Ghid de supravietuire intr-o garda

Ghid de supravietuire intr-o garda

Garda reprezinta inca una din cele mai mari provocari ale personalului medical. 24 de ore de adrenalina pura care uneori pot evolua chiar pana la 30 de ore combinate cu stresul generat de o noapte pierduta, zeci de pacienti in fata camerei de garda, cazuri complicate, urgente medicale dificil de gestionat, toate acestea constituie ingredientele unei garzi de cosmar.

Si daca evenimentele de mai sus nu genereaza destul stres, statisticile arata ca cei care lucreaza in ture au un risc mult mai mare de a dezvolta tulburari de somn, au rate mai mari de absenteism la locul de munca si accidente cauzate de durata insuficienta a somnului, au probleme de memorie si concentrare, sunt iritabili si deprimati, cu o viata sociala aproape inexistenta. In plus le creste sansa de a dezvolta ulcere gastrice, rezistenta la insulina si afectiuni cardiace.

Daca totusi nu poti evita efectuarea de garzi, exista cateva sfaturi simple care ar putea sa-ți faca aceasta experienta mult mai usoara:

1.Incearca sa nu ai un program care abunda in ture de noapte efectuate una dupa alta, pentru ca in acest fel vei fi mult mai privat de somn decat daca ai o alteranta decenta a turelor de noapte cu programul tau normal.

2. Alege sa ai o locuinta foarte aproape de locul de munca, pentru ca o deplasare de lunga durata spre domiciliu iti reduce drastic programul de somn.

3.Intretine un mediu luminat intens care va permita ritmurilor circadiene sa se adapteze la lipsa de somn si va menține un grad de alerta.

4.Limiteaza consumul de cafeina. O ceasca de cafea la inceputul zilei poate asigura o stare mai buna de concentrare, dar daca vei consuma ulterior o alta exista riscul de a nu putea adormi atunci cand ajungi acasa.

5.Evita la iesirea din tura lumina puternica si poarta ochelari de soare, pentru a putea adormi mai ușor cand ajungi acasa. Nu-ți programa lucruri de facut a doua zi.

6.Incearca sa respecti pe cat posibil programul de somn anterior.

7.Roaga-ti prietenii si familia sa limiteze pe cat posibil vizitele exterioare sau apelurile telefonice in perioada de odihna.

8.Dormi intr-o camera intunecata. Orice raza de lumina ii poate semnaliza creierului tau ca e zi si ca nu ar trebui sa doarma.

9.Incepe ziua cu un mic-dejun consistent si incearca la cateva ore sa consumi portii mici de alimente care sa-ti asigure un nivel stabil al glicemiei. Hidrateaza-te corespunzator.

 

Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri si articole din domeniul medical, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment