Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.
Cosmina Vîlciu a urmat cursurile Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila”, iar în prezent lucrează la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (I.N.R.M.F.B.) ca asistent medical generalist, pe secția de neurologie. Cosmina ne-a răspuns la câteva întrebări despre cariera de asistent medical și provocările pe care le-a întâmpinat:
Îmi aduc aminte cu mare drag, eram anul I și am fost repartizată la un spital de renume din capitală iar pe secția respectivă am întâlnit oameni cu un suflet extraordinar și pregătiți profesional din toate punctele de vedere. Ca drept dovadă, acum îmi practic meseria cu mare drag și dedicare pe aceeași secție.
În această meserie principala regulă este aceea de a fi o persoană foarte organizată și dedicată, iar acest lucru mă ajută foarte mult și în viața personală.
Ehhh… aici „s-au aliniat astrele” am avut un noroc foarte mare, am parte de o echipă deosebită, profesionistă, iar acest lucru mă ajută foarte mult, însă de obicei, lucrurile vin de la sine, nu trebuie să ne străduim foarte mult.
Datorită faptului că o bună perioadă de timp am lucrat în afara țării, m-a ajutat foarte mult, am învățat lucruri deosebite, am aflat lucruri noi care la noi ajung puțin mai târziu. Citesc reviste de specialitate, iar când vreau să aflu ceva nou accesez câteva site-uri din domeniul medical.
Acel moment când pacientul îți spune „Mulțumesc!”, ai o mare satisfacție, ai acea mulțumire interioară că ai făcut ce trebuie, că ți-ai făcut meseria – aceea de a ajuta oamenii.
Ohh..da! O doamnă superbă, foarte plăcută, îmi spunea așa „dacă toți ați fi așa cum ești tu, starea noastră de bine ar fi alta și vindecarea mult mai rapidă”. Încerc în fiecare zi să fac pentru pacienții mei aceleași lucruri pe care le-aș face pentru mine.
Mă comport cum mi-aș dori să fie toți pacienții mei, deoarece sănătatea este una dintre prioritățile noastre primordiale. Legat de controalele periodice, merg destul de regulat. Iar despre cum ar trebui să fie medicul meu, acesta ar trebui să simtă emoțiile pacientului și să vorbească pe înțelesul lui.
Ca mai toți medicii specialiști și cei din domeniul neurologiei trebuie să dea dovadă de profesionalism, empatie și respect față de pacienții lor și nu numai. Trebuie să fie responsabil, dornic să învețe tot ce este nou în domeniu, dar nu în ultimul rând, să îi placă ceea ce face.
Neurologia este o provocare continuă, creierul uman este un teritoriu încă nedescoperit în totalitate. Fiecare pacient este unic iar semnele și simptomele diferă și ele. Probabil cea mai frecventă afecțiune este AVC-ul (Accidentul Vascular Cerebral).
Din acest punct de vedere mi-am atins scopul, acela de a avansa și voi face acest lucru în continuare prin foarte multă muncă și profesionalism.
Aș putea oferi sfaturile pe care le-am primit și eu, acelea de a avea foarte multă răbdare, dăruire față de această frumoasă meserie și dorința de a fi cel mai bun.
Citește și: INTERVIU Elena Alina Ghiță, asistent farmacist
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.