Site icon MEDIjobs

Concediile angajaților din spitale sunt întrerupte, iar liniile de gardă sunt organizate în ture de 12 ore

concedii

Toate concediile de odihna în derulare ale angajaților din cadrul IGSU și din unitățile sanitare au fost întrerupte printr-un ordin semnat de Raed Arafat. Tot acesta a semnat și un ordin prin care este asigurată permanența liniilor de gardă, prin ture de 12 ore. De asemenea, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne pun la dispoziția Serviciului de Ambulanță București Ilfov 6 ambulanțe pentru testarea cetățenilor. 

Concediile de odihnă, întrerupte sau refuzate

Potrivit acestui document, managerii spitalelor sunt cei care analizează și, în funcție de nevoile operaționale, decid întreruperea concediilor de odihnă aflate în derulare (și cele de odihnă suplimentare) ale angajaților. În același timp, nu vor fi acordate aceste concedii, dar nici cele fără plată, de studii sau pentru formare profesională. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 11 octombrie. Toate concediile vor fi replanificate atunci când „evoluția situației epidemiologice permite efectuarea acestora”, arată ordinul. 

Citește și Spitalele publice suspendă timp de 30 de zile toate operațiile și internările care nu sunt urgențe

Liniile de gardă sunt organizate în ture de 12 ore

Un alt ordin semnat la începutul lunii octombrie prevede reorganizarea liniilor de garda

„Pentru unitățile spitalicești la care permanența nu se poate asigura doar prin intermediul liniilor de gardă, managerii implementează măsura asigurării permanenței prin ture de 12 ore, pentru întregul personal deficitar, astfel încât personalul respectiv să nu se mai prezinte zilnic la unitate, ci doar în turele în care este programat”, este stipulat în ordin. 

Prevederile sunt valabile, și acestea, pentru o perioadă de 30 de zile de la momentul semnării ordinului (4 octombrie).

„Managerii implementează măsura asigurării permanenţei prin ture de 12 ore, pentru întregul personal deficitar, astfel încât personalul respectiv să nu se mai prezinte zilnic la unitate, ci doar în turele în care este programat. Acum, în mare parte, unităţile funcţionează aşa: ai patru medici, vin toţi dimineaţa, stau până pe la ora unsprezece-unu, după care rămâne un singur medic de gardă, până a doua zi”, a explicat Raed Arafat, șeful DSU, la finalul unei ședințe de Guvern. 

Acesta a mai subliniat că presiunea este foarte mare pe un medic, începând cu ora 1:00 până a doua zi, iar ceilalți trei medici „au plecat acasă şi vin a doua zi din nou toţi medicii şi din nou se reia treaba asta. Acolo unde este deficit, se lucrează în ture, ceea ce înseamnă că vine un medic 12 ore – asta este recomandarea, de 12 ore, pentru că este foarte greu să stai 24 de ore – stă 12 ore, pleacă, se odihneşte 24 de ore. Mai vine 12 ore, mai face o pauză şi aşa mai departe”.

Te-ar putea interesa și Aplicație pentru burnout: Angajații din sistemul de sănătate pot afla cât sunt de epuizați

Ambulanțe și autospeciale dislocate

Tot pentru a face față presiunii valului 4 al pandemiei, a fost anunțată dislocarea mai multor resurse. Un alt motiv al acestei hotărâri este numărul mare de cereri de sprijin medical venite de la pacienți, dar și numărul mare de solicitări de transport către spitale.

Astfel, vor fi dislocate echipaje după cum urmează: 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version