Cum te adaptezi mai usor la noul loc de munca?

Cum te adaptezi mai usor la noul loc de munca?

Sunt de parere ca noi, ca oameni, trebuie sa avem capacitatea de a ne adapta in orice situatie, si mai ales, in ceea ce priveste schimbarea unui job.

In cazul unui asistent medical, la finalizarea studiilor, acesta are practic statutul de debutant. Daca incepe sa munceasca, dupa perioada de 6 luni, va fi incadrat automat in cealalta categorie, si anume, cea a asistentilor medicali cu experienta. Avand posibilitatea de a lucra pe diverse specialitati, mi se pare normal ca in primii ani sa fie prezenta dorinta de a invata si diversifica cat mai mult. La fel a fost si in cazul meu, unde schimbarea a venit si cu o relocare.

Dupa ce am terminat facultatea, am inceput sa lucrez intr-un centru de recoltare, cam un an si jumatate. Era un mediu destul de linistit si static, care nu imi permitea sa ma dezvolt, asa ca am luat marea decizie de a ma muta din Iasi la Bucuresti, si implicit, gasirea unui alt job. Nu am regretat deloc decizia pe care am luat-o, caci atat orasul, cat si job-ul ca asistent medical in policlinica mi-au adus ceea ce imi doream.

Aici, am avut ocazia sa lucrez cu profesionisti, care mi-au servit drept model si au avut rabdarea necesara de a-mi arata si de a ma invata absolut orice. Recunosc, la inceput mi-a fost putin greu, schimbarea fiind pe mai multe planuri, insa treptat am invatat sa gestionez lucrurile, de ajutor fiind oamenii pe care i-am avut alaturi, dar si atitudinea mea deschisa si dornica de a face pasi importanti in cariera.

Totul fiind nou, atat colectivul, cat si mediul, m-a facut sa realizez faptul ca va dura o perioada pana ma voi acomoda si voi vedea exact cum stau lucrurile. Trebuia sa imi primesc atributiile, sa stiu care sunt asteptarile si sa ma adaptez, treptat, echipei.

Fireste, o doza de stres a fost prezenta si m-am simtit sub presiune, mai ales in prima saptamana, insa ceea ce m-a ajutat pe mine, si ceea ce recomand, ar fi:

1. Fii un bun observator

In primele zile, este absolut esential sa te plimbi prin clinica, sa vezi exact despre ce este vorba, sa te familiarizezi cu spatiul, sa vezi unde se afla sterilizarea, unde e depozitul, cum sunt amplasate cabinetele etc. Uita-te si la oamenii pe care ii intalnesti, incearca sa fii zambitor, cald si sociabil. Te va ajuta sa te integrezi mult mai repede, o zic din propria experienta!

2. Pune intrebari

Si aici ma refer ca poti sa adresezi orice fel de intrebari. Sa nu iti fie teama sa intrebi si lucruri banale, tot ceea ce nu stii, este bine sa clarifici si sa lucrezi corect din prima. Chiar daca aveam anterior experienta, nu mi-a fost rusine sa intreb pana si la manevrele usoare, de baza, pentru ca mi-am dorit sa invat ritmul si stilul de munca al colegilor.

3. Implica-te

Nu sta deoparte si fii dispus sa faci orice. Roaga-ti colegii sa iti arate, sa te sfatuiasca, de asemenea, uita-te la ei si „fura” meserie. Daca vezi nu este nimic de facut, nu sta degeaba! Gaseste-ti de treaba, afla unde se tine instrumentarul, citeste prospectele medicamentelor, uita-te prin fise, ca sa poti ulterior ajuta.

4. Motivatie

Pentru a avea rezultate eficiente, cel mai bine este sa te autoincurajezi. Seteaza-ti niste standarde pe care vrei sa le atingi, gandeste in perspectiva, ce iti doresti pe mai departe de la tine si de la locul de munca. Da-ti silinta sa fii bun in ceea ce faci, caci numai astfel vei primi aprecieri si satisfactii. In ceea ce ma priveste, este o tactica pe care am aplicat-o de fiecare data si m-a ajutat sa avansez si sa ma dezvolt.

5. Colegii, cei mai buni prieteni

De cand m-am mutat in Bucuresti, am cunoscut multi oameni frumosi si am legat prietenii stranse, printre care si cu colegii. M-am acomodat destul de repede, deoarece am interactionat foarte bine cu ei si intotdeauna i-am vazut ca pe o a doua familie. Comunica, ofera respect si incojoara-te mereu de oameni de calitate!

 

Esti asistent medical si vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri? Fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

 

 

Despre Autor

Madalina Huzum

Pasionata de nutritie, in prezent redactor si recruiter in echipa Medijobs, impartasesc cu drag din experienta pe care am acumulat-o in aproape doi ani de practica ca asistent medical generalist!

Facebook Comment