Ce trebuie să știi despre metodele contraceptive? Ce metode chirurgicale sunt disponibile?

Ce trebuie să știi despre metodele contraceptive? Ce metode chirurgicale sunt disponibile?

La ora actuală există mai multe metode pentru prevenirea apariției unei sarcini nedorite. Nicio metodă nu este la fel de bună pentru toată lumea. Unele metode sunt mai eficiente decât altele pentru prevenirea sarcinii. Singurul mod de a evita o sarcină nedorită este abstinența sexuală. În cele ce urmează vor fi prezentate metodele contraceptive aprobate de autoritățile competente, însă este necesar ca fiecare pacientă în parte să discute cu medicul despre cea mai bună metodă din cazul respectiv.

Există mai multe tipuri de medicamente, dispozitive și proceduri pentru prevenirea apariției unei sarcini nedorite, și anume: sterilizare permanentă, contracepția reversibilă cu acțiune de lungă durată, contraceptivele administrate injectabil, metodele hormonale cu acțiune de scurtă durată, metodele contraceptive de barieră, respectiv contracepția de urgență. 

Există câteva lucruri esențiale care trebuie avute în vedere în momentul alegerii metodei contraceptive, și anume: starea de sănătate, dorința de a avea copii pe viitor, frecvența actelor sexuale, numărul de parteneri sexuali, respectiv forma de eliberare a medicamentului respective (dacă necesită prescripție medicală sau dacă medicamentul respectiv se eliberează fără prescriere medicală (este OTC, respectiv Over The Counter).

Statisticile estimează că aproximativ 85 din 100 de femei active sexual care nu folosesc nici o metodă contraceptivă se pot aștepta să rămână însărcinate pe o perioadă de an.

Pentru fiecare metodă în parte este estimată și probabilitatea de apariție a sarcinii în funcție de utilizarea tipică. Utilizarea tipică arată cât de eficiente sunt diferitele metode în timpul utilizării efective.

Pentru mai multe informații despre șansa de a rămâne însărcinată în timp ce utilizați o metodă sau despre riscurile unui anumit produs, trebuie discutat cu specialistul în domeniul medical.

Este important ca pacienta să îi precizeze medicului, furnizorului de servicii medicale sau farmacistului dacă: fumează, prezintă boli hepatice, prezintă tulburări de coagulare a sângelui, are membri ai familiei care cu tulburări de coagulare a sângelui, ia orice alte medicamente, cum ar fi antibiotice sau alte medicamente OTC, dacă își administrează produse pe bază de plante, cum ar fi sunătoarea, dacă alăptează sau a fost însărcinată recent.

Pentru a evita o sarcină nedorită, indiferent de metoda aleasă, este important ca pacienta să urmeze cu atenție toate indicațiile. Dacă nu, crește șansa de a rămâne însărcinată. Firește că cel mai bun mod de a evita sarcina este de a nu avea contact sexual.

Metodele chirurgicale de sterilizare pentru femei 

Metodele chirurgicale de sterilizare pentru femei se întâlnesc sub denumirea de “sterilizarea chirurgicală trans-abdominală”.

Sterilizarea chirurgicală trans-abdominală se realizează prin legarea și tăierea trompelor uterine, această procedură numindu-se ligare tubară. Trompele uterine pot fi sigilate și cu ajutorul unui instrument ce utilizează curentul electric (electrocoagularea). De asemenea, pot fi închise cu agrafe, cleme sau inele. În cazul altor intervenții, o bucată mică din tropele uterine este îndepărtată.

Cum functioneazã această metodă contraceptivă? Prin această procedură, trompele uterine sunt blocate, astfel încât ovulul și sperma nu se pot întâlni în trompele uterine. Acest lucru împiedică apariția unei sarcini nedorite.

Măsura respectivă se presupune a avea caracter permanent. Cu toate acestea, uneori este posibilă reversare sterilizării. Reversarea implică o altă intervenție chirurgicală care s-ar putea să nu aibă rezultatul scontat.

Sterilizarea chirurgicală trans-abdominală, fiind o intervenție chirurgicală, se realizează sub anestezie generală.

Care este șansa de a rămâne însărcinată în urma acestei proceduri (numărul de sarcini așteptate la 100 de femei care utilizează această metodă pe parcursul unui an)? Conform statisticilor, din 100 de femei care utilizează această metodă, mai puțin de una poate rămâne însărcinată.

Această procedură presupune unele riscuri precum apariția durerii, sângerării, infecțiilor sau altor complicații după operație și nu protejează pacientele de infecțiile cu transmitere sexuală.

Implantul de sterilizare pentru femei

Acesta este reprezentat de o mică bobină flexibilă, metalică (care conține nichel) care este introdusă în trompele uterine cu un cateter special prin vagin.

Cum funcționează acesta? Dispozitivul funcționează provocând formarea țesutului cicatricial în jurul bobinei. Acest fenomen blochează trompele uterine și împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul.

Trebuie însă ca pacienta să utilizeze o altă metodă contraceptivă în primele 3 luni de la realizarea acestui implant. Pacienta va avea nevoie ulterior de un test special pentru a se asigura că dispozitivul este fixat la locul potrivit.

Această metodă contraceptivă are caracter permanent.

Cum se realizează procedura? Dispozitivul este introdus în trompele uterine folosind o cameră plasată în uter. Procedura aceasta necesită anestezie. Deoarece este introdus prin vagin, nu este nevoie de nici o incizie.

Metode chirurgicale de sterilizare pentru bărbați (vasectomia)

Vasectomia este destinată bărbaților care sunt siguri că nu vor să aibă niciodată copii sau nu vor mai mulți copii decât au deja. Vasectomia este o procedură ireversibilă. Uneori este posibilă reversarea operației, dar probabilitatea șansei de success a procedurii de reversare scade cu atât mai mult cu cât trece mai mult timp între realizarea vasectomiei și intervenția respectivă de reversare. Reversarea implică o intervenție chirurgicală complicată care s-ar putea să nu aibă rezultatul scontat.

Ce presupune vasectomia? Vasectomia este o intervenție chirurgicală necesară doar o singură dată. Are caracter permanent.

Cum functioneazã vasectomia? Această metodă chirurgicală constă în blocarea tuburilor care transportă sperma din testicule (întreruperea canalelor deferente). După această operație, materialul seminal este lipsit de spermatozoizi.

Este nevoie de aproximativ trei luni pentru ca spermatozoizii să nu se mai elimine în materialul seminal. Trebuie să se utilizeze o altă metodă contraceptivă până la negativarea testului care arată dacă mai există sau nu spermatozoizi în lichidul seminal.

Care este șansa de a rămâne însărcinată în urma acestei proceduri (numărul de sarcini așteptate la 100 de femei care utilizează această metodă pe parcursul unui an)? Conform statisticilor, din 100 de femei al căror partener a avut vasectomie, mai puțin de una poate rămâne însărcinată.

Această procedură presupune unele riscuri precum apariția durerii, crampelor abdominale, sângerării, infecțiilor sau altor complicații după operație și nu protejează pacientele de infecțiile cu transmitere sexuală.

Succesul metodei chirurgicale de reversare depinde de: perioada de timp de la efectuarea vasectomiei, dacă s-au dezvoltat sau nu anticorpi împotriva spermei, metoda folosită pentru vasectomie, lungimea și locația segmentelor care au fost eliminate sau blocate.

Bibliografie:

Shah MB, Hoffstetter S. Contraception and sexuality. Minerva Ginecol. 2010;62(4):331-47.

Straw F, Porter C. Sexual health and contraception. Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2012 Oct;97(5):177-84.

Fda.gov.

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment