Site icon MEDIjobs

Cum trebuie să gestionezi ca asistent medical relația cu pacienții transgender?

transgender

Atitudinea discriminatorie este încă prezentă în sistemul medical, mai ales în ceea ce privește gestionarea relațiilor cu pacienții transgender. Membrii comunității LGBT se confruntă adesea cu repulsie sau chiar dispreț din partea membrilor comunității. Motivul? Tradițiile puternic înrădăcinate în cultura românească, dar și incapacitatea de a accepta schimbările prin care trece societatea. Și în cazul medicilor și al asistenților medicali, stigma este cea care îngreunează semnificativ activitățile derulate, conform unui studiului “Experiențele comunitare, individuale și juridice ale persoanelor transgender din România”, derulat de asociația ACCEPT. Tocmai de aceea, pacienților le este foarte greu să vorbească deschis despre orientarea lor sexuală sau să viziteze mai des cabinetul medical. Astfel, nu există o statistică detaliată, care să ofere un număr exact al celor care fac parte dintr-o asemenea comunitate. Pe de cealaltă parte, în țările în care valorile moderne primează, lucrurile stau complet diferit. Potrivit unui studiu efectuat de Gallup, aproximativ 5.6% din populația Statelor Unite ale Americii își asumă o altă orientare sexuală. Medicii, de asemenea, sunt dornici să le ofere ajutor și să le creeze un ambient confortabil.

În România, însă, practicile medicale se schimbă de la un caz la altul. Conform asociației ACCEPT, majoritatea cadrelor medicale aleg să își trateze necorespunzător pacienții transgender. Din păcate, nu se pune accent pe o educație bazată pe libertate, acceptare și empatie. Ba mai mult, mulți medici pun etichete greșite și consideră că a fi transgender este o problemă mentală, ceea ce e complet greșit. Diagnosticul corect este „incongruență de gen”, iar activitățile de tratare și îngrijire ar trebui să respecte standardele europene în vigoare. Momentan, se caută soluții care să reglementeze și care să ofere minorităților șansa de a se bucura de tratamente calitative.

Totuși, schimbarea pornește de la fiecare. Ce poți face tu, ca asistent medical, pentru pacienții transgender? Cum ar trebui să te comporți cu asemenea persoane?

Care sunt normele de îngrijire a pacienților transgender?

Înainte de toate, ar trebui să iei în calcul câteva aspecte care țin de comportament. Într-adevăr schimbarea mentalităților este un proces complex, ale cărui efecte se pot vedea doar de-a lungul a câteva generații. Totuși, cine spune că procesul nu poate fi accelerat?

Iată câteva sfaturi de care personalul medical ar trebui să țină cont:

–  Nu privi cu suspiciune starea pacienților transgender. Cadrele medicale ar trebui să prețuiască viața fiecărui om, indiferent că e vorba de persoane cu handicap, romi sau care rezonează cu valorile LGBT. Atât timp cât îți asumi rolul de asistent medical, jurământul lui Hipocrate trebuie să îți ghideze acțiunile.

Citește și: Fenomenul de „bullying” în mediul spitalicesc și cele două tipuri de victime – pacienții și personalul medical

 Încearcă să nu pui presiune pentru a afla cât mai multe detalii despre starea pacienților. Persoanelor transgender le este foarte greu să povestească aspecte care țin de viața lor intimă. Tocmai de aceea e recomandat să nu pui întrebări incomode sau să îi judeci.

– Implică-te. Menține o legătură apropiată cu pacientul și nu ezita să îi oferi sprijin moral. Nici nu știi cât de important este să simți că cineva chiar te înțelege, mai ales când majoritatea adoptă o atitudine răutăcioasă.

Mai apoi, printre alternativele propriu-zise pe care le poți adopta se numără standardele de îngrijire pentru sănătatea persoanelor transsexuale, transgender și neconforme cu normele de gen. Asociația Profesională Mondială pentru Sănătatea Persoanelor Transgender este instituția care își asumă asemenea principii și are ca obiectiv principal schimbarea climatului medical.

Activitățile derulate respectă criteriile europene de siguranță și au la bază următoarele:

–  Monitorizează cu atenție starea pacientului – Unul dintre cele mai întâlnite tratamente în cazul persoanelor transgender este cel cu hormoni de feminizare sau masculinizare. Ei bine, în urma prescrierii dozelor indicate de către medicul specialist, asistentul va trebui să supravegheze îndeaproape comportamentul pacientului, cât și funcțiile vitale. Tot el este responsabil de administrarea medicamentelor și de monitorizarea efectelor secundare. În cazul în care intervin urgențe asistentul va trebui să anunțe numaidecât medicul de gardă. Este esențial să te implici în rezolvarea eficientă a problemelor și să tratezi pacientul cu răbdare și înțelegere. 

Te-ar putea interesa și: Ce să faci dacă te simți discriminat la locul de muncă: ce spune Codul Muncii

–  Fii alături de pacienți –  Ca asistent medical ar trebui să te ocupi de pregătirea corespunzătoare a pacienților înainte de realizarea examinării clinice sau în funcție de caz, a intervențiilor chirurgicale. De asemenea, e esențial să îl informezi cu privire la specificitatea procedurilor și să îi însoțești în momentul realizării investigațiilor diverse. Devine mai mult decât necesar ca ei să se bucure de un ambient plăcut, care să le ofere încredere în forțele proprii.  

–  Răspunde cu promptitudine eventualelor întrebări sau nelămuriri – Majoritatea pacienților transgender aleg să citească articole și bloguri de specialitate, tocmai din frica de a nu fi judecați de cadrele medicale. Totuși, nu toate detaliile care apar în mediul online garantează veridicitate. Nu mulți știu așadar ce presupune exact  procedura de schimbare de sex sau prin ce se caracterizează terapia vocală derulată imediat după intervenție. Încearcă să le oferi răspunsurile de care au nevoie sau, în cazul în care este necesar să facilitezi comunicarea cu medicul specialist. 

Unde se află cele mai multe cadre medicale LGBT friendly?

Pe lângă adoptarea unei conduite profesionale și a unui comportament bazat pe transparență, empatie și deschidere e important să-ți alegi cu atenție mediul de lucru. Oricât de implicat/ă ai fi, un loc de muncă toxic nu va face altceva decât să îți creeze probleme în dezvoltarea unei cariere de succes. În plus, încetul cu încetul îți va insufla aceleași principii și te va determina să adopți o atitudine dezinteresată și superficială față de pacienți. În momentul de față este nevoie de medici și asistenți medicali LGBT friendly. Asociația ACCEPT a realizat o bază de date cu primele cadre medicale din România care susțin nevoile comunității transgender. Până acum au fost raportați: 84 din București, 21 în Timișoara, 18 în Cluj și 38 în Iași. Statisticile nu sunt tocmai îmbucurătoare, însă este un început.

Concluzii

Stigma la adresa persoanelor transgender este prezentă în mai toate sectoarele societății românești. Indiferența se resimte din păcate și la nivelul domeniului medical, acolo unde empatia și înțelegerea ar trebui să primeze indiferent de situație. Tocmai de aceea, pacienții aleg să limiteze vizitele în cabinetul medical.

Însă, ca asistent medical, la baza activităților derulate ar trebui să existe două principii: toleranța și empatia. Comunică transparent, adoptă o atitudine optimistă și nu adresa întrebări mult prea incomode persoanelor din comunitatea LGBT. Respectă intimitatea pacientului și încearcă să aplici standardele moderne de tratare. În plus, orientează-te către joburi care îți oferă șansa de a te dezvolta armonios din punct de vedere profesional.

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version