Cum să ții conexiunile cu lumea profesională, chiar și când ești în concediu de creștere a copilului

Cum să ții conexiunile cu lumea profesională, chiar și când ești în concediu de creștere a copilului

Construirea și consolidarea unei cariere presupune ani întregi de pregătire, de construire a încrederii, a experienței și dobândirea de noi skill-uri și abilități care ajută profesioniștii din domeniul medical să avanseze. 

Pentru femei, alături de prejudecățile pe care sunt nevoite să le înfrunte, mai există și teama că anii în care își consolidează familia le vor afecta parcursul profesional. Multe dintre femeile cu studii superioare amână momentul nașterii copilului sau al copiilor, tocmai să se asigure că au cariere solide și stabile și că își pot continua progresul chiar și după ce și-au mărit familiile.

Desigur, aceasta nu este exclusiv o problemă a femeilor, dar discrepanța este majoră între numărul femeilor și al bărbaților când vine vorba de concediul de creștere a copilului. 

Doar 4,5% dintre persoanele care cer concediu de creștere a copilului sunt bărbați, ceea ce vulnerabilizează în principal carierele femeilor. 

În România, acest tip de concediu este reglementat prin OUG nr.111/2010 care prevede că ambii părinți au drepturi în mod egal la concediul și indemnizația de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, în cazul copilului cu handicap). De asemenea beneficiază de indemnizație și persoana care a adoptat copilul, care are copilul în plasament sau plasament în regim de urgență, sau care a fost numit tutore. În situația acestora din urmă se are în vedere îndeplinirea condițiilor timp de 12 luni anterior, adopției, plasamentului, tutelei după caz.

Dacă ești femeie și lucrezi în domeniul medical, știi cât de multe se pot schimba în doar doi ani, dacă optezi pentru întreaga perioadă. Ce este, deci, de făcut? Cum poți să menții un echilibru între ambele vieți – cea profesională și cea personală fără să o sacrifici pe niciuna dintre ele? 

Citește cele 4 sfaturi care te vor ajuta să fii conectată la domeniul tău, cel din zona medicală sau farmaceutică, în timpul concediului de creștere a copilului.

Citește noutățile din domeniu

Fie că ești abonată la cele mai bune jurnale de specialitate, fie că citești cele mai noi cărți din domeniul tău, este bine să fii la curent cu tot ce se întâmplă în materie de noi descoperiri, rafinarea procedurilor, poate a tehnologiilor, sau orice te-ar putea ajuta să nu fii depășită de situație când te întorci la serviciu. 

În 2 ani tehnologia avansează foarte mult și mai ales dacă lucrezi într-un laborator unde ai acces la aparatură de ultimă generație, este cu atât mai bine să fii la curent cu tot ce este nou.

Citește și Ce spune legea și Codul Muncii: Concediul de maternitate și reîntoarcerea la muncă

Menține legătura cu colegii 

Al doilea cel mai important lucru pe care să-l faci pentru cariera ta este să menții active legăturile cu colegii și superiorii tăi ierarhic. Dacă aveți o aplicație unde comunicați, fii vizibilă și dacă cineva cere un sfat, nu ezita să îți împărtășești experiența. Nu te izola de grup căci în doi ani schimbările pot fi destul de mari și vei risca să ajungi la categoria „și alții”. Poate vor veni noi colegi, cei vechi vor mai pleca în alte departamente, secții sau chiar companii, și trebuie să îți menții vizibilitatea și pentru cei noi.

Fii activă și ia chiar tu atitudine – împărtășește cu ei noutățile pe care le descoperi sau cele mai noi știri din domeniu. Ține la minim update-urile despre copil deoarece scopul este să ai o activitate ce ține de sfera profesională. Desigur, cu cei care îți sunt prieteni nu există această regulă, însă nu toți colegii îți sunt la fel de apropiați.

Fii activă pe LinkedIn

LinkedIn este platforma social media care ajută profesioniști de pretutindeni să aibă acces la informații prețioase, să afle cele mai noi vești, să se conecteze, să își găsească joburile și unde devin mai buni cu fiecare informație nou citită. 

Dacă pe alte rețele de socializare conținutul nu este rafinat pentru preferințele și pentru interesele cuiva, LinkedIn îți va permite să fii conectată la rețele întregi de medici, farmaciști, asistenți și alte categorii de profesioniști. 

Citește și Concediul de maternitate – cum să anunți că ești însărcinată și cum să păstrezi o relație bună cu angajatorul pe durata acestuia

Ce să faci când revii la serviciu

După perioada în care ai avut grijă exclusiv de noul membru al familiei tale, este timpul să revii la serviciu. Fie că este chiar la 2 ani după nașterea celui mic sau mai devreme, vei putea observa că există schimbări și va trebui să te pui la punct cu acestea. Ele vor fi cu atât mai vizibile dacă managementul s-a schimbat între timp. 

Dacă faci parte dintr-o echipă mare și există și un departament de HR, discută cu persoana responsabilă de secția ta de noile schimbări, proceduri, noutăți. Dacă echipa ta e mică, roagă unul dintre colegi să te pună la punct cu tot ce este schimbat de când ai intrat în concediu. În acest fel, tranziția va fi una mult mai ușoară iar compania se va bucura mai repede de rezultatele muncii tale.

Citește și Sfaturi pentru intoarcerea la locul de munca dupa concediul de maternitate

Concluzie

Menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală este dificilă, în special pentru femei. Întemeierea unei familii nu ar trebui să stea în calea succesului tău profesional, de aceea urmează cele 4 sfaturi și consolidează-ți drumul pe care ți l-ai ales în viață. Mult succes!

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment