Ajutorul reciproc, empatia și înțelegerea sunt principii care nu ar trebui să lipsească din rutina zilnică a specialiștilor din domeniul medical. Sunt aspecte deontologice, fără de care niciun tratament nu ar mai arăta la fel. Totuși, de câte ori nu ți s-a întâmplat să auzi pacienți nemulțumiți de atitudinea medicilor sau asistenților? În România, mai ales, conceptul de etică medicală nu este același pentru toate instituțiile. Personalul medical adoptă adesea atitudini distante față de pacienți și oferă ajutor numai în momentul în care primesc ceva la schimb. Mica atenție sau plata informală, așa cum i se mai zice, devine motivul pentru care medicii și asistenții își schimbă comportamentul față de bolnavi. Motivul? Nu ar putea fi numai unul. Salariile nemulțumitoare, corupția adânc înrădăcinată în sistem și lipsa empatiei s-ar putea număra printre factorii declanșatori.
Chiar și cumulul de informații și stări la care sunt supuși zilnic s-ar putea afla pe lista motivelor. Nu-i deloc ușor să te confrunți în fiecare zi cu situații tensionante sau cazuri complexe. Este un adevărat rollercoaster emoțional pe care nu mulți știu să-l gestioneze cu ușurință. Totuși, există o rețetă potrivită pentru lipsa de empatie și întrajutorare?
Poți să ajuți fără să primești nimic în schimb?
“Nimeni nu este inutil în această lume dacă alină povara ce atârnă pe umerii semenilor săi”, spunea Charles Dickens. Poate cel mai frumos lucru este să ajuți pe cineva care are nevoie, care se află în suferință. Din postura de asistent medical, vei avea ocazia să te încarci în fiecare zi cu energie pozitivă din partea oamenilor. Poveștile de viață impresionante pe care le ascund, dar și recunoștința de pe chipurile lor îți vor face cu siguranță ziua mai bună. Vei uita parcă și de factorii de stres și oboseală care îți dădeau târcoale. Fiecare zi va deveni o experiență minunată, trebuie doar să înveți cum să o tratezi.
Să ajuți înseamnă să oferi oamenilor care au nevoie tot ce e mai bun, fără să aștepți ceva în schimb. Acolo rezidă de fapt esența ajutorului și a empatiei. Este un principiu pe care ar trebui să îl urmezi cu sfințenie dacă vrei să te bucuri de o carieră presărată de satisfacții numeroase. Unii oameni au în sânge abilitatea de a ajuta, de a oferi sprijin necondiționat, alții sunt mai stângaci în a integra cu ușurință o asemenea calitate. E perfect normal. Fiecare om este special în felul său, însă, ca asistent medical, bunătatea nu poate lipsi din conduita profesională.
Dacă te întrebi cum poți pune în practică abilitatea de a ajuta fără a primi nimic în schimb, iată câteva sfaturi care îți vor fi de folos:
- Fă-ți timp să asculți ce au de zis pacienții, fără să-i întrerupi – Viața într-o instituție medicală este fără îndoială foarte agitată. Însă, nu te lăsa pradă rigidității. Ascultă pacienții, fii lângă ei și nu te grăbi să treci la următoarea sarcină de pe lista priorităților. Ascultă-le părerile fără să încerci să le schimbi sau să îți spui punctul tău de vedere.
- Iartă. E un aspect pe care ar trebui să îl integrezi și în viața personală. Nu lua lucrurile personal și nici nu încerca să te răzbuni pe pacienții care depășesc limita. Nu ai de unde să știi prin ce trec în momentul respectiv.
- Înlătură gândurile egoiste – Învață să oferi mai multă atenție emoțiilor pe care le resimt pacienții. Dacă te gândești la tine în momentele în care trebui să ajuți te afli pe drumul greșit. Înlocuiește “Dar eu ce pot să câștig de pe urma unei asemenea acțiuni?” cu “Ce pot face pentru a-i oferi pacientului șansa de a se bucura de experiențe unice?”.
Vezi și: Cele 3 tipuri de abilități de comunicare cu pacientul
Top 5 abilități socio-emoționale pe care orice asistent medical ar trebui să le aibă
Rolul unui asistent medical nu se rezumă doar la activitățile de natură organizatorică. Tocmai pentru că este nevoit să interacționeze constant cu pacienții trebuie să dezvolte și abilități soft, care țin de experiențele interpersonale. De cele mai multe ori, însă, tocmai din dorința de a acumula cât mai multe cunoștințe, cadrele medicale uită de importanța laturii umane. Se afundă în muncă și nu mai acordă atenție lucrurilor care contează cu adevărat. Tocmai de aceea, intervin stările de epuizare fizică și mentală.
Dacă vrei să practici ajutorul necondiționat e important să integrezi în activitățile tale câteva abilități socio-emoționale.
Iată top 5 skilluri care ar trebui să se regăsească în comportamentul unui asistent medical:
- Comunicare bazată pe deschidere și transparență – Acordă atenție fiecărui detaliu atunci când comunici cu pacienții. Ascultă ceea ce au de spus și explică-le pe larg toate detaliile tratamentului, fără termeni tehnici sau exprimări greu de înțeles.
- Nu te lăsa pradă emoțiilor negative – Vei avea ocazia să întâlnești de-a lungul timpului numeroase tipologii umane, care mai de care mai interesante. Unii pacienți pot fi mai înțelegători, alții mai agitați. Nu te lăsa condus/ă de sentimente și nici nu încerca să ții lecții de viață.
- Dedicare – Dă tot ce poți pentru a ușura experiențele pacienților. Karma lucrează necondiționat. Fă ce e bine pentru oamenii aflați în momente grele și vei vedea cum atât traiectoria personală, cât și cea profesională vor prinde alte contururi.
- Repararea erorilor – Să greșești e un lucru perfect normal, mai ales într-un domeniu presărat de situații limită. Însă, e important să te dedici rezolvării greșelilor. Ține minte. Orice lucru pe care îl faci și care nu respectă integritatea și confortul pacienților te poate costa mult.
- Optimism – Zâmbește larg și gândește-te la scenariile pozitive pe care le poți derula. Cu cât ești mai negativist/ă, cu atât te vei afla în postura asistentului care își dorește mereu ceva de la pacient.
Te-ar putea interesa și: Cât de importantă este empatia în medicină?
Concluzii
Să ajuți este o calitate pur umană, un atu al celor care înțeleg esența proceselor karmice. Ca asistent medical, ajutorul necondiționat, înțelegerea și empatia ar trebui să se regăsească în fișa postului. Totuși, oricât de simplu ar părea în teorie, nu mulți știu să integreze o asemenea abilitate în propriul comportament. E o chestiune care ține de gestionarea propriilor emoții, dar și de înțelegerea sentimentelor celorlalți.
În momentul în care reușești să te dedici total pacienților te poți declara un asistent medical împlinit. În plus, ajutorul îți va fi recompensat de satisfacții morale și profesionale, ceea ce oferă o bucurie mult mai mare decât orice cadou material.
Practică ajutorul necondiționat și bucură-te de o carieră armonioasă!
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.