INTERVIU Daniel Popescu, Student la Medicina: „Tratamentul pacientului ar trebui sa fie axat pe toate nevoile lui, nu doar pe a vindeca boala la nivel fizic”

INTERVIU Daniel Popescu, Student la Medicina: „Tratamentul pacientului ar trebui sa fie axat pe toate nevoile lui, nu doar pe a vindeca boala la nivel fizic”

In primii ani de facultate, medicina poate fi coplesitoare, nu doar atat prin nivelul cunostintelor care trebuie acumulate in ritm alert si volum mare, cat prin expunerea constanta la aspectele cele mai practice ale medicinei. 

Pe de alta parte, asa cum spune Daniel Popescu, un tanar care este in anul al II-lea la Facultatea de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, in primii ani de facultate, abordarea academica in facultate este mai degraba teoretica, in laboratoare si fara o interactiune directa cu pacientii. Chiar si asa, Daniel a punctat nevoia interdisciplinaritatii medicale in abordarea pacientului, a unei comunicari mai bune in randul comunitatii medicale si a cautarii unui raspuns mai complex la nevoile pacientului: fizice si psihice. 

Ai stiut dintotdeauna ca vrei sa urmezi medicina sau cand ai constientizat acest lucru? Ce te-a facut sa urmezi aceasta facultate?

Clasa a 7-a este cea in care incepeam studiul corpului uman la biologie si, tot atunci, participam la primele ore de chimie. Din acele momente am ramas fascinat de complexitatea organismului uman, de forma si de functie, dar cu greu as putea spune ca stiam de atunci ca voi alege o cariera in domeniul medical. Clasa a 11-a doar mi-a reafirmat placerea de a invata despre oameni, cand am studiat din nou corpul uman. Dar biologia si chimia nu au fost de ajuns pentru a lua o decizie. In liceu mi-am petrecut destul de mult timp facand voluntariat, fiind inconjurat de o multime de oameni care isi faceau treaba extraordinar in domenii diferite, de la profesori la economisti, si chiar daca multe profesii pareau atragatoare, niciuna nu imi parea varianta potrivita pentru mine. Mereu mi-a placut sa lucrez cu oamenii, sa sar in ajutorul lor, sa ma asigur ca sunt bine si ca sunt fericiti, asa ca domeniul pe care care aveam sa il urmez trebuia sa imi asigure posibilitatea de a face acest lucru. In clasa a 12-a am inceput pregatirile pentru admitere, fiind sigur intr-o proportie mare ca voi alege facultatea de medicina.

Cum s-a schimbat perceptia ta despre studiu dupa primul an de facultate? Ce ti s-a parut greu, sau diferit fata de liceu?

Volumul mare de informatii si timpul scurt pe care il avem la dispozitie pentru a le asimila sunt marile diferente pe care le prezinta facultatea fata de liceu. Desi multi profesori de liceu spuneau ca la facultate vom fi pe cont propriu si ca nimeni nu va sta dupa noi sa invatam, la facultate exista multi profesori dedicati care vor sa se asigure ca intelegem subiectele cu care ne confruntam si ca putem stapani toate aspectele predate, atat la curs, cat si la lucrarile practice. Facultatea ne face sa fim uimiti de propriile noatre capacitati, de cat de mult putem invata si de cat de mult putem munci pentru a ne atinge telul. Programul este alt factor care poate pune probleme, el poate fi destul de incarcat in anumite perioade, cu ore care tin de dimineata pana seara, lucru neobisnuit la liceu. 

Ai o idee acum despre ce specialitate ti-ai dori sa urmezi la rezidentiat si de ce ai alege aceasta specialitate?

Cred ca imi voi putea alege specialitatea doar dupa ce voi parcurge fiecare materie separata in parte, timp in care imi voi putea crea o imagine de ansamblu pentru fiecare disciplina. Daca la inceputul facultatii mi s-ar fi parut interesante genetica sau neurologia, acum cu noile informatii acumulate, m-ar interesa mai mult cardiologia sau pediatria. Inca nu stiu cu siguranta ce specialitate as dori sa urmez, dar sunt sigur ca pana la finalul celor 6 ani imi voi limita campul la una sau doua optiuni.

Ce inseamna un mentor pentru tine si cat de mult consideri ca este mentoratul util pentru elevii si studentii din Romania? Ce mentori ai si de unde te inspiri in zilele in care lucrurile par mai dificile sau mai complicate?

Cred ca este important sa avem in viata noastra de zi cu zi sau sa urmarim oameni care sa ne inspire si care sa ne ofere avantul pentru a ne intrece limitele, atat timp cat nu uitam ca deciziile ne apartin si ca modul in care celelalte persoane isi duc sarcinile la bun sfarsit nu este neaparat cel mai potrivit si pentru noi. Ajutorul este mereu bine venit si cred ca munca langa alti oameni, care exceleaza la ceea ce fac, este cea mai satisfacatoare.  In zilele in care lucrurile par sa se clatine incerc sa imi gasesc inspiratia pentru a-mi continua activitatea in lucruri mici: o vorba buna de la cineva drag poate ajuta enorm, muzica poate fi salvatoare pentru un moral care este la pamant sau o plimbare scurta in natura poate sa ne readuca cu picioarele pe pamant si sa ne reimprospateze fortele.

