Site icon MEDIjobs

Ce rol joacă igiena în meseria de asistent medical

igiena

Menținerea unui standard ridicat de igienă în spitale și clinici este extrem de importantă. Persoanele care primesc tratament sunt printre cele mai vulnerabile prin prisma stării lor de sănătate. De aceea, personalul medical, dar și vizitatorii, trebuie să ia măsuri adecvate pentru ca pacienții să aibă un mediu sigur și curat.

Ca asistent medical, o mare parte din această responsabilitate vă revine, mai ales datorită faptului că aveți cel mai des contact cu pacienții.

Igiena precară, cauza unor boli grave

O igienă bună în spitale joacă un rol vital pentru a fi siguri că pacienții nu se îmbolnăvesc de infecții sau boli contagioase și, în același timp, pentru a ne asigura că germenii și bacteriile nu se pot răspândi mai apoi la vizitatori și în comunitate.

Infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), menționate și ca infecții “nosocomiale” sau “de spital”, reprezintă acele infecții care apar la un pacient în timpul procesului de asistență medicală într-un spital sau în altă unitate medicală, infecție care nu era prezentă sau în incubație la data internării. Există mai multe infecții nosocomiale care pot cauza probleme medicale la pacienți. Cele mai frecvente dintre acestea sunt MRSA și C. Difficile.

MRSA (sau Staphylococcus Aureus rezistent la meticilină) este rezistent la unele tipuri de antibiotice și poate fi întâlnit în întreaga lume. Această infecție se răspândește prin contactul cu o suprafață infectată și acesta este unul dintre motivele pentru care igiena mâinilor este atât de vitală. MRSA se răspândește rapid la alți pacienți și, prin urmare, aceia la care se constată că au MRSA sunt de obicei izolați pentru a preveni răspândirea ulterioară. Deși MRSA nu are, de obicei, un efect negativ asupra persoanelor sănătoase, atunci când oamenii sunt bolnavi sau au o afecțiune pe termen lung, pot fi grav afectați.

Clostridium Difficile sau C. Difficile este o bacterie prezentă în intestinul multor persoane, iar aproximativ 3% dintre persoanele sănătoase sunt purtătoare fără ca aceasta să le cauzeze probleme. Cu toate acestea, la anumiți pacienți, bacteria poate provoca dureri de stomac, febră, greață și diaree. Spălarea mâinilor este din nou foarte importantă pentru a preveni răspândirea acestei infecții.

Citește și: Igiena în unitățile medicale. Care sunt cele mai bune practici de urmat pentru un risc scăzut al infectării cu agenți patogeni

Asistenții medicali, un rol important în reducerea infecțiilor nosocomiale

Potrivit Codului de etică și deontologie al asistentului medical generalist, al moaşei şi al asistentului medical din România, aceștia “trebuie să respecte regulile de igienă şi de profilaxie, în exercitarea profesiei”, indiferent că își practică profesia într-o unitate spitalicească sau în regim privat, prin îngrijirile la domiciliu.

Cunoștințele și practica adecvată a asistenților medicali au o contribuție semnificativă la scăderea prevalenței IAAM în rândul pacienților spitalizați, arată studiile de specialitate. Însă tot studiile arată că, adesea, asistenții medicali nu au cunoștințele necesare și practicile adecvate care să îi ajute. Anii de experiență profesională, nivelul educațional, volumul de muncă și instruirea inadecvată cu privire la prevenția infecțiilor nosocomiale au fost cele mai frecvent identificate bariere în calea acumulării cunoștințelor și perfecționarea practicilor de prevenire a acestora.

Furnizarea de cursuri de formare continuă la locul de muncă și în afara acestuia, împreună cu punerea în aplicare strictă a procedurilor, actualizarea acestora și dotarea spitalelor, se află printre soluțiile care ar putea reduce incidența infecţiilor asociate asistenței medicale.

Te-ar putea interesa și: Totul despre examenul de grad principal pentru asistenți medicali, moașe, surori medicale și oficianți medicali

5 reguli de urmat în igiena mâinilor

Igiena mâinilor este un prim pas în evitarea infecțiilor și este la fel de importantă atât acasă cât și în mediul spitalicesc, dar bineînțeles că există diferențe între aceste două practici. Acasă vorbim de un mediu “normal” din punct de vedere microbiologic, fiind suficient și eficient spălatul simplu cu apă și săpun obișnuit. În spitale, cabinete medicale, unde ne întâlnim cu germeni periculoși, ba chiar rezistenți la antimicrobiene, este nevoie de o igienă a mâinilor mai riguroasă (care să permită acțiunea mecanică asupra tuturor zonelor mâinilor) utilizând produse profesioniste cum sunt săpunurile dezinfectante sau antiseptice hidroalcoolice.

Abordarea celor “5 reguli și momente pentru igiena mâinilor” a fost concepută de Organizația Mondială a Sănătății pentru a minimiza riscul de transmitere a microorganismelor între un lucrător din domeniul sănătății, pacient și mediul înconjurător.

Cele 5 momente de aplicare riguroasă a regulilor de igienă a mâinilor: 

1. Înainte de contactul cu pacientul. Este important să aveți mâinile curate înainte de a avea contact cu pacientul, fie că este vorba de asistarea pentru a se deplasa, intervenții medicale conexe, atingerea oricărui dispozitiv medical conectat la pacient sau luarea pulsului, a tensiunii arteriale, a temperaturii sau palparea abdominală, efectuarea unui EKG.

2. Înainte de efectuarea unei proceduri.  Odată ce s-a efectuat igiena mâinilor, nu trebuie atins nimic altceva în mediul pacientului înainte de începerea procedurii pentru a proteja pacientul de pătrunderea în corpul său a unor potențiali agenți patogeni în timpul unei proceduri.

3. Înainte și după purtarea mănușilor, după contact cu lichide biologice. Chiar dacă ați purtat mănuși, trebuie să vă igienizați mâinile după ce le scoateți, deoarece mănușile nu sunt întotdeauna o barieră eficientă 100%. De asemenea, este posibil ca mâinile să fi fost contaminate în procesul de îndepărtare a mănușilor.

4. După contactul cu pacientul. Este important să aveți mâinile igienizate pentru a vă proteja pe dvs. și cei din jur, fie colegi asistenți medicali, fie pacienți, de contaminarea cu potențiali agenți patogeni.

5. După contactul cu obiectele sau suprafețele din preajmă. Împrejurul pacientului se pot afla agenți patogeni, așadar dacă ați atins patul, lenjeria de pat, masa, întrerupătoarele de lumină, obiectele personale ale acestora, este important să vă igienizați mâinile.

Citește și: Îndatoririle care nu se găsesc în fișa postului, dar pe care orice asistent medical le va face din prima zi

Ce este mai eficient? Dezinfectantul sau spălatul pe mâini? 

Igiena mâinilor presupune fie spălarea cu apă și săpun a acestora (mai ales atunci când mâinile sunt vizibil murdare, contaminate cu murdărie sau material organic), fie dezinfecția prin fricțiune cu produse hidroalcoolice. Multe persoane își pun întrebarea: “Ce este mai bun, dezinfectant de mâini sau apă și săpun?” Răspunsul este “depinde”. În majoritatea situațiilor, dezinfectanții de mâini sunt mai buni, deoarece sunt mai eficienți în reducerea microorganismelor. În plus, dezinfectanții pentru mâini pe bază de alcool sunt mai convenabili și mai ușor de utilizat decât apa și săpunul. Însă este de reținut că dezinfectanții pe bază de alcool nu ucid sporii, cum ar fi cei observați în cazul Clostridium difficile. Sporii acestei bacterii trebuie întotdeauna eliminați mecanic cu apă și săpun.

Recomandările sunt:

Fiți conștienți când trebuie să vă spălați mâinile cu apă și săpun și când puteți folosi dezinfectant pentru mâini. Efectuarea incorectă a igienei mâinilor este la fel de periculoasă ca neefectuarea acesteia.

Te-ar putea interesa și: Asistenții medicali: pilonul sistemelor de sănătate

Asistentul medical de igienă și sănătate publică 

Așa cum spuneam mai devreme, o asistență medicală bună începe cu o igienă temeinică în  unitățile sanitare. De aceea, orice clinică sau spital ar trebui să aibă un asistent medical de igienă și sănătate publică. Potrivit fișei postului, acesta își desfășoară activitatea în instituții sanitare publice și private, organizează și răspunde de întreaga activitate de igienă a unității. De asemenea, participă la raportul de gardă al medicilor, semnalează aspectele din secție cu privire la modul de respectare a normelor de igienă și dezinfecție de către personalul mediu și auxiliar și face propuneri pentru corelarea deficiențelor constatate. 

Printre responsabilități se află și controlul și asigurarea sterilizării instrumentelor, modul de respectare a normelor de igienă și dezinfecție de către personalul din bucătărie, dacă spitalul are.

Citește și: Ce atributii are un asistent medical de igiena

Asistentul medical de igienă și sănătate publică face și instructajul personalului auxiliar cu privire la normele de igienă și dezinfecție obligatorii, întocmește lunar necesarul de materiale și produse de igienă și dezinfecție, specificând cantitățile necesare pentru respectarea normelor de igienă și dezinfecție obligatorii.

Totodată, distribuie lunar și ține evidența strictă a materialelor și produselor de igienă distribuite, atât pentru beneficiari cât și pentru curățenia în unitate.

În concluzie, pentru că sunt în contact direct și frecvent cu pacienții, igiena joacă un rol extrem de important pentru asistenții medicali. Personalul spitalului trebuie să știe cum să efectueze tehnica de spălare a mâinilor cu apă și săpun, dar și aplicarea corectă a antisepticelor alcoolice. Totodată, pentru a proteja pacienții  și personalul medical, profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie instruiți corespunzător, să aibă toate informațiile și substanțele necesare igienei. 

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version