Cum e sa fii studenta la medicina si mamica

Cum e sa fii studenta la medicina si mamica

Viata unei mamici nu este una usoara, in special cand esti studenta la medicina. Programul este destul de incarcat si stresul destul de mare, iar un bebelus iti va aduce si mai multa responsabilitate. Am vorbit cu cateva colege care se afla in aceasta postura si le-am intrebat cum reusesc sa-si imparta timpul si sa se descurce cu invatatul.

Mi-am dorit foarte mult un copil si cred ca a fost cea mai buna decizie de a deveni mamica in timpul facultatii. Desi programul este destul de aglomerat si cand vin de la spital trebuie sa imi focusez toata energia asupra ei, acum orice zi proasta infloreste cand intru pe usa casei si o vad zambind. Simt ca imi incarca bateriile de fiecare data. Este un model perfect pentru diverse manevre, astfel incat si invatatul devine mai interactiv si retin mai usor. In plus, am invatat sa folosesc timpul disponibil intr-un mod eficient, fara pauze nesfarsite in care ma uit la 10 episoade dintr-un serial. Singurul dezavantaj este ca nu pot sta cu ea mereu si am nevoie de ajutor de la familie/bona/cresa, spre deosebire de mamele care sunt in concediu de maternitate.

Giorgia Zampieri-Studenta anul V

Cea mai mare provocare mi se pare trezitul de dimineata. Este destul de dificil sa ma trezesc in fiecare zi la 6 jumatate dupa o noapte in care am dormit adunat 5 ore. Insa Adelina este cel mai frumos lucru din viata mea. Programul meu este de dimineata pana la maxim 2 dupa amiaza si restul zilei il petrec cu ea. Incerc sa ma concentrez cat de mult pot la stagii pentru a nu-mi incarca timpul petrecut acasa cu familia. Pana acum pot spune ca m-am descurcat.

Este o placere sa ma intorc acasa si sa stiu ca ma asteapta, i se citeste fericirea in ochi atunci cand stam amandoua. Mi-am dorit un copil, dar nu a fost ceva chiar programat, insa sunt bucuroasa ca a aparut in viata mea. Cred ca este important sa-ti stabilesti prioritatile si sa fii ambitioasa. Un copil nu te tine pe loc, dimpotriva, pe mine ma motiveaza zilnic sa fiu mai buna in domeniul acesta si energia ei este cea mai buna rasplata in a doua parte a zilei.  De asemeni, stiu ca poate parea stupid, dar ma bucur ca o sa fiu o mamica tanara si sper ca pe viitor sa-i pot fi alaturi de cate ori va avea nevoie.”

Studenta anul IV

Am doi copii: o fata si un baiat. Pe fetita mea am nascut-o cand eram anul doi de facultate, in martie, iar pe baietel in anul 3, la finalul semestrului 2. Incerc sa fiu cat mai organizata cu timpul, pana la ora 14:00 sunt la spital, ceea ce este ok. Cand ajung acasa imi petrec cateva ore cu copii mei: ne jucam, coloram, pictam, dansam si alte activitati de prichindei. Dupa urmeaza cina, ne mai jucam, mai citim o poveste si apoi acestia adorm.

Urmeaza timpul pentru facultate. Timp de 3 ore (depinde de cat de obosita sunt) mai citesc si repet cursurile din ziua respectiva. Incerc sa nu ma aglomerez cu multa materie si sa fiu la zi. Recunosc ca atunci cand am un examen ma ajuta foarte mult mama si sotul meu, care stau cu copii. Uneori este dificil, insa nu regret nimic, am o familie frumoasa care ma ajuta si ma sustine in tot ceea ce fac.

Traiesc momente unice alaturi de ei, pe care nu le poate echivala nimic. Cand ajung acasa nici nu apuc sa ma descalt pentru ca sar in bratele mele amandoi, iar asta este cel mai frumos sentiment din lume. In acel moment dispare toata oboseala adunata la facultate si este magic. Imi sunt atat de dragi cand ii vad ca tot timpul sunt langa mine si sunt curiosi mereu.”

Studenta anul V

Chiar daca uneori programul poate fi stresant si volumul de invatat este mare, viata de familie iti poate aduce linistea si doza de energie zilnica de care ai nevoie. Viata unei mamici este presarata de bucurii si evenimente care contribuie la mentinerea unui tonus pozitiv.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment