COVID-19 | Romania a intrat in carantina din cauza pandemiei

COVID-19 | Romania a intrat in carantina din cauza pandemiei

Problemele create de pandemia de COVID-19 s-au extins rapid si in tara noastra, iar numarul de persoane infectate creste zilnic cu peste 100 de cazuri, in prezent s-a ajuns la 906, fiind inregistrate si 13 decese.

Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Interne a emis Ordonanta Militara nr. 3 care interzice circulatia persoanelor in afara locuintei si presupune numeroase alte masuri care se vor aplica incepand de astazi, 25 martie, de la ora 12, pentru a preveni raspandirea de COVID-19.

Romanii nu mai au voie sa iasa din casa decat in anumite situatii

Potrivit Ordonantei Militare nr. 3, se interzice parasirea locuintei de catre persoanele de toate varstele, indiferent de ora din zi si din noapte, cu exceptia cazurilor in care acestia parasesc domiciliul pentru a merge la serviciu, pentru a cumpara alimente sau medicamente, pentru a primi asistenta medicala de urgenta, pentru a ajuta copiii si batranii, in cazul unui deces in familie, pentru a dona sange sau a realiza activitati de voluntariat, in vederea realizarii de activitati agricole si pentru comercializarea produselor agroalimentare, pentru exercitii fizice individuale si pentru plimbarea animalului de companie, dar numai in apropierea locuintei.

Citeste si: Coronavirus la muncă: 5 Trenduri de Succes în Recrutare în Timpul COVID-19

Indiferent de activitatea care necesita parasirea locuintei, romanii trebuie sa prezinte autoritatilor abilitate actele, declaratia pe proprie raspundere, iar in cazul in care se deplaseaza la serviciu, acestia au nevoie de o adeverinta doveditoare. Atat declaratia, cat si adeverinta pot fi prezentate autoritatilor in format fizic sau digital, pe telefon, tableta sau orice alt dispozitiv electronic.

Romanii care au peste 65 de ani pot iesi din casa doar in intervalul orar 11-13

Potrivit statisticilor, batranii sunt cei mai afectati de noul coronavirus, de aceea, pentru a evita imbolnavirea lor, s-a luat decizia ca cei care au peste 65 de ani sa ramana in locuinta in aceasta perioada. 

Asadar, prin aceasta Ordonanta Militara nr. 3, romanii care au peste 65 de ani nu au voie sa paraseasca locuinta decat in intervalul orar 11-13, si doar pentru a-si cumpara alimente si medicamente, pentru a primi asistenta medicala care nu poate fi amanata, pentru a insoti un copil sau un batran cu probleme, in cazul unui deces in familie, pentru a realiza exercitii fizice si pentru plimbarea animalului de companie, doar in apropierea locuintei si numai in acest interval orar.

In afara intervalului orar 11-13, romanii care au peste 65 de ani pot apela la autoritati sau la apropiati, daca au nevoie de alimente sau de alte servicii ce ar presupune parasirea propriei locuinte.

Exceptie fac persoanele care au peste 65 de ani, dar care sunt nevoite sa paraseasca locuinta pentru a merge la serviciu, cele care inca lucreaza, sau pentru a desfasura activitati agricole. Doar acestea au voie sa iasa din casa si in afara intervalului orar impus, 11-13, dar trebuie sa prezinte actele, declaratia pe proprie raspundere si adeverinta, in cazul persoanelor angajate.

Toti romanii care parasesc locuinta vor fi verificati

Conform Ordonantei Militare nr. 3, institutiile abilitate sa asigure aplicarea si respectarea acestor masuri sunt Politia Romana, Jandarmeria Romana, politia locala, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, directiile de sanatate publica, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, Ministerul Transporturilor Infrastructurii si Comunicatiilor, Autoritatea Navala, la care se alatura si Ministerul Apararii Nationale care va asigura personal si mijloace logistice pentru a sprijini Politia si Jandarmeria in vederea mentinerii ordinii publice.

Toti romanii care ajung in Romania  de pe teritoriul altor tari, in special cele care se afla in zona rosie de infectare cu COVID-19, vor fi izolati la domiciliu sau, daca va fi nevoie, carantinati.

Persoanele care nu se afla in izolare sau in carantina si care sunt nevoite sa paraseasca locuinta pentru motivele permise in Ordonanta Militara nr. 3, trebuie sa aiba la ele actele personale, declaratia pe propria raspundere si, in cazul in care merg la serviciu, adeverinta eliberata de angajator.

Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura.

Adeverinta si declaratia pe propria raspundere pot fi prezentate personalului autoritatilor abilitate si prin intermediul telefonului, tabletei sau altui dispozitiv electronic.

Citeste si: Cum să te protejezi eficient împotriva Coronavirusului

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment