Colegiul Farmaciștilor din România face un apel public la autorități și solicită o intervenție pentru a găsi o soluție care să evite intrarea în faliment a unor farmacii din cauza unei situații în care aceste unități sunt „victime colaterale”.
Potrivit unei informări a Colegiului, se impun soluții la nivel central deoarece o decizie a Curții de Conturi (nr. 8/2016), care a reinterpretat legislația, prevede că toate casele județene de asigurări de sănătate trebuie să recupereze de la farmacii sume importante de bani. Este vorba despre diferențele dintre prețul maximal decontat de acestea și prețul de achiziție, care include și reducerile comerciale de la distribuitori.
„Stat de drept fără drept – farmaciile primesc nota de plată a interpretării diferite a legislației de către autoritățile statului”, spune Colegiul.
Drept urmare, arată sursa citată, casele județene de asigurări de sănătate sunt nevoite să înceapă controale în toate farmaciile cu care au încheiat un contract în perioada anilor 2015 – 2022. În urma acestor controale demarate la nivelul întregii țări, va fi calculat și recuperat „așa-zisul prejudiciu”.
Citește și Ghid pentru farmaciști: cum să sprijine pacienții în autoîngrijirea în mod responsabil
„În fața acestei situații fără precedent, farmaciile sunt victime într-un conflict instituțional de interpretare a unei legislații înțelese și aplicate în același fel până acum de tot sistemul farmaceutic, inclusiv Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, explică reprezentanții Colegiului Farmaciștilor.
Interpretarea și aplicarea unui Ordin al ministrului Sănătății (nr. 75/2009) cu privire la prețurile medicamentelor și modul de decontare sunt efectuate în țara noastră de peste 10 ani și nu reprezintă o noutate, așa cum subliniază Colegiul Farmaciștilor. În tot acest timp, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost verificată de Curtea de Conturi în mai multe rânduri.
„Considerăm că această precizare este importantă pentru clarificarea ideii că, în ceea ce privește farmaciile, nu se poate vorbi de faptul că, în mod deliberat și unilateral, acestea au comis vreo ilegalitate care să genereze un prejudiciu. Sistemul de calcul și de stabilire a valorii de decontare fusese impus de către Ministerul Sănătății în urma unor discuții și clarificări avute cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, fusese prezentat în detaliu farmaciilor și prevăzut în contractele încheiate cu acestea și practicat la nivel național de foarte mulți ani”, mai punctează informarea Colegiului.
Consecințele controalelor
Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor au identificat o serie de consecințe în cazul acestei situații în care se vor afla farmaciile:
- Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat pe site (în transparență decizională) un ordin prin care se modifică legislația privind controalele în farmacii. Aceste controale au drept scop identificarea și recuperarea prejudiciului
- Vor fi declanșate controale în toate județele din țară, inclusiv în București
- Casele de asigurări de sănătate trebuie să se asigure că au suficienți angajați pentru a organiza toate controalele impuse
- Farmaciile vor aloca personal pentru a căuta în arhive și pentru a prezenta echipei de control toate situațiile financiare din perioada anilor 2015 – 2022.
- Vor fi decise măsuri prin care sumele identificate vor fi recuperate de la farmacii
- Sunt așteptate procese în instanță, în întreaga țară, ca urmare a imputării sumelor de bani farmaciilor.
În aceste condiții, „singura soluție viabilă” se află tot într-un cadru legislativ, punctează Colegiul.
„Colegiul Farmaciștilor din România solicită autorităților decidente să intervină în clarificarea legislației pe această speță fără precedent. Se impun: identificarea de soluții la nivel central pentru situația creată din reinterpretarea modului de aplicare a legislației în vigoare din 2015 până în prezent, precum și ajustări legislative pentru modul în care se va proceda de aici înainte”, arată sursa citată.
Te-ar putea interesa și Profesia de farmacist – avizul de liberă practică și apartenența la Colegiul Farmaciștilor din România
Între timp, reprezentanții Colegiului spun că vor întreprinde demersurile pentru a fi clarificat acest cadru legislativ. Până acum, au fost demarate întâlniri cu autoritățile din România „și vom continua să purtăm discuții la nivelul tuturor autorităților publice centrale pentru soluționarea cât mai rapidă a problemei”.
Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.