Cum a salvat o asistenta medicala viata unui bebelus la 10.000 de metri altitudine

Cum a salvat o asistenta medicala viata unui bebelus la 10.000 de metri altitudine

Profesia de asistent medical este una de vocatie, este o certitudine. Nu poate nimeni practica aceasta meserie fara sa simta o dedicatie profunda, care consta in capabilitati dincolo de ceea ce inveti in timpul scolii.

Probabil ati fost macar o data in viata martori la un eveniment in care sanatatea sau viata unui om a fost pusa in pericol sau afectata de un eveniment neasteptat. Probabil v-ati gandit ce ati putea face in aceasta situatie, daca aveti cunostintele necesare, daca le puteti aplica sau daca sunteti in stare sa actionati prompt si eficient. Sunt nenumarare exemple in care cunostintele medicale sau cursurile de prim ajutor insusite de orice persoana pot face diferenta intre viata si moarte.

Episodul petrecut de curand  in timpul unui curse de avion in Statele Unite demonstreaza cat este de important si vital sa fim in stare cu totii sa actionam independent, sa ne pastram gandirea critica si rationala in situatii de stres extrem si pericol iminent pentru noi sau pentru cei care ne inconjoara.

Este si cazul unei asistente medicale din Statele Unite, Tiffany Lehman, care a demonstrat recent ce poate face un om cu pregatirea medicala in cazuri de extrema urgenta. In ultima saptamana, a fost prezenta pe prima pagina in publicatii nationale ca USA Today si emisiuni TV precum „Inside Edition”, relatand despre evenimentul petrecut de curand. Pe scurt, Tiffany a fost omul potrivit la locul potrivit, salvand viata unui bebelus in timpul unei aterizari a unei curse de avion, langa Dallas, in statul Texas.

Cum sa actionezi rational si eficient in cazul unui episod de convulsii al unui bebelus, la peste 10.000 de m altitudine, fara medic la bord

In cursa care o aducea pe Tiffany de la o conferinta medicala, s-a intamplat ca, in timpul zborului, un bebelus de 11 luni aflat in avion cu parintii sai sa treaca printr-un episod de convulsii cu febra de 40 de grade celsius, pentru mai mult de 7 minute. Initial, parintii bebelusului au crezut ca e vorba de o durere auriculara trecatoare, dar s-au alertat si au apasat butonul de panica vazand ca starea bebelusului devine extrem de grava. Tiffany, care avea loc in avion in apropiererea bebelusului, a reactionat prompt, a preluat copilul si a cerut gheata pentru a o aplica pe incheieturile si zonele circulatorii ale copilului, cu scopul de a reduce temperatura corpului acestuia cat mai rapid. Conform relatarii sale ulterioare evenimentului, Tiffany s-a temut pentru viata bebelusului care avea mari dificultati de respiratie, dar a reusit prin manevrele invatate la scoala sa ii acorde primul ajutor si sa ii pastreze starea stabila pana a fost preluat de paramedici la aterizare si transportat la cel mai apropiat spital. Medicii au presupus ca episodul tranzitoriu de convulsii a fost generat de un virus.

Puteti citi aici intreg episodul petrecut in timpul cursei din Statele Unite.

Cu acest episod, Tiffany a fost abordata de mass-media, evenimentul a devenit viral si asistenta medicala, care e si director de ingrijiri al unui centru de sanatate din Statele Unite, a demonstrat ce poate face prezenta de spirit si aplicarea cunostintelor medicale in viata de zi cu zi.

Situatii de urgenta se pot intampla in fiecare zi. Oamenii, pacientii sufera accidente. Spre deosebire de asistentele care lucreaza in spital, in centre precum cel in care lucrez, nu avem la dispozitie un medic tot timpul asa ca am invatat sa ne ocupam de toate situatiile de urgenta cu care ne-am putea confrunta. Toti am invatat acelasi lucru in scoala medicala, precum acordarea primului ajutor si tehnicile de ingrijire in timpul episoadelor de convulsii ale unui bebelus”, a declarat Tiffany.

Diferenta dintre viata si moarte o poate face capacitatea noastra de a actiona independent si a ne pastra gandirea rationala si prezenta de spirit in aceste cazuri extreme, pentru a salva viata unuia dintre noi.

Daca iti doresti sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera, inclusiv locuri de munca pentru asistenti medicali, iti poti face un cont GRATUIT in doar 5 minute aici.

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment