Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.
Studiile făcute în timpul pandemiei de coronavirus au arătat că asistenții medicali se confruntă cu sindrom de burnout, depresie și anxietate din cauza pandemiei. O mare parte din stres este cauzată de îngrijorarea cu privire la riscul mare de infectare cu acest coronavirus, precum și de transmitere a acestuia persoanelor dragi, de acasă.
Iată 8 moduri prin care poți reduce riscul de a duce noul coronavirus acasă, la finalul zilei de muncă:
Potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătate (OMS), există 2 principale căi de transmitere a virusului SARS-CoV-2: pe cale respiratorie și prin contact. Așadar, prin mici picături de salivă a unei persoane infectate, obiectele precum geanta personală ori o sacoșă pot fi contaminate. Așadar, în perioada aceasta, dacă lucrezi într-un spital care tratează pacienți care suferă de Covid-19, e bine să îți iei cu tine la serviciu cât mai puține lucruri – limitează-te la o geantă de mici dimensiuni, pe care o poți curăța cu dezinfectant când ajungi acasă.
Nu te duce direct în bucătărie sau pe canapeaua din sufragerie când ajungi acasă la final de tură. Fă-ți un duș pentru a te asigura că nu există niciun risc ca pielea ta sau hainele să fie contaminate și să reprezinte o cale de transmitere a virusului celor din familie. Hainele le vei pune imediat la spălat.
E bine să porți în timpul orelor de muncă anumite încălțări, iar la plecarea acasă să porți altele. În acest fel, poți fi sigur că tălpile pantofilor tăi nu vor purta virusul direct pe podeaua casei tale.
Și hainele pe care le porți pe sub halatul ori costumul de protecție în timpul turei tale ar trebui schimbate cu altele curate înainte de a pleca către casă. În acest fel, reduci riscul de contaminare a altor suprafețe.
Telefonul, pixul, cardurile sau alte obiecte personale ar trebui dezinfectate o dată la final de tură, înainte să pleci înspre casă, și încă o dată înainte de a intra în casă. Un dezinfectant cu pulverizator și un șervețel te vor ajuta să duci la capăt această operațiune simplă în doar câteva secunde.
Ideal ar fi să eviți îmbrățișările în această perioadă, însă copiii foarte mici nu pot înțelege lipsa gesturilor de afecțiune. De aceea e bine să intri direct în duș când ajungi acasă, să îți speli și părul și să îți schimbi hainele înainte de a petrece timp cu cei dragi.
Respectă normele de distanțare socială, dezinfectează suprafețele cu care intri în contact și ai grijă să te protejezi cât de mult poți în timpul orelor petrecute în spital. În acest fel, reduci riscul de infectare a ta și a celor de acasă.
Sunt rare situațiile în care asistenții medicali au la dispoziție o locuință în care să se izoleze de cei dragi în perioada aceasta, însă dacă te numeri printre cei norocoși, poți lua în calcul acastă variantă, în vederea protejării celor iubiți.
Dacă stresul cauzat de Covid-19 te copleșește, ar trebui să apelezi la ajutorul unui specialist, care te va ajuta să faci față mai ușor greutăților pe care le întâmpini. Un psiholog te poate ajuta să îți ții sub control gândurile negative și să îți regăsești liniștea.
Citește și: Frica de Covid-19 nu dispare dupa ce parasesti spitalul. Cum iti gestionezi starile emotionale
Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.