Când luăm anumite medicamente nu avem voie să conducem – care sunt acele medicamente și cum ne pot afecta?

Când luăm anumite medicamente nu avem voie să conducem – care sunt acele medicamente și cum ne pot afecta?

Pentru majoritatea oamenilor, conducerea vehiculelor reprezintă libertate, control și independență. Conducerea vehiculelor permite celor mai mulți oameni să ajungă în locurile pe care și le doresc sau în care trebuie să meargă. Pentru mulți oameni, conducerea vehiculelor este importantă din punct de vedere economic, unii conduc ca parte a muncii lor sau pentru a ajunge la și de la locul de muncă. Conducerea vehiculelor reprezintă o abilitate complexă. Capacitatea de a conduce în siguranță poate fi afectată de modificările condiției fizice, emoționale și mentale. Unele medicamente pot afecta însă capacitatea de a conduce vehicule. Așadar, există cazuri în care în urma administrării anumitor medicamente este contraindicat condusul autovehiculelor.

Cel mai probabil, în cazul administrării majorității medicamentelor, condusul autovehiculelor nu este contraindicat. Totuși, autoritățile competente din domeniul medicamentelor vă sfătuiesc să vă asigurați înainte de a opera orice tip de vehicul, în cazul în care ați început administrarea unui medicament.

Cum pot afecta unele medicamente condusul autovehiculelor?

Deși majoritatea medicamentelor nu afectează capacitatea de a conduce, unele medicamente care se eliberează cu prescripție medicală și fără prescripție medicală (numite și medicamente OTC – Over The Counter) pot produce reacții adverse care fac ca șofatul să nu fie sigur. Aceste reacții adverse includ: somnolența, vederea încețoșată, ameţeala, încetinirea mișcărilor, leșinul, scăderea concentrării, greaţa sau creșterea gradului de excitabilitate a creierului.

Unele medicamente vă pot afecta conducerea timp scurt după ce administrare. Pentru unii indivizi, efectele pot dura câteva ore, sau pot persista și a doua zi. Aceste medicamente au un avertisment ce contraindică conducerea vehiculelor.

Medicamente care ar putea afecta conducerea vehiculelor și utilizarea utilajelor

Cunoașterea modului în care medicamentele sau orice combinație dintre ele afectează capacitatea de a conduce este o măsură de siguranță. Medicamente care ar putea periclita conducerea vehiculelor includ: calmantele de durere din clasa opioidelor, medicamente prescrise pentru anxietate (de exemplu, benzodiazepinele), anticonvulsivantele (medicamente antiepileptice), medicamentele antipsihotice (prescrise în schizofrenie), unele antidepresive, produse care conțin codeină, unele medicamente pentru raceală și antialergicele, cum ar fi antihistaminicele (eliberate atât pe bază de rețetă, cât și ca OTC), somniferele, relaxantele musculare, unele medicamente care tratează sau controlează simptomele diareei, medicamente care tratează sau previn simptomele bolii de mișcare, unele medicamente antiobezitate, amfetaminele și alte medicamente ce conțin substanțe stimulante (de exemplu, cofeină, efedrină, pseudoefedrină).

Medicamentele prescrise pentru inducerea somnului

Unele medicamente utilizate pentru inducerea somnului pot afecta vigilența, chiar și în dimineața următoare administrării lor.

Persoanelor cu insomnie le sunt prescrise medicamente care induc somnul. În anumite cazuri, chiar și în dimineața următoare administrării lor, unele medicamente pentru somn ar putea afecta vigilența.

Un medicament prescris pe scară largă pentru inducerea somnului este zolpidemul, care aparține unei clase de medicamente numite sedativ-hipnotice. Autoritățile competente au descoperit că medicamentele care conțin zolpidem, în special formele cu eliberare extinsă, pot afecta capacitatea de conducere și alte activități ce necesită vigilență sporită în dimineața următoare administrării.

Persoanele care iau medicamente pentru somn ar trebui să discute cu profesioniștii din domeniul sănătății despre modalitățile de a lua cea mai mică doză eficientă. Pacienții nu trebuie să presupună că medicamentele pentru somn fără prescripție medicală sunt în mod obligatoriu alternative mai sigure în ceea ce privește condusul vehiculelor. Autoritățile competente evaluează, de asemenea, riscul de afectare a vigilenței a doua zi după administrare mai ales în cazul medicamentelor care sunt utilizate în tratamentul insomniei, atât în cazul celor care se eliberează pe bază de prescripție medicală, cât și în cazul celor OTC.

Medicamentele antialergice 

În cazul celor care suferă de alergie, medicamentele care conțin antihistaminice pot ajuta la ameliorarea multor tipuri diferite de alergii, inclusiv febra de fân. Dar aceste medicamente pot interfera cu condusul vehiculelor.

Antihistaminicele pot încetini timpul de reacție, pot face dificilă concentrarea sau gândirea clară și pot provoca confuzii ușoare chiar dacă individul nu se simte somnolent.

Este foarte important ca pacientul să citească prospectul acestor medicamente și să ia la cunoștință avertismentele respective înainte de administrare. De asemenea, trebuie evitat în acest context consumul de băuturi alcoolice sau administrarea unor medicamente pentru somn în timp ce se administrează unele antihistaminice. Aceste combinații pot crește efectele sedative ale antihistaminicelor.

De reținut!

Medicii și farmaciștii vă pot spune despre efectele secundare cunoscute ale medicamentelor, inclusiv despre cele care interferează cu conducerea vehiculelor. Puteți solicita, de asemenea, informații tipărite despre reacțiile adverse ale oricărui medicament nou.

Pentru a gestiona sau a reduce la minimum efectele secundare în timpul conducerii, este posibil ca furnizorul dumneavoastră de asistență medicală să vă ajusteze doza, să ajusteze momentul în care luați medicamentul sau să schimbe medicamentul cu unul care provoacă mai puține reacții adverse.

Este important ca pacienții să urmeze întotdeauna instrucțiunile de utilizare și să citească avertismentele de pe prospectele medicamentelor.

Pacienții nu trebuie să înceteze să utilizeze medicamentul, decât dacă li se recomandă acest lucru de către medic.

Este important ca pacienții să informeze furnizorul de servicii medicale despre toate produsele pe care le ia, inclusiv despre produsele pe bază de rețetă, OTC și produse pe bază de plante. De asemenea, este importantă raportarea reacțiilor adverse.

Adesea, există cazuri în care pacienții își administrează mai multe medicamente simultan. Asocierea diferitelor medicamente poate cauza probleme acestora. Acest lucru este valabil în special pentru pacienții în vârstă, deoarece utilizează mai multe medicamente decât orice altă grupă de vârstă, iar căile de detoxifiere a organismului de medicamente pot fi în mai mare măsură afectate față de cele ale adulților. Datorită modificărilor organismului, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, aceștia sunt mai predispuși la apariția reacțiilor adverse la medicamente. Cu cât se utilizează mai multe medicamente simultan, cu atât este mai mare riscul ca medicamentele administrate să afecteze capacitatea de a conduce în siguranță. Pentru a evita apariția acestor probleme, este important ca pacienții să discute cu medicul, sau farmacistul despre toate medicamentele – atât pe bază de rețetă, cât și fără prescripție medicală – pe care le utilizează. De asemenea, medicul și/sau farmacistul trebuie informați în legătură cu suplimentele pe bază de plante utilizate de pacienți. 

Atât medicamentele pe bază de rețetă, cât și medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală conțin substanțe active, de aceea funcționează. Fiecare persoană este unică. Două persoane pot răspunde diferit la același medicament. Dacă un pacient prezintă reacții adverse, medicul trebuie să știe acest lucru pentru a putea ajusta administrarea medicamentului respectiv. Medicul poate prescrie în cazul respectiv un medicament care funcționează mai bine pentru pacient.

Bibliografie:

Bridget M. Kuehn, FDA Warning: Driving May Be Impaired the Morning Following Sleeping Pill Use, JAMA. 2013;309(7):645-646.

Nicola J., StarkeyaSamuel G., Charltona Neh, Malthotraa Shant Ameratunga, Prevalence of psychotropic drug use prior to driving, Journal of Transport & Health, 2017, 4:108-117.

Fda.gov.

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment