“In intreaga mea activitate de farmacist voi da dovada de o atitudine profund umana fata de om si colectivitate.” (Juramantul Farmacistului)
In anul 1514, in cladirea aflata in Piata Sfatului, colt cu strada Apollonia Hirscher, a fost infiintata prima farmacie din Brasov. Ulterior, alte sapte farmacii (sau spiterii, cum li se spunea pe vremuri) au fost deschise in frumosul oras aflat la poalele masivului Tampa. Spiterii erau oameni vrednici, care ofereau doftorii si leacuri necesare vindecarii celor napastuiti de boala.
In 1797 se intocmea “Nizamul Spiterilor”, ordin prin care spiterii erau obligati sa se asigure ca “toate doftoriile sa fie bune, curate si proaspete”. In 1859-1860 apare si prima Farmacopee Romana. Acestea sunt doar cateva date din trecutul profesiei de farmacist.
Am locuit timp de cinci ani in Brasov, am lucrat in Piata Sfatului si mi-am cumparat medicamente de la farmaciile independente din centrul Brasovului. Intram in farmacii cu respect si aveam incredere absoluta in oamenii imbracati in halate albe din spatele tejghelelor. Acele farmacii independente erau detinute de farmacisti, de oameni cu vocatie, calificati si profesionisti.
De curand, am avut o discutie cu un farmacist din Brasov, despre industria farmaceutica din Romania. Ma interesa sa stiu ce se intampla si unde dispare practica farmaceutica traditionala. Doream sa stiu daca farmacistul din ziua de astazi isi mai asuma responsabilitatea de a-mi recomanda medicamente intr-o maniera sigura si de incredere. Am discutat timp de doua ore.
- Povesteste-mi putin despre tine. De cat timp lucrezi ca farmacist, care a fost parcursul tau profesional?
Practic meseria de farmacist de mai bine de 10 ani. Am terminat UMF Iuliu Hatieganu la Cluj Napoca. In timpul facultatii am mers cu Bursa Erasmus in Franta, unde am facut practica in spitale, pe mai multe sectii. Am lucrat timp de 4 ani intr-o farmacie din Brasov care avea o traditie de peste 200 de ani. Spun “avea” pentru ca, intre timp, farmacia a fost vanduta unui lant farmaceutic. Apoi, m-am mutat intr-un orasel de langa Brasov si de atunci lucrez intr-o farmacie independenta.
- Ce presupune meseria de farmacist? Cum decurge o zi de lucru intr-o farmacie?
Presupune in primul rand sa faci bine oamenilor care-ti intra in farmacie. Acesta este gandul cu care eu merg la farmacie, sa ajut cat mai multi oameni. Eu ma implic mult emotional. Chiar te gandesti ce probleme au oamenii cu care interactionezi si incerci sa le dai ce li se potriveste, nu ce ai pe target in ziua respectiva. Desigur, nu in toate farmaciile se intampla asta. Restul presupune multa munca de birou si birocratie.
- Apropo de target, se spune ca “Farmacistul trebuie sa vanda”. Esti de acord cu aceasta remarca?
Sistemul farmaceutic nu mai este ce a fost. Acum totul este marketing. Prea putin mai exista ceea ce am invatat noi la facultate, si aici ma refer, in mod special, la etica farmaceutica. Eu inca tin la etica farmaceutica desi odata mi s-a spus: “cu etica ta, nu vei fi niciodata un bun manager.” Pentru mine, bolnavul este pe primul loc.
- Care sunt beneficiile/dezavantajele meseriei de farmacist?
Cred ca o mare problema este faptul ca au aparut multe facultati private unde studiezi timp de 5 ani si nu stii aproape nimic dupa terminarea facultatii. Iar angajatorul nu tine cont unde ai terminat scoala si ce diploma ai. Salariile sunt aproape la fel.
Spre deosebire de alte tari, in Romania nu este suficient de dezvoltata partea de farmacie clinica. Nu se pune accent pe comunicarea dintre medic si farmacistul din spital. Nici cu pacientii nu mai suntem obisnuiti sa comunicam eficient, desi, in facultate, am fost invatati cat de important e acest aspect al meseriei noastre. Daca stii cum sa interactionezi cu oamenii, acestia pot veni de la kilometri distanta special pentru tine. Chiar daca in drum mai sunt zece farmacii.
Ce imi face mie placere cu adevarat este faptul ca, in farmacia in care lucrez, am oportunitatea sa prepar produse in receptura. Am invatat sa prepar in farmacia din Brasov, de la doua doamne farmaciste mai in varsta, care acum sunt la pensie. Am invatat sa fac aceasta meserie cu etica, dogma si cu respect pentru bolnav. Sunt multi farmacisti care inca respecta juramantul lui Hippocrate.
- Este statica meseria de farmacist?
Ca farmacist, imi place sa ma documentez constant. Medicamentele sunt tot mai noi, apar boli noi si trebuie sa te documentezi. Bineinteles, asta tine de fiecare in parte. Eu sunt abonata online la jurnale de medicina din America, citesc reviste de specialitate, imi cumpar carti.
Imi place sa ascult si ce au de spus medicii romani. In mediul online sunt destul de activi. Imi place mult de medicul cardiolog Vasi Radulescu pentru ca este un medic activ. Ii urmaresc blogul. A scris o carte, “Draga inima”, pe care o recomand. Il apreciez si pe dr. Craiu Mihai, medic pediatru si profesor universitar, detinator al Spitalului Virtual pentru copii.
Sustin si campania lui Vlad Voiculescu si a Melaniei Medeleanu, “Magic Home, Magic Camp”. Donez bani lunar. Trebuie sa iti doresti sa fii implicat.
- Daca ar fi sa o iei de la capat, ai schimba firul povestii tale?
Daca ar fi sa o iau de la capat, sa termin liceul si sa ma gandesc unde sa merg la facultate, tot UMF as alege. Mi-a placut foarte mult. Initial, m-am pregatit pentru medicina, dar am considerat ca trebuie sa ai sufletul tare. Satisfactia mea vine de la pacientii care vin si-mi multumesc ca a functionat bine tratamentul. Si de la pacientii care vin de la distanta la farmacia noastra pentru ca aici gasesc farmacistii cei mai pregatiti.
“Cei care vor indrazni sa-si murdareasca mainile cu albastru de metilen sau violet de gentiana vor fi mai putini maine decat sunt azi, caci azi sunt mai putini decat au fost ieri.”
Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri si noutati din domeniul medical, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.