Din ce observi in stagiile de practica, din modul de practicare a medicinei in spitale, ce ai schimba?

Pana in momentul de fata, stagiile de practica au avut loc doar in laboratoarele facultatii, materiile studiate in primul an de facultate fiind de aceasta natura, interactiunea cu pacientii fiind aproape inexistenta. Datorita acestui fapt, nu pot spune ce as dori sa schimb la modul de practicare a medicinei in spitale, ci cum as vrea eu ca acest lucru sa se intample. Cred ca tratamentul bolnavului ar trebui sa fie axat pe toate nevoile lui, nu doar pe a vindeca boala la nivel fizic, ci sa ne ocupam cat se poate de mult si de starea lui de bine pe plan psihic. In plus, interventia unui nutritionist, a unui psiholog sau a unui terapeut ar putea avea efecte benefice pe termen lung asupra unor pacienti. In ultimii ani s-au introdus numeroase discipline care vizeaza crearea unor specialisti in domeniul medical care sa fie atenti si la alte nevoi ale oamenilor, in care aflam cum sa comunicam o veste dificila si ce comportament ar trebui sa adoptam fata de pacienti, acesta fiind un plus pentru invatamantul medical. 

Cum este relatia de comunicare cu profesorii tai de la facultate? Ce ai dori sa se imbunatateasca si ce apreciezi acum cel mai mult?

Cei mai multi profesori sunt deschisi la dialog cu studentii si constant ne reamintesc faptul ca ne asteapta cu intrebari la finalul sau in timpul cursului. Admir implicarea si devotamentul acelor oameni care au, pe langa chemarea de a fi medic, si chemarea de a educa noile generatii. Pe de alta parte, exista si profesori care si-ar putea cultiva rabdarea si care ar putea fi mai intelegatori in legatura cu problemele intampinate de studenti. 

Daca ai fi sa stai de vorba acum cu un elev aflat in clasa a IX-a la liceu, ce anume l-ai sfatui referitor la perceptia sa despre urmatorii 4 ani de studiu, anticipand facultatea pe care vrea sa o urmeze? Pe ce sa se concentreze, la ce sa acorde atentie maxima, care sa ii fie prioritatile?

In primul rand, i-as spune ca cel mai important va fi sa invete de-a lungul liceului cum sa lucreze si cum sa se comporte intr-un mod adecvat cu oamenii. Multe persoane ar putea sa invete materia pentru admitere si ar putea sa se mentina deasupra mediei in timpul facultatii, dar la final, pe langa informatiile acumulate, va conta enorm modul de relationare cu pacientii si cu persoanele din jur. Asadar, i-as incuraja sa participe la numeroase activitati extrascolare, la programe de voluntariat si la schimburi de experienta, fiecare dintre acestea adaugand o caramida la dezvoltarea noastra personala. Totusi, scoala ar trebui sa ramana pe primul loc, nu putem sti niciodata cand vreuna dintre materiile din liceu ne va fi folositoare.

Daniel Popescu a urmat profilul stiinte ale naturii bilingv engleza la Colegiul National „Octavian Goga” din Sibiu, pe care l-a absolvit in anul 2018, iar in luna octombrie va incepe cel de-al doilea an la Facultatea de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. „Profesorii care au avut cea mai mare implicare in pregatirea noastra ca viitori studenti la medicina au fost cu siguranta doamna profesor de biologie, Niculina Craciunas, doamna profesor de chimie, Delia Nemes, doamna diriginte, profesor de fizica, Mara Ionescu, si nu in ultimul rand, doamna profesor de stiinte socio-umane, Paula Ciucur. „Avantajul de a studia intr-o clasa buna a fost ca multi colegi au dorit sa tinteasca sus, astfel, alti 8 colegi sunt inrolati la programe de studiu cu profil medical,” spune Daniel. 

Citatul lui preferat ii apartine lui Nelson Mandela, un citat dedicat de o fosta colega, acum studenta la medicina veterinara: “A good heart and a good head are always a formidable combination. But when you add to that a literate toungue or pen, then you have something very special.” (O inima buna si un cap la fel de bun sunt intotdeauna o excelenta combinatie. Dar cand adaugi la acestea un limbaj articulat si putin condei, atunci obtii cu adevarat ceva special)

Citeste si: INTERVIU Paula Ciucur, profesor la Colegiul Octavian Goga Sibiu: „In medicina, ca si in toate profesiile, ai nevoie sa stii ca faci bine ceea ce faci”

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment