Găsirea unui loc de muncă după vârsta de 40 de ani se poate dovedi o adevărată provocare pe actuala piață a muncii din țara noastră. În ciuda faptului că angajatorii acuză de ani buni numărul mic de candidați de pe piața muncii, nu sunt deloc puține cazurile în care candidații care au trecut de vârsta de 40 sau 45 de ani s-au văzut refuzați încă de la bun început atunci când au aplicat pentru un post pe care și-l doreau. Specialiștii în resurse umane le recomandă celor care își caută un loc de muncă la o vârstă mai înaintată să se promoveze mai bine și să învețe să își prezinte abilitățile în fața angajatorilor.
În cele mai multe cazuri, candidații mai tineri știu să se vândă mai bine și să își pună în evidență mai bine abilitățile pe care le au în domeniul pentru care aplică. În același timp însă, angajatorii trebuie să se gândească și la faptul că seniorii au o experiență mai mare în câmpul muncii și în domeniul în care activează. Există însă, într-adevăr, și anumite dezavantaje atunci când vine vorba despre candidații cu vârste ceva mai înaintate, aceștia având ceva mai puțină flexibilitate în ceea ce privește integrarea într-un colectiv de lucru sau ieșirea din zona de confort.
Vezi și: Ce este networking-ul și cum te poate ajuta în carieră, indiferent dacă ești la început sau nu
Potrivit unui studiu realizat de specialiștii platformei “Angajez 45+”, focusul categoriei de candidați cu vârste mai înaintate este direcționat în mod principal către cultura organizațională sănătoasă a unei companii și către practicile manageriale sănătoase și eficiente ale celor din conducerea unei companii. De asemenea, candidații seniori își doresc în primul și primul rând un mediu de lucru care să faciliteze dezvoltarea continuă, transparentă și respectul.
Un alt studiu realizat de cei de la Kondiment, în parteneriat cu aceeași platformă “Angajez 45+”, ne arată că în 2019, 59% dintre persoanele de peste 45 de ani participante la sondaj considerau dificilă găsirea unui loc de muncă. În 2020, 46% dintre refuzurile de angajare pe criteriul legat de vârstă se refereau la populația cuprinsă în intervalul 45 – 54 de ani. Analiza ne mai arată că vârsta îngreunează procesul găsirii unui loc de muncă mai mult pentru femei (63%) decât pentru bărbați (37%).
Raportul publicat de platforma Angajez 45+ scoate în evidență faptul că există multe situații în care angajatorii nu iau în calcul candidații care au trecut de vârsta de 40 de ani, în ciuda calificărilor sau experienței deținute de aceștia. În aceste condiții, fondatoarele proiectului susțin că este clar că pe piața muncii din România putem vorbi despre existența unei discriminări pe criterii de vârstă. Totodată, raportul pe care îl pomeneam scoate în evidență faptul că acești candidați cu vârste puțin mai înaintate pot oferi beneficii reale angajatorilor pentru care lucrează, având de partea lor o serie întreagă de calități: capacitatea de rezolvare a problemelor, viziune, cunoștinte, capacitate de creștere și învățare sau chiar mentorat.
Discriminarea în baza vârstei este ilegală
Dacă tot am pomenit discriminarea, trebuie specificat foarte clar și că legislația națională și europeană interzice în mod ferm orice formă de discriminare, la angajare sau la muncă, pe criterii de vârstă. Art. 41 din Constituția României prevede faptul că “dreptul la muncă nu poate fi îngrădit”, în timp ce Art. 15 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene specifică faptul că “orice persoană are dreptul la muncă și dreptul de a exercita o ocupație aleasă sau acceptată în mod liber”.
Totodată, interzicerea discriminării pe criterii de vârstă este interzisă și prin Art. 5 al Codului Muncii în vigoare – “Constituie contravenţie refuzul unei persoane fizice sau juridice de a angaja în muncă o persoană din cauza vârstei, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege, precum și condiţionarea ocupării unui post prin anunţ sau concurs, lansat de angajator ori de reprezentantul acestuia, de vârsta candidaților.” În cele din urmă, OG nr. 137/2000 conține mai multe articole cu privire la egalitatea în materie de angajare și profesie.
7 lucruri pe care să le faci pentru a-ți găsi mai ușor un job după vârsta de 40 de ani
Lăsând la o parte toate problemele care există la nivelul pieței muncii din țara noastră, uite șapte lucruri pe care ar fi indicat să le pui în practică pentru a-ți putea găsi mai ușor un loc de muncă după vârsta de 40 de ani!
Învață lucruri noi constant
Dezvoltarea profesională continuă este foarte importantă în ziua de astăzi, totul schimbându-se într-un ritm extrem de alert în prezent. Profesioniștii trebuie să rămână ancorați în realitatea cotidiană și să fie mereu la curent cu ultimele noutăți din domeniul în care lucrează, în special atunci când vorbim despre medicină. Cu siguranță nu îți dorești să fii unul dintre acei angajați care ajung să se plafoneze și să se autolimiteze din punct de vedere profesional. Participă la seminarii și cursuri de specializare, documentează-te online și caută mereu informații despre ultimele descoperiri și cercetări făcute în domeniu, numai așa vei putea fi întotdeauna la curent cu tot ce este nou!
Optimizează-ți CV-ul
Prin intermediul CV-ului îți poți demonstra experiența profesională, dar le poți arăta angajatorilor că ești interesat de o dezvoltare continuă și că ești deschis la nou. Începe căutarea unui loc nou de muncă printr-o optimizare a CV-ului, în special dacă a trecut ceva timp de când ai trimis ultima dată CV-uri către potențiali angajatori. Atunci când iți faci CV-ul, încearcă să te gândești mai întâi la calitățile pe care le caută angajatorul. Apoi, încearcă să îți dai seama cum să îți folosești experiența și abilitățile pentru a îi arăta că ești cea mai indicată persoană pentru acel post.
Te-ar putea interesa și: Ai făcut curățenia de primăvară a CV-ului tău? Ce trebuie să știi despre reactualizarea CV-ului
Uită de mituri
Ținând cont de toate aspectele expuse în rândurile anterioare, este posibil să îți fie teamă că nu vei mai putea găsi un loc de muncă după vârsta de 40 – 45 de ani. Nu trebuie să pornești la drum însă cu gândul ăsta, mai ales dacă ai o experiență bogată pentru postul pe care îl vrei. Gândește-te la punctele tale forte și încearcă să le scoți în evidență în timpul interviurilor de angajare. Încearcă să arăți potențialului angajator că prin prisma experienței pe care o ai îți poți aduce aportul în ceea ce privește sporirea productivității organizației din care vei face parte.
Vezi aici și: Mituri despre negocierea unei promovări în carieră
Poziționează-te pe piață
Ai deja o vârstă și niște ani buni de experiență în spate, așa că este normal să îți dorești că jobul pe care îl ai să îți ofere satisfacție profesională și recunoașterea valorii tale ca profesionist. Îți cunoști deja punctele forte și știi care sunt avantajele care te diferențiază de ceilalți candidați. Autoevaluează-te cât se poate de onest și poziționează-te corect pe piață! Trebuie să știi nu numai să Îți prezinți experiența și calitățile într-un CV, ci și să iți construiești un brand personal care să iți definească identitatea pe plan profesional.
Citește și: Tu ce salariu crezi că meriți? Cum să te evaluezi corect profesional
Fii proactiv
Ai ajuns într-un punct al carierei profesionale în care Îți știi foarte bine calitățile pe care le ai. Dacă vrei să îți schimbi locul de muncă fă tu primul pas în această direcție și selectează companiile și instituțiile în care ți-ar plăcea să lucrezi. Mergi mai departe și prezintă-ți intenția de a te alătura echipei și arată-le celor din conducere ce plus valoare poți aduce organizației.
Nu îți fie teamă de nou
După o anumită vârstă este, într-adevăr, mai dificil să faci o schimbare din punct de vedere profesional și să schimbi mediul de lucru. Asemenea schimbări sunt inevitabile însă uneori, așa că nu ai ce să faci! Acceptă situația și gândește-te că este doar o nouă experiență. Sigur, Îți va lua timp până te vei cunoaște cu noii colegi, până te vei obișnui cu noile proceduri de lucru și așa mai departe, însă așa este mereu atunci când iți schimbi jobul.
Este posibil chiar să ajungi într-o organizație în care managerul să fie mai tânăr ca tine, ceea ce ar putea reprezenta un motiv de frustrare sau descurajare pentru un om cu experiență în domeniu. Nu ai de ce să îți faci grijă însă, experiența pe care o ai îți va oferi un plus de respect în fața colegilor și superiorilor. Este foarte probabil ca până și cei din conducere să se consulte cu tine atunci când vor avea de luat o decizie dificilă. În plus, ceilalți colegi mai tineri vor avea multe lucruri de învățat de la tine, ceea ce ar trebui să te bucure!
Află De ce e bine să faci o schimbare profesională chiar și după 10 ani în aceeași unitate medicală
Ai grijă de starea ta generală de sănătate
Să lucrezi în domeniul medical nu este ușor deloc, ba chiar din contră, însă este important să ai grijă de starea ta de sănătate și să îți păstrezi tonusul. Îți va fi foarte greu să îți găsești un loc de muncă nou după vârsta de 40 sau 45 de ani dacă starea ta de sănătate nu este prea bună și dacă nu mai pari capabil să faci față unui job în acest domeniu.
Îți dorim mult succes!
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Îmi plac provocările și sunt cel mai fericit atunci când călătoresc și am șansa de a cunoaște oameni și locuri noi. Nu am studiat jurnalismul, însă mi-a plăcut dintotdeauna să scriu și să ofer informații utile celor din jur. Încerc să prezint într-o manieră accesibilă lucruri pe care și eu le caut, oferind explicații și răspunsuri simple la întrebări esențiale.