Suntem in anul 2014 si ne aflam intr-o sala din blocul operator al Royal London Hospital, in timpul unei operatii de indepartare a unei tumori hepatice. Este prima interventie chirurgicala transmisa live in intreaga lume prin intermediul unei perechi de Google Glasses. Peste 13.000 de studenti la medicina din intreaga lume urmaresc aceasta procedura si scriu intrebari care apar instant pe lentila perechii de ochelari, purtata de chirurgul care efectueaza operatia. In timp ce executa cu finete, acesta citeste fiecare intrebare si raspunde prompt, cuvintele sale fiind transmise catre un student din coltul celelalt al planetei via conexiunii 3G sau 4G.
Ne intoarcem acum in 2017, suntem intr-o sala de cinema dintr-un mall din Bucuresti, locul care gazduieste cea mai mare conferinta de inovatie digitala in medicina din Europa Centrala si de Est – icee.health. Pe ecranul din sala urmarim imagini din timpul operatiei descrise mai sus. In fata noastra, pe scena festivalului se afla chirurgul cu pricina – Dr. Shafi Ahmed, medic specialist, profesor, futurist si promotor al folosirii realitatii virtuale si realitatii augmentate in actul medical. Originar din Bangladesh dar stabilit in Regatul Unit, Dr. Ahmed s-a specializat in chirurgia cancerelor colorectale si este renumit pentru misiunea sa de a imbunatati educatia medicala la nivel global cu ajutorul noilor tehnologii precum Realitatea Virtuala. Video-urile sale din timpul operatiilor au fost vizualizate de sute de mii de ori, fapt care i-a adus distinctia de cel mai urmarit chirurg din istoria omenirii.
Cu peste 14.000 de followers pe contul sau de Twitter, Dr. Ahmed se afla in top 25 influencers in domeniul inovatiei in medicina si a tehnologiei medicale. Notorietatea sa a crescut si mai mult in 2016, in momentul in care a efectuat prima operatie cu ajutorul realitatii virtuale, urmarita de peste 55.000 de persoane in peste 140 de tari si care a ajuns la peste 4.5 milioane de utilizatori de pe Twitter.
Ajuns la Bucuresti in calitate de speaker la icee.health, acesta a povestit despre determinarea sa de a aduce impreuna trei lumi: domeniul sanatatii, educatia globala si tehnologia VR. In momentul in care aceste noi tehnologii au inceput sa ia amploare, Dr. Ahmed a realizat ca cu ajutorul lor ar putea schimba radical modul in care o interventie chirurgicala ar putea fi predata.
Ne intoarcem in anul 2015 – un raport al comisiei Lancet privind Chirurgia Globala a aratat ca aproximativ 5 miliarde de oameni din intreaga lume nu aveau acces la interventii chirurgicale in siguranta. Pentru a schimba radical aceasta statistica, era nevoie de antrenarea a aproximativ 2 milioane de noi chirurgi si specialisti de ATI, in urmatorii 15 ani. Facilitarea acestui antrenament a reprezentat misiunea lui Shafi Ahmed.
“Trebuie sa ne concentram pe educarea a cat mai multor tineri viitori profesionisti din domeniul sanatatii din toate colturile lumii, mai ales a celor care provin din tarile aflate in curs de dezvoltare. Folosirea unui Oculus sau a unui Google Glass in timpul operatiei, pentru a transmite imagini catre oameni din intreaga lume, pe smartphone-urile acestora, poate determina un progres imens pentru educatia medicala”, argumenteaza Dr. Ahmed. Astfel, Ahmed a fondat compania Virtual Medics, o platforma de e-learning care se bazeaza pe folosirea device-urilor portabile pentru a facilita educatia medicala, oriunde in lume.
Dar nu s-a oprit doar aici. In 2015, acesta a pus bazele companiei Medical Realities, a carei activitate se concentreaza pe dezvoltarea unei platforme care foloseste Realitatea Virtuala pentru antrenarea viitorilor chirurgi. Aceasta tehnologie ar putea schimba pregatirea chirurgicala traditionala in Occident. Ahmed povesteste ca teatrul de operatie, in esenta, nu s-a schimbat prea mult de-a lungul secolelor, iar studentii inca isi intind gaturile dupa umarul chirurgului pentru a prinde din “actiunea” din timpul operatiei. O tehnologie precum Realitatea Virtuala ar putea revolutiona complet modul de educare a studentilor, prin simulari complete de operatii: “Studentii pot avea un corp virtual in fata lor, isi vor pune o pereche de manusi haptice, care vor oferi feedback tactil purtatorilor lor, vor lua un bisturiu si vor efectua o incizie care se va simti ca si cand ar fi reala. Totul se va simti si va arata ca si cand s-ar intampla o operatie reala.”
Astfel de tehnologii pot reprezenta viitorul medicinei, insa Dr. Shafi Ahmed argumenteaza ca rolul relatiei intre medic si pacient ramane punctul central in evolutia domeniului. Insa, intiative precum cea a lui Ahmed traseaza o directie clara catre o imbunatatire susbstantiala a felului in care stiinta sanatatii este predata.
Sursa foto: http://www.eastendreview.co.uk/2015/06/05/virtual-reality/
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.