Cele mai interesante inovatii care vor fi de ajutor pentru medicii ginecologi

Cele mai interesante inovatii care vor fi de ajutor pentru medicii ginecologi

Progresul tehnologiei în domeniul medical este cu adevărat impresionant, inclusiv când ne referim la afecțiuni ginecologice. Datorită inovațiilor care sunt din ce în ce mai multe și mai surprinzătoare, peste doar câțiva ani, medicii vor putea diagnostica mai rapid și mai precis boli grave, cum sunt cancerul sau endometrioza.

Investigațiile care sunt disponibile acum pentru diagnosticarea acestor afecțiuni ginecologice sunt de durată, destul de complexe și costisitoare pentru pacient. Curând însă, multe dintre acestea vor putea fi înlocuite cu simple teste de sânge. Iar riscul de cancer de sân va putea fi estimat mai corect, cu ajutorul unui calculator special, bazat pe inteligență artificială.

Iată care sunt cele mai interesante inovații, care vor fi de mare ajutor pentru medicii ginecologi în stabilirea unui diagnostic rapid și exact.

Analize de sânge pentru endometrioză și cancer ovarian

Pare greu de crezut că unele boli ginecologice grave vor putea fi diagnosticate prin simpla analiză a unei picături de sânge. Dar este adevărat. Cercetătorii de la laboratorul MDNA Newcastle și de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au conceput un test de sânge prin care poate fi diagnosticată endometrioza. Testul a detectat boala în 90% din cazuri. Rezultatele sunt gata în doar câteva zile, iar pacienta nu mai trebuie supusă unei intervenții laparoscopice, așa cum se procedează în prezent.

Noul test de numește Mitomic Endometriosis Test și se bazează pe identificarea unor biomarkeri specifici acestei boli, produși de mutații genetice. Chiar și în stadiile incipiente ale bolii, testul a putut diagnostica afecțiunea la 9 din 10 paciente, prin examinarea detaliată a mutațiilor care apar la nivelul ADN-ului mitocondrial.

Testul va fi gata peste aproximativ 9 luni și va putea fi comandat de laboratoare sau clinici la prețul de 250 lire sterline pentru un kit complet.

Tot prin analiza unei mostre de sânge, medicii vor putea diagnostica în curând și cancerul ovarian, chiar și cel aflat în primele stadii. Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital și Dana-Farber Cancer Institute au conceput un test de sânge special, care este interpretat cu ajutorul unor algoritmi de inteligență artificială.

Acești algoritmi caută în sânge un set special de molecule numite microARN asociate cu riscul de cancer ovarian. Cu ajutorul unei baze de date uriașe, algoritmul poate recunoaște acel pattern specific cancerului ovarian după modul în care sunt dipuse moleculele microARN.

În acest fel, pacientele vor putea fi diagnosticate din timp, având astfel mai multe șanse de vindecare. Spre deosebire de alte teste de sânge pentru cancerul ovarian, acesta este mai precis: a diagnosticat corect peste 90% din cazurile de boală. Pentru dezvoltarea algoritmului, cercetătorii au folosit mostre de sânge de la 135 de paciente diagnosticare cu cancer ovarian. În acest fel, programul a reușit să învețe cum arată moleculele microARN în cazul acestei afecțiuni. Cercetătorii trebuie să monitorizeze în continuare pacientele care au fost astfel testate, pentru a fi siguri că noua analiză este pregătită pentru a fi lansată pe piață.

Calculatorul care arată riscul de cancer

Riscul de cancer de sân poate fi estimat la ora actuală prin analize genetice care caută mutații ale unor gene specifice acestei boli – BRCA1 și BRCA2. Însă riscul apariției bolii nu este legat doar de factori genetici, ci și de stilul de viață și de alți factori mai greu de monitorizat. De aceea, cercetătorii de la Cancer Research UK au dezvoltat un calculator online special, foarte complex, care poate măsura corect riscul de cancer de sân. Astfel, medicii ginecologi vor afla de la bun început care sunt pacientele pe care ar trebui să le monitorizeze mai atent din acest punct de vedere.

Noul agoritm de numește BOADICEA și poate estima foarte precis riscul de cancer mamar în cazul unei paciente, luând în calcul peste 300 de gene diferite, dar și date despre stilul ei de viață, tratamentul hormonal pe care îl face, vârsta reproductivă, date demografice, istoricul familial, rezultatele mamografiilor anterioare făcute.

Acest calculator poate stabili destul de precis riscul în cazul unei anumite paciente, indiferent dacă ea se încadrează în categoria de risc crescut, moderat sau redus. Marele avantaj pentru un medic ginecolog este că, folosind acest „calculator de risc”, poate afla de la bun început dacă ar trebui să-i recomande unei paciente investigații specifice pentru cancerul mamar (mamografii, ecografii), chiar și în lipsa unor simptome. În acest fel se va reduce și numărul mamografiilor care nu sunt necesare, dar și al cazurilor în care sunt înregistrate rezultate fals pozitive la unele paciente. Desigur, cel mai important aspect este că pacientele din categoria de risc crescut, care de obicei ajung să dezvolte cancer de sân, vor putea fi diagnosticate mai repede, iar șansele lor de vindecare vor fi mult mai mari.

Cercetătorii care au conceput acest algoritm speră ca noul instrument să fie testat de câțiva medici ginecologi chiar anul acesta.

Surse:  ITV, Brigham Health Hub, Nature, The Guardian

Despre Autor

Roxana Ruscior

Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.

Facebook Comment