Dacă ai mai fost la un interviu, știi că spre finalul discuției, cel din fața ta îți dă ocazia să pui întrebări cu privire la job, task-uri, companie și alte curiozități pe care le poți avea. De cele mai multe, din cauza emoțiilor de moment, ai senzația că ești ok cu toate informațiile primite sau, chiar dacă nu ești, nu îți vine în minte nicio întrebare relevantă.
Pentru asta, venim în ajutorul tău cu mai multe serii de întrebări care te pot ajuta să intri în profunzimea subiectului și să în profunzime cultura unei companii.
Cum afli dacă angajatorul interacționeză cu angajații săi și le oferă suport?
Punând întrebările potrivite, vei putea descoperi dacă angajatorul pune preț pe relația cu angajații săi și dacă este important pentru el să le furnizeze acestora oportunități reale de creștere în interiorul companiei – de la cursuri specifice până la deschiderea pentru proiecte îndrăznețe. Trebuie să îți dai seama că astfel de valori depășesc simple tagline-uri în semnătura e-mailului sau pe cartea de vizită. Această valoare se regăsește în comportamentele uzuale, de zi cu zi, și în deciziile luate cu privire la echipă, workflow și calitatea vs cantitatea muncii.
Uite 4 întrebări care te-ar putea ajuta să îți dai seama de veridicitatea promisiunilor angajatorului:
- Pe tine ce te face mândru să lucrezi în această companie?
- Cum îți susține compania creșterea în carieră și dezvoltarea profesională?
- Asumarea riscurilor este încurajată? Dacă da, ce se întâmplă când angajații greșesc?Dacă ar fi un lucru pe care ai putea să îl schimbi la această companie, care ar fi acela?
Descoperă cum gestionează compania situațiile de conflict
Situațiile de conflict apar și există peste tot, oricât am încerca să le evităm. Partea cu adevărat importantă este cum gestionezi conflictele atunci când apar. Ele nu trebuie evitate pentru că cele mai bune lecții pot fi extrase dintr-o astfel de situație. Evitarea unui conflict poate duce la frustrări și urmări mult mai dramatice decât recunoașterea și gestionarea lui.
Am identificat 4 întrebări care te pot ajuta să vezi cum este primită ideea de conflict în companie:
- Ce cauzează conflictul în companie și cum este rezolvat?
- Cum sunt luate deciziile atunci când există diferențe mari de opinie?
- Care este politica de feedback a companiei?
- Care este ierarhia și cine este în măsură să ia deciziile în companie?
Află cum este mediul de lucru și cum arată o zi de muncă în companie
În mod natural, îți dorești să lucrezi într-o companie care observă și apreciază performanța, celebrează succesul și căreia îi pasă 100% de angajații săi. Trebuie să îți dai seama încă de la interviu cât de flexibil este programul, dacă atitudinea la birou este una relaxată și funny și dacă, până la urmă, mediul de lucru se potrivește cu felul tău de a fi.
Ce întrebări poți pune pentru a afla mai multe detalii:
- Care sunt modalitățile prin care sunt celebrate reușitele?
- Cum este motivată echipa?
- Ce fel de opțiuni flexibile de program există?
- Există un program de bonusare în companie?
Ia în calcul faptul că fiecare companie are sistemul său de valori, propriile abordări cu privire la conflict, dar și mediul de lucru așa cum îl consideră productiv și potrivit. Bineînțeles că, realmente, poți afla detaliile doar dacă lucrezi acolo, însă seturile de întrebări de mai sus îți oferă un cadru potrivit de a descoperi mai multe perspective.
Cat lover, coffee drinker, storyteller, candle maker – cam așa ar suna bio-ul meu pe Instagram. Cred despre mine că sunt o persoană complexă, curioasă și loială, deși mă plictisesc rapid. Scriu nu numai ca să îmi hrănesc sufletul, ci și stomacul, ca să îmi plătesc chiria și abonamentul la Internet. Nu știu exact ce scrie pe cartea mea de muncă, dar în viața sclipicioasă a industriei mele, sunt Social Media Specialist și Content Creator.