Cum abordezi problema zilelor libere de sarbatori la noul loc de munca

Cum abordezi problema zilelor libere de sarbatori la noul loc de munca

Debutarea la un nou loc de munca poate incepe cu stangacii. Ceea ce este si firesc. Noul spital, noua clinica sau poate chiar trecerea de la mediul privat la cel de stat sau viceversa, te pot face sa te simti strain. Indiferent de experienta, specializare sau titulatura, un nou job va incepe cu o perioada de adaptare, perioada in care tot efortul depus va fi orientat spre dovedirea competentei profesionale.

Inceputurile iti dau senzatia ca totul este diferit, iar schimbarile de la o cultura organizationala la alta iti creeaza o multime de intrebari: „Oare Cristina este numele colegei de pe sectia de chirurgie cu care am vorbit in urma cu o ora?” „Oare voi fi placut de noii mei colegi?”, „Oare cand este un moment potrivit sa ii spun superiorului meu ca imi doresc cateva zile libere?”. Aceasta ultima intrebare nu ar fi dificila daca ne-am raporta la un medic sau asistent care a prins radacini adanci intr-un loc si care se gandeste sa isi ia pur si simplu liber intr-o perioada normala din an. Complexitatea apare atunci cand ai debutat de putin timp la actualul loc de munca, sarbatorile sunt la cateva zile distanta, iar tu te gandesti sa ii spui superiorului tau ca ai nevoie de cateva zile libere.

Cum abordezi problema zilelor libere de sarbatori la noul loc de munca?

General vorbind, regula potrivita ar fi sa astepti intre 3 – 6 luni din momentul angajarii pentru a face acest pas. Insa, exista si exceptii in care zilele de sarbatoare se pot transforma in zile libere pentru tine, inainte de termenul recomandat, daca…

1.Esti implicat, te arati interesat si ai dorinta de a invata continuu

In general, oamenii care daruiesc implicare, care privesc jobul ca pe o responsabilitate pe termen lung sunt rasplatiti. Asa ca, tu, fie ca esti medic sau asistent, fie ca esti angajat de trei luni, poate chiar de o luna sau de o saptamana, vei fi apreciat de angajator in momentul in care iti indeplinesti toate sarcinile, respectiv toate deadline-urile stabilite. Pe scurt, responsabilitatea de care dai dovada te va scoate in fata si va face din tine un angajat de nadejde. Prin sarcinile indeplinite cu succes iti demonstrezi grija constanta fata de pacientii tai, iar prin asta vei fi mai aproape cu un pas de obtinerea unui timp liber de sarbatori! Motivul? Angajatorul te vrea fericit!

2.Ai lucruri planificate cu mult timp inaintea angajarii, planuri pe care in acel moment nu le puteai controla

Pentru ca aceste situatii sa fie acceptate si interpretate intr-un mod pozitiv este recomandat sa il anunti pe angajatorul clinicii sau spitalului inca din momentul interviului. Abordarea care va fi apreciata este acesta: „Imi doresc foarte mult sa incep colaborarea cu dumneavoastra. Sunt nerabdator sa incep, sa ii cunosc pe pacienti si sa le acord atentia, cunostintele si toata prietenia mea. Pentru ca in urma cu cateva luni nu stiam de aceasta noua colaborare, mi-am planificat cateva lucruri pentru perioada sarbatorilor care nu suporta amanare. Ati fi ingaduitor sa imi acordati cateva zile libere cu promisiune ca imi voi respecta treburile cu responsabilitate deplina?”

3.Perioada de proba s-a incheiat, perioada in care te-ai aflat sub monitorizarea atenta a superiorului tau

De regula, perioada de proba la un loc de munca este acel timp in care tu, in postura de proaspat angajat, iti pui ordine in ganduri, analizezi noul job si pui in balanta lucrurile pozitive cu cele mai putin pozitive. Dupa ce aceasta perioada a trecut, deja esti familiarizat cu noii colegii, noii pacienti si cu noua cultura organizationala. Privind si din cealalta perspectiva, din cea a angajatorului, in perioada de proba, acesta isi formeaza o parere si isi creeaza bazele increderii in tine. Este potrivit sa discuti primirea unor zile libere in perioada sarbatorilor, numai dupa ce s-a creat o relatie unitara si bazata pe incredere intre angajat si angajator.

Invata sa faci lucruri bune pentru ca numai in acest fel vei castiga mai mult decat timp liber, vei avea satisfactia unui timp liber meritat! Implica-te, invata continuu si lasa sarbatorile sa te gaseasca pregatit!

Despre Autor

Simion Tatiana

Imi place sa cred despre mine ca sunt un bun comunicator, nu datorita felului in care vorbesc, ci datorita felului in care stiu sa ii ascult pe ceilalti!

Facebook Comment