educaţia sanitară atât a elevilor, cât şi a părinţilor. 

Igiena generală, bolile copilăriei, vaccinarea  sunt câteva subiecte pe care asistentele din şcoli le aduc ȋn atenţia acestora. Cu elevii se fac ore de informare pe grupe de vârstă şi pe sexe. Ȋn perioada pubertăţii, fetele sunt informate despre transformările delicate prin care trec.

Educaţia sexuală

“Educaţia sexuală ar trebui introdusă ȋn programa şcolară, ȋncepând de la vârsta de 10 -11 ani. Nu toţi părinţii vorbesc despre sexualitate cu copiii lor. Eu mi-am dorit dintotdeauna să pot vindeca oameni. Faptul că pot fi de ajutor, ȋmi dă sens vieţii. Mă consider un om norocos pentru că meseria este o parte din mine, m-a ȋmplinit. Iubesc copiii şi am avut ocazia să fiu alături de ei de la ȋnceputul carierei mele de asistent medical.”, a spus Daniela Giuşcă.

Din dragoste pentru copii

Tot din dragoste pentru copii, Daniela Giuşcă a răspuns  invitaţiei de a preda la o şcoală postliceală sanitară. Şi-a descoperit vocaţia de dascăl transmiţând de 10 ani ȋncoace dragostea pentru frumoasa meserie de slujitor al vieţii.

“Am dorit ca tot ceea ce ştiu şi am ȋnvăţat ȋn decursul anilor să pot transmite mai departe.”, mai spune doamna asistenta.

Meseria de asistent medical şcolar este mai mult decât o meserie. Medicina şcolară este o necesitate mereu actuală. Presupune să dăruieşti, iar ceea ce dăruieşti, aceea primeşti.

Despre Autor

Iulia Chiper

Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.

Facebook Comment