Cum sa iei cea mai buna decizie cand ai de ales intre 2 candidati extrem de buni

Cum sa iei cea mai buna decizie cand ai de ales intre 2 candidati extrem de buni

Daca lucrezi in cadrul departamentului de Resurse Umane al unei unitati spitalicesti, una dintre cele mai importante misiuni care iti revine este aceea de a angaja cei mai competenti oameni pe posturile ramase libere. Ce te faci insa atunci cand la interviu vin mai multi candidati buni, care te impresioneaza in mod placut – cum iei cea mai buna decizie? Iata cateva ponturi care iti vor fi de ajutor atunci cand trebuie sa alegi intre doi oameni la fel de bine pregatiti, dar si la fel de motivati sa obtina jobul mult visat!

Inca din timpul interviului iti dai seama daca un candidat intruneste toate calitatile si cerintele necesare pentru jobul la care aplica. Situatia se complica insa atunci cand constati ca nu unul, ci doi candidati se pliaza perfect pe ceea ce cauti. Pentru a lua cea mai inteleapta decizie, trebuie sa ii departajezi cumva – iata cateva modalitati prin care poti descoperi care dintre cei doi candidati ar trebui sa primeasca jobul!

1. Identifica acel candidat care a manifestat mai mult interes fata de job

Entuziasmul este un semn bun asa ca ar trebui sa tii cont de asta atunci cand alegi intre doi candidati. Penru a identifica persoana mai interesata de job aminteste-ti cine a pus mai multe intrebari in cadrul interviurilor, cine a manifestat mai multa curiozitate si cine parea ca stie mai multe despre angajator, pentru ca s-a documentat temeinic inainte de a aplica pentru acest post?

Poti folosi, de asemenea, si o intrebare ajutatoare pentru a depista candidatul mai interesat de job: “De ce ar trebui sa te angajam pe tine?”. Raspunsul la aceasta intrebare poate face departajarea candidatilor mult mai usoara.

2. Supune ambii candidati la o testare

Poti folosi un test practic pentru a afla care dintre cei doi potentiali angajati are abilitati mai bine dezvoltate. In acest fel, decizia va fi mult mai usor de luat.

3. Asculta-ti instinctul

Daca lucrezi in cadrul departamentului de HR, in mod cert ai deja experienta si ochiul format asa ca poti miza pe instinctul tau cand faci o asemenea alegere. In procesul de recrutare, un aport destul de mare il are si al saselea simt al intervievatorului, asa ca nu trebuie sa cauti numai argumente logice pentru a lua o asemenea decizie. Chiar daca ambii candidati sunt la fel de buni, in mod cert ai un preferat – asculta-ti instinctul!

4. Da-le voie sa aleaga

Prezinta situatia ambilor candidati, spune-le ce salarii vor avea, cate ore vor petrece la serviciu, care sunt regulile cu privire la concedii, ce beneficii au – unul dintre acestia s-ar putea sa isi doreasca mai mult si sa refuze oferta, iar astfel lucrurile se rezolva de la sine.

5. Cere o a doua opinie

Poti ruga un coleg sa asiste la ultima runda de interviuri. Astfel, poti obtine o a doua opinie si poti privi lucrurile si din alta perspectiva. Pot fi lucruri pe care tu le treci cu vederea din diverse motive, insa colegul tau le observa.

Indiferent de dificultatea misiunii de a alege dintre doi candidati foarte buni, la un moment dat nu mai poti amana si decizia trebuie luata. Insa este foarte important sa dai vestea proasta celui care este respins, intr-o maniera cat mai placuta. Asigura-te ca ii explici ca este foarte competent si ca a facut o impresie foarte buna. Daca ai posibilitatea, propune-i chiar o colaborare pe viitor. Este foarte greu sa descoperi oameni competenti asa ca e pacat sa nu speculezi momentul si sa nu ramai in relatii bune cu un om bine pregatit, la care poti apela pe viitor.

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment