Ce trebuie sa stii despre campania “Doneaza sange! Fii erou!”

Ce trebuie sa stii despre campania “Doneaza sange! Fii erou!”

Campania “Doneaza sange! Fii erou!” are loc in fiecare an, sub coordonarea celor de la Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti. Acest proiect este menit sa atraga atentia populatiei asupra beneficiilor de a dona, sa informeze corect despre ce presupune donarea de sange si sa ajute astfel la bunastarea sistemului medical.

Pentru mai multe informatii puteti accesa pagina de Facebook a Campaniei aici.

In acest articol i-am invitat pe Vlad Soare si Georgiana Serbanescu sa ne raspunda catorva intrebari legate de campania “Doneaza sange! Fii Erou!”:

1. La ce editie a ajuns aceasta Campanie? Care a fost rezultatul pana acum?

Campania “Doneaza sange! Fii erou!” se afla in prezent la cea de a 21-a editie, cu un trecut de peste 10 ani. Campaniile de acest gen erau organizate si inainte, insa sub o alta denumire si un alt format. Proiectul “Doneaza sange! Fii erou!” a crescut de la an la an, ajungand in momentul de fata sa adune in cadrul unei saptamani peste 1200 de pungi de sange, o cantitate remarcabila daca ar fi sa o comparam cu cea dintr-o saptamana obisnuita de la centrele de transfuzie din tara.

2. De catre cine este organizata aceasta Campanie?

In Bucuresti campania este organizata de Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti, cu sprijinul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”. Totodata, campania se desfasoara si la nivel national, unde este organizata de Federatia Asociatilor Studentesti  de Medicina din Romania.

3. Ce trebuie sa stie oamenii inainte sa doneze sange?

Persoanele care isi doresc sa doneze sange trebuie sa aiba intre 18 si 60 de ani, peste 50 kg si in deplina stare de sanatate. Pentru buna desfasurare a procesului de donare, este indicat ca acestia sa consume un mic dejun putin consistent, sa fie bine hidratati si odihniti.

Donatorii beneficiaza de bonuri de masa, reducere de 50% pentru transportul in comun si un set gratuit de analize, o data pe an.
Pentru mai multe detalii legate de procesul donarii, site-ul Centrului de Transfuzie Bucuresti pune la dispozitia donatorilor toate informatiile pe care acestia trebuie sa le cunoasca.

4. Care sunt locatiile unde se poate dona?

In cadrul campaniei “Doneaza sange! Fii erou!” sunt disponibile doua locatii pentru donatori: Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, bulevardul Eroii Sanitari nr.8 si Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, str. Constantin Caracas nr. 2.

5. Ce sfaturi i-ai oferi unei persoane care nu a mai donat niciodata sange, insa ar fi dispusa sa incerce?

In cazul in care sunteti la prima donare, va recomandam sa veniti odihnit, sa fi consumat multe lichide si un mic-dejun putin consistent. Aceste elemente sunt esentiale, pentru ca desi procesul donarii este unul simplu, este solicitant pentru organism, fiind necesara o stare buna, atat de sanatate cat si de spirit.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment