Cele mai frecvente 3 greseli facute de studentii la scoala de asistenti medicali

Cele mai frecvente 3 greseli facute de studentii la scoala de asistenti medicali

Fii la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera pentru asistentii medicali cu un cont gratuit pe MEDIjobs.

Majoritatea studentilor de la Facultatea de Medicina sau la Scoala de Asistenti Medicali le este teama sa faca greseli in timpul practicii din clinica. De unde provine, insa, aceasta teama? Poate izvori din exigenta profesorilor? Poate fi o consecinta a faptului ca studentii isi compara constant performanta cu cea a colegilor lor?

Teama de a comite o greseala este foarte intalnita in sistemul medical, deoarece toti cei din domeniu sunt constienti de impactul pe care o eroare il poate avea asupra sanatatii unui pacient. Cu toate acestea,  e bine sa ne aducem aminte ca toata lumea face greseli. Si medicii pot gresi, asistentii pot gresi, studentii pot gresi, orice angajat din orice domeniu poate gresi.

Exista doua scenarii: fie ai facut o greseala… fie ai facut o greseala, dar ai ales sa o ascunzi. Iata prima dintre cele trei greseli pe care studentii la scoala de asistentii medicali le pot face frecvent:

Nu recunosti ca ai gresit

Sa zicem ca ai oferit o informatie eronata membrilor familiei unui pacient, cu privire la starea de sanatate a acestuia. In calitate de student la asistenta medicala (sau asistent medical debutant), trebuie sa-i spui unui superior ce s-a intamplat. Si, bineinteles, sa inveti din greseala facuta. Cu siguranta ca, pe moment, nu te vei simti prea mandru. Probabil ca te vei simti jenat si iti va fi teama de consecinte. Insa, e important sa intelegi ca, mai ales in stadiul acesta, in care esti student si afli ce inseamna sa lucrezi intr-o clinica, greselile fac parte din procesul de a invata si de a creste.  Un asistent medical priceput isi recunoaste erorile, invata din acestea si merge mai departe, fara sa comita aceeasi greseala de mai multe ori.

Nu comunici suficient

De multe ori, studentii au teama de a pune intrebari atunci cand au o nelamurire – probabil din cauza faptului ca nu vor sa para nepregatiti in fata colegilor sau a profesorilor. Alteori, studentii din domeniul medical nu pun intrebari deoarece sunt intimidati de ierarhiile care exista in sistem – “sunt student si nu pot sa ii deranjez pe asistentii de pe sectie cu intrebarile mele”. Indiferent de motiv, ca student la scoala de asistenti medicali, trebuie sa realizezi ca ai o voce si trebuie sa o folosesti ori de cate ori nu intelegi o informatie si doresti lamuriri suplimentare. Este extrem de important sa fii corect informat, nu doar pentru tine, dar mai ales pentru starea de sanatate a viitorilor tai pacienti!

Te raportezi prea mult la experientele altora

O greseala pe care o fac frecvent absolventii de la scoala de asistenti medicali este aceea ca se raporteaza prea mult la experientele altora si nu isi iau timp sa isi dea seama ce isi doresc sa faca, cu adevarat. Am auzit de multe ori spunandu-se ca adevarata experienta de asistent medical ti-o faci in specialitatile chirurgicale. La fel ca si in cazul medicilor, nu tuturor asistentilor medicali li se potriveste practica pe Blocul Operator. Daca nu profesezi intr-o specialitate care sa iti placa, risti ca dupa ceva timp sa ajungi in punctul in care sa nu iti mai placa jobul tau si sa te simti “burned-out”.  In timpul studentiei, ia in serios toate stagiile de practica si fa o lista personala cu argumente pro si contra in ceea ce priveste alegerea unui loc de munca pe fiecare specializare. Nu in ultimul rand, iti recomandam sa citesti acest articol si sa raspunzi la cele 5 intrebari pe care ti le poti pune inainte de a alege o sectie in care sa lucrezi ca asistent.

Ti-a placut articolul nostru? Poti primi mai multe materiale ca acesta, direct pe mailul tau, cu ajutorul unui cont gratuit pe MEDIjobs. Daca nu ai unul deja, creeaza-l aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment