Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.
Visezi să câștigi și tu la un moment dat premiul Nobel pentru medicină și fiziologie? Până atunci, poți să fii mereu la curent cu cele mai noi descoperiri medicale care sunt premiate în cadrul acestei gale.
În 2019, fericiții câștigători au fost William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza, pentru că au descoperit cum celulele se pot adapta la diferite niveluri de oxigen, conform site-ului oficial Nobel.
Animalele au nevoie de oxigen pentru a converti alimentele în energie. Otto Warburg, care a primit premiul Nobel în 1931, a descoperit că acesta este un proces enzimatic. De-a lungul evoluției, au apărut mecanisme al căror scop era să se asigure că o cantitate optimă de oxigen ajunge la celule și țesuturi.
O altă descoperire importantă a fost făcută de Corneille Heymans (care a primit premiul Nobel în 1938). Acesta a demonstrat cum corpusculul carotidian este responsabil pentru a regla modul în care respirăm deoarece comunică direct cu creierul.
Ajungem astfel în zilele noastre, când cei trei au descoperit modul în care celulele se adaptează la cantitatea de oxigen disponibilă. Aceștia au identificat mecanismele moleculare care reglează activitatea celulelor ca răspuns la nivelul de oxigen pe care îl identifică.
Descoperirea este importantă deoarece ne ajută să înțelegem mai bine cum ne afectează nivelul de oxigen metabolismul și funcțiile fizice. În plus, există șansa ca această descoperire să ajute în lupta pentru tratarea anemiei, cancerului și a altor boli.
Iată câteva exemple de situații când celulele se adaptează la nivelul de oxigen:
Adaptarea la nivelul de oxigen joacă un rol important și pentru o serie de boli. Spre exemplu, pacienții cu insuficiență cronică renală de obicei suferă și de anemie, din cauza lipsei de eritropoietina. Aceasta este produsă de celulele din ficat și este responsabilă pentru crearea globulelor roșii.
Mai mult, mecanismul de reglare al cantității de oxigen este important și pentru dezvoltarea cancerului. În cazul tumorilor, acesta este utilizat pentru a stimula formarea vaselor de sânge și proliferarea celulelor canceroase. În acest moment se fac diverse studii pentru a crea medicamente care pot activa sau bloca mecanismul.
Pe viitor, ne putem aștepta la cercetarea mai în amănunt a acestui mecanism de adaptare a celulelor la nivelul de oxigen și la folosirea descoperirii pentru a trata diverse boli.
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.