Site icon MEDIjobs

Cum să te protejezi de virusul gripal dacă lucrezi în spital

virusul gripal

Cazurile de gripă sezonieră au crescut fulminant de la începutul anului. În perioada 02.01.2023 – 08.01.2023 numărul total de cazuri cu infecții respiratorii a fost de 102.884. Cea mai mare pondere a fost înregistrată în București (1343). Pe lista orașelor vizate de gripa sezonieră se află și Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211).

Tocmai de aceea, joi, 5 ianuarie 2023, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a anunțat că România se află în stare de alertă epidemiologică. O situație cât se poate de îngrijorătoare pentru toți cei care sunt nevoiți să părăsească locuința pentru a-și duce la bun sfârșit activitățile zilnice. Totuși, cei mai vizați de efectele gripei sunt cei care activează în domeniul medical.

Spitalele și clinicile au fost supuse unei cereri destul de ridicate, tocmai de aceea în unele situații s-a ajuns chiar la supraaglomerare. Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța este unul dintre exemple. La secția pediatrie s-au prezentat atât de mulți pacienți încât nu au mai rămas deloc locuri libere. Fluxul constant de oameni care necesită îngrijiri, dar și gradul ridicat de contagiozitate aferent derulării activităților pot cauza numeroase probleme personalului medical. 

Sfaturi esențiale pentru a te proteja de virusul gripal 

Gripa se transmite cu ușurință prin contact direct cu pacienții infectați. Printre cele mai vulnerabile categorii se numără copiii și bătrânii, tocmai pentru că dispun de un sistem imunitar incapabil să facă față virusului. 

Ca medic sau asistent medical va trebui să aloci o atenție deosebită felului în care alegi să aplici etapele de tratament. Dacă vrei să eviți pe cât se poate posibilitatea infectării, există câteva aspecte esențiale de care ar trebui să ții cont: 

Citește și: Semnal de alarmă al medicilor de familie: România alocă 50 de bani pe zi pentru sănătatea cetățenilor

Riscuri la care te expui dacă nu respecți măsurile de siguranță 

Dacă alegi să derulezi activitățile de lucru fără a practica măsurile recomandate de siguranță, riscurile nu vor întârzia să apară. Chiar dacă pentru mulți reprezintă o simplă răceală, gripa sezonieră poate avea repercusiuni grave asupra sănătății. Ca specialist în domeniul medical, tu ar trebui să reprezinți un exemplu în ceea ce privește asumarea unei conduite impecabile. În caz contrar, va trebui să gestionezi situații mult mai îngrijorătoare. 

Printre cele mai pregnante probleme cu care te poți confrunta se numără: 

Te-ar putea interesa și: Activitatea medicilor și stomatologilor din cabinetele individuale va fi considerată vechime în muncă

Concluzii 

Gripa sezonieră este o problemă foarte răspândită în rândul populației României. Este o afecțiune respiratorie foarte contagioasă care, netratată la timp, poate duce la apariția unor dezechilibre puternice. Încă de la începutul anului, instituțiile medicale au fost nevoite să gestioneze un număr ridicat de pacienți. Tocmai de aceea, din postura de specialist, va trebui să aplici cu responsabilitate măsurile de siguranță recomandate la nivel național. Vaccinează-te din timp, spală-te pe mâini frecvent și utilizează echipament corespunzător. Evită contactul direct cu pacienții infectați și aplică metode speciale de tratare în cazul celor care se confruntă cu probleme grave. Ai grijă, de asemnea, la meniul adoptat și rutina de odihnă. E esențial să elimini orice factor care ar putea să impacteze negativ funcționarea sistemului imunitar. În caz contrar, atât tu, cât și cei dragi ție veți avea de suferit. Gripa sezonieră nu este deloc o afecțiune care poate fi tratată cu superficialitate, tocmai din cauza problemelor pe care le poate genera.  Chiar dacă pare greu de crezut, în unele cazuri poate interveni chiar și decesul. 

Acționează responsabil și elimină posibilitatea infectării cu virusul gripal!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version