Site icon MEDIjobs

Ghid pentru antreprenori – cum deschizi o farmacie? 

cum-deschizi-o-farmacie

Dacă te-ai decis să-ți deschizi o farmacie, primul lucru la care trebuie să te gândești este utilitatea business-ului pe piață. În anul 2022, România ocupa locul șapte în topul țărilor din Uniunea Europeană după numărul de farmacii deschise – cu 8.000 de unități disponibile. Cu ce se poate diferenția farmacia ta de celelalte? Pe lângă punctele forte pe care e necesar să le identifici încă de la început, trebuie să consulți cu atenție cadrul legislativ. 

Înființarea unei farmacii presupune respectarea unor norme stabilite de Ministerul Sănătății. Așadar, orice abatere atrage implicit sancțiuni contravenționale cuprinse între 10.000 lei și 20.000 lei sau chiar închiderea activității. Cum deschizi practic o farmacie, dar și cum poți evita situațiile neprevăzute, poți afla în rândurile de mai jos. 

1. Primii pași: cadrul legislativ, acte și autorizații necesare pentru a deschide o farmacie

Funcționarea, organizarea și înființarea unei farmacii se face în conformitate cu prevederile legii farmaciei nr. 266/2008, cu modificările și actualizările ulterioare. Principalele activități ale unei farmacii comunitare vizează: 

Toate activitățile sunt coordonate de un farmacist șef, care trebuie să dețină certificat de membru al Colegiului Farmaciștilor din România. 

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre rezidențiatul la farmacie

Pentru a putea funcționa legal, o farmacie are nevoie de autorizație din partea Ministerului Sănătății. Documentul se eliberează pe numele persoanei juridice care a solicitat înființarea și pe cel al farmacistului șef, în baza depunerii: 

Când se eliberează autorizația de funcționare a farmaciei?

Următorul pas este efectuarea unei inspecții din partea personalului de specialitate al Ministerului Sănătății. Autorizația se eliberează în maxim 30 de zile de la realizarea inspecției, dacă răspunsul e favorabil. 

În cazul unor eventuale nereguli care pot fi remediate, se acordă maxim 30 de zile pentru soluționare. 

Vei avea nevoie și de: 

2. Criterii de care să ții cont când alegi spațiul și locația pentru farmacia ta

Înființarea este condiționată, de asemenea, de numărul locuitorilor din zona unde se dorește amplasarea farmaciei. 

În mediul urban, regulile se aplică în baza adeverinței eliberate de Autoritatea Administrației Locale, astfel: 

Farmaciile comunitare pot institui oficine locale în localitățile din mediul rural, unde nu este asigurată asistența populației cu medicamente prin farmacii.  

Alegerea zonei unde îți vei derula activitatea este influențată de mai mulți factori. Așadar, decizia finală trebuie să vină în urma unei analize atente a avantajelor și dezavantajelor pe care le oferă fiecare variantă. 

Citește și: Asistentul de farmacie – primul ambasador al unei medicatii corecte

Avantajele și dezavantajele deschiderii unei farmacii la oraș

Locația este principalul element care influențează succesul unei afaceri. În cazul în care optezi pentru o farmacie la oraș, te vei bucura de numeroase avantaje: 

Dezavantajele se resimt din punct de vedere al costurilor, dar și al concurenței prezente. Există multe farmacii în oraș, mai ales în București. În ceea ce privește suma investită pentru deschidere, taxele pentru eliberarea autorizației de funcționare ajung la 3.000 de lei. 

Avantajele și dezavantajele deschiderii unei farmacii la sat 

În cazul farmaciilor deschise în localități și sate, printre avantaje se numără: 

Totuși, se poate întâmpla ca zona respectivă să aibă nevoi specifice din punct de vedere  farmaceutic. Pot exista probleme inclusiv cu privire cu refacerea stocurilor sau livrarea produselor. 

3. Angajarea personalului: cum recrutezi farmaciști și asistenți de farmacie

Imediat după ce ai stabilit locația, ar trebui să te ocupi de angajări farmacist. Alegerea resurselor umane potrivite devine fără îndoială un atu, care îți poate asigura o evoluție armonioasă, dar și un profit pe măsură. 

Atragerea și retenția de farmaciști și asistenți farmacie trebuie să țină cont, totuși, de câteva aspecte: 

Ține cont și de intervalele salariale oferite în general pentru locuri de muncă farmacie: 

Pe lângă salariile de bază, poți oferi tichete de masă și alte bonusuri lunare bazate pe performanță. 

4. Contractele cu furnizorii de produse și medicamente – ce trebuie să ai în vedere

Alegerea produselor de sănătate care urmează să fie eliberate către pacienți reprezintă, de asemenea, o decizie importantă pentru farmacia ta. Încheierea contractelor cu furnizorii de medicamente devine o responsabilitate și un angajament care îți poate influența succesul.

Efectuarea unui audit detaliat te poate ajuta să închei colaborări de lungă durată. Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere: 

5. Promovarea farmaciei tale

Nu în ultimul rând, atunci când îți deschizi o farmacie trebuie să acorzi atenție promovării. E destul de greu, mai ales în contextul în care există multe alternative pe piață. Nu există o strategie standard, totul diferă în funcție de fiecare caz în parte. Totuși, recomandat este să îmbini tehnici online și offline. 

Iată doar câteva idei pe care merită să le pui în aplicare: 

Strategii de promovare offline pentru o farmacie: 

Te-ar putea interesa și: 5 strategii pentru loializarea pacienților în farmacii

Strategii de promovare online pentru o farmacie: 

Concluzii

Dacă te-ai decis să-ți deschizi o farmacie, să știi că drumul pe care îl ai de parcurs nu este cel mai ușor. Însă, lucrurile se vor așeza imediat ce bifezi reglementările cadrului legislativ și iei în considerare sfaturile de alegere a furnizorilor. 

De asemenea, e esențial să investești în angajări asistent de farmacie și farmaciști profesioniști cu experiență. Evoluția business-ului tău depinde în mod direct de calitatea resurselor umane, dar și de cea a produselor și serviciilor oferite. 

Nu uita nici de promovare. Concurența e destul de acerbă, așa că trebuie să vii în fața pacienților cu mesaje relevante și adaptate nevoilor pe care le au.

Ține cont de sfaturile de mai sus și bucură-te de rezultate!

Ești manager și vrei să recrutezi farmaciști sau asistenți farmacie? Înscrie-ți compania pe MEDIjobs, iar noi te vom ajuta să angajezi candidații potriviți.


Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version