Noi modificări adoptate la contractele de muncă determinate încheiate în starea de urgență

Noi modificări adoptate la contractele de muncă determinate încheiate în starea de urgență

Personalul medical angajat în timpul pandemiei nu va beneficia de contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, potrivit unei modificări adoptate recent. Modificarea a fost votată de Parlament și președintele Klaus Iohannis i-a dat undă verde, prin promulgare. 

Este vorba despre personalul medical angajat fără concurs pentru a îngriji pacienții confirmați cu noul coronavirus. 

Concret, inițial legea prevedea faptul că în cazul personalului medical angajat în spitale pe secțiile desemnate să asigure asistență medicală pacienților cu COVID-19, „la încetarea contractului individual de muncă încheiat pe perioadă determinată, unitatea medicală va încheia contracte de muncă pe durată nedeterminată”. 

Mai era menționat că respectivul contract individual de muncă este încheiat înainte de împlinirea termenului și la exprimarea acordului din partea angajatului în cauză. Această prevedere a fost, însă, eliminată de către cei din Comisia pentru sănătate și familie din Parlament. 

Motivul este acesta, potrivit proiectului de lege: „Este nelegal și imoral ca persoanele care au fost angajate fără participarea la un concurs să beneficieze de transformarea contractelor pe durată determinată în contracte pe durată nedeterminată. Măsurile derogatorii determinate de situația excepțională trebuie să inceteze la încetarea stării care le-a determinat”.

Aceeași lege a mai suferit o modificare potrivit căreia raporturile juridice (contractele) sunt oprite de drept la „încetarea situaţiei de urgenţă, cu excepția raporturilor juridice încheiate pentru posturile de execuție vacante care încetează la finalizarea concursurilor pentru ocuparea acestor posturi și a raporturilor juridice încheiate pentru posturile de execuție suspendate pe perioada absenței titularului postului care încetează la revenirea titularului de post”.

Ce înseamnă asta: angajații recrutați în timpul stării de urgență rămân pe posturi, însă există distincții în privința posturilor libere temporar. 

Este vorba despre modificarea făcută la legea privind întărirea capacității administrative a sistemului sanitar. Ordonanța de urgență 40 intrată în vigoare în luna aprilie a fost adoptată pentru a permite spitalelor să se mobilizeze cu angajați în cazul în care se vor confrunta cu un număr mare de pacienți Covid-19. 

De exemplu, rezidenții din ultimul an de pregătire și care au finalizat stagiul de rezidențiat în timpul stării de urgență se pot reîncadra pe perioadă determinată, până la data de 31 octombrie 2020. 

De asemenea, aceeași ordonanță arată că posturile vacante din instituțiile aflate în subordonate Ministerului Sănătății (chiar și cele de execuție și de conducere) pot fi ocupate fără concurs.

România se află, în prezent, în starea de alertă, prelungită deja o dată. Numărul cazurilor de Covid-19 a crescut în ultimele zile, iar unele spitale au anunțat că au mulți pacienți internați. Ministerul Sănătății anunță că cifrele în privința personalului medical infectat cu noul coronavirus este următorul: 3.197 de persoane, din care 1.862 – personal medical și 1.335 – personal auxiliar.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment