Comunicarea non verbala – un detaliu ce face diferenta la interviu

Comunicarea non verbala – un detaliu ce face diferenta la interviu

Tacerea isi are vremea ei, si vorbirea isi are vremea ei … orice lucru de sub ceruri isi are ceasul lui, spunea inteleptul Solomon. Textul citat ne duce cu gandul la relationare si comunicare, si la aplicarea lui in acest domeniu. Ne-am gandit vreodata la importanta sau semnificatia, tacerii sau a vorbirii? Ne-am gandit la ce transmitem atunci cand nu vorbim? Toate astea mai au relevanta astazi?

Fiecare are in sine un bagaj de gesturi si miscari semnificative.

Comunicarea non verbala, dintre toate modurile de comunicare, este utilizata de oricine, oricand, oriunde. Apeland, in primul rand, la acest tip de comunicare, aparent banal, invatam sa ne cunoastem pe noi si pe ceilalti. Am ales comunicarea non verbala pentru ca e posibila pe orice plan, de fiecare data altfel, descoperind noi si noi laturi.

Pentru a comunica non verbal nu ne trebuie prea mult efort, pentru ca, intr-un fel, e parte din noi. Fiecare are in sine un bagaj de gesturi si miscari semnificative. Fiecare cunoaste anumite norme nescrise de comportament. In viata de zi cu zi atitudinile influenteaza in mod direct comportamentul oamenilor.

Omul isi foloseste bratele, mainile si capul ca sa faca gesturi. Pentru mine si celelalte persoane cu care interactionez gestul reprezinta un mijloc de exprimare a semnificatiilor pe care vorbirea nu ne permite sa le vehiculam.

Comunicarea prin limbajul trupului exista din cele mai vechi timpuri

Pozitia corpului, stralucirea privirii, expresia gurii, coloratia obrazului, si nenumarate alte indicii, aproape insesizabile, dar percepute subliminal ne ofera indicatii necesare pentru a descifra semnificatii. Locuinta, accesoriile, firma de imbracaminte purtata, mancarea preferata, muzica ascultata, cartile citite, hobby-urile, locul de munca, filmele preferate si lista poate continua, toate comunica despre noi.

E minunat ca gesturile si limbajul gestual au putut substitui cuvintele pentru ca sa fie posibila comunicarea si in cazul persoanelor cu deficienta de auz, creandu-se, astfel un asa-zis alfabet prin care interactiunea sa nu fie ingradita. Comunicarea prin limbajul trupului exista din cele mai vechi timpuri. Apare astfel un nou tip de om de stiinta, cel din domeniul comunicarii non verbale. Specialistul in comunicare non verbala urmareste semnele si semnalele non verbale ale fiintelor umane. El le supune observatiei peste tot unde indivizii intra in interrelatii – in timpul indeplinirii indatoririlor sociale, pe plaja, la televizor, in birouri.

Charlie Chaplin – un pionier al comunicarii non verbale

In decursul evolutiei umane aspectele non verbale ale comunicarii au inceput sa fie studiate mai intens abia in anii ’60, iar publicul a luat cunostinta de existenta acestora numai in 1970, o data cu aparitia cartii lui Julius Fast despre limbajul trupului.

Multi actori ai filmului mut printre care si Charlie Chaplin au fost pionierii folosirii cu indemanare a comunicarii non verbale, aceasta fiind singura metoda disponibila a ecranului. Fiecare actor era considerat bun sau rau in masura in care izbutea sa utilizeze gesturile si alte semnale ale trupului pentru a comunica eficient. Cand filmul vorbit a devenit popular, iar aspectelor non verbale ale jocului li se acordau mai putina atentie, multi actori ai filmului mut au intrat in anonimat, triumfand cei cu mai bune disponibilitati verbale.

In domeniul studiului de specialitate al limbajului trupului, cea mai importanta lucrare aparuta inainte de secolul XX a fost cartea lui Charles Darwin, tiparita in 1872, The Expression of the Emotions in Man and Animals (Exprimarea emotiilor la om si la animale). Ea a avut un rol secundar asupra studiilor moderne consacrate expresiilor faciale si limbajului trupului in general, desi multe din ideile si observatiile lui Darwin au fost validate de catre cercetatorii moderni din intreaga lume. De atunci, cercetatorii au observat si inregistrat aproape un milion de semne si semnale non verbale.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment