Secția A.T.I. (Anestezie și Terapie Intensivă) este, poate, una dintre cele mai sensibile secții dintr-un spital, atât la nivel fizic, dar și psihologic. Aici se asigură condițiile necesare intervențiilor chirurgicale și a îngrijirii postoperatorii, dar și supravegherea pacienților în stare critică.
Este, într-adevăr, o meserie nu foarte liniștită și lipsită de stres, dar este și una extrem de importantă în tot ce înseamnă sistemul medical actual. Dacă ești la început de carieră, parcursul profesional este următorul: începi, care oricare alt asistent, cu poziția de debutant, iar în funcție de performanța de care dai dovadă, ai nevoie de minimum 2 ani pentru a ajunge la statutul de Asistent șef al secției A.T.I.
Ce înseamnă să fii asistent A.T.I? Fișa postului.
Cu alte cuvinte, aflăm în continuare ce include fișa postului unui asistent A.T.I. În primul rand, sarcina de bază a asistentului este să asiste medicul A.T.I. în pregătirea pacientului, fie pentru anestezie, fie pentru alte proceduri specifice acestei secții. Este în sarcina sa să verifice aparatele înainte ca pacientul să fie expus la ele, precum și să supravegheze pacientul internat la secția de A.T.I, administrându-i tratamentul așa cum este prescris de medicul A.T.I., sub observația sa. El trebuie să urmărească evoluția postoperatie până la transferul la postoperator, unde va fi preluat de asistenta de secție.
Există o foaie de observație ce trebuie completată zilnic cu detalii cu privire la evoluția pacientului, medicația administrată, manevrele, diagnostice terapeutice, parametrii de monitorizare, materiale consumabile folosite, dar și rezultatele diferitelor analize.
Personalitate. Dincolo de fișa postului, există și caracteristici esentiale pentru a te asigura că această meserie este una care ți se potrivește: flexibilitatea, mobilitatea, rațiunea puternică, dedicare şi o stare de sănătate fizică şi psihică bună. Lista continuă cu o serie de calități puternice, care te pot ajuta să devii cel mai bun pentru funcția de asistent A.T.I: anduranța, puterea de concentrare şi organizare, dar şi atenția distributivă pentru că vei fi nevoit să desfășori sarcini multiple.
Misiune. La un nivel mai emoțional, un asistent A.T.I. se află în acea secție pentru a ajuta pacienții în stare critică să depășească această condiție și să supraviețuiească unor traume extrem de puternice. Există satisfacție și prestigiu, este o meserie care ți le asigură pe amândouă, dar te și expune unui spectru foarte larg al problemelor de sănătate.
Ținută. Ținuta unui asistent A.T.I. este compusă în mare măsură din halatul de protecție, care are rol, așa cum îi spune și numele, de protejarea asistentului. Deși nu există reglementări foarte clare cu privire la culoare pe care trebuie să o porți, recomandarea merge spre alb sau culori cât mai pastelate. Niciodată nu trebuie să îți lipsească ecusonul, dar nici boneta care trebuie să îți acopere părul. În ceea ce privește încălțările, acestea trebuie să fie comode și cât mai silențioase, de preferat unele de tip CROCS. Se exclude o manichiură cu unghii foarte lungi, pentru a preveni riscurile unor bacterii.
Atitudine. Fiecare acțiune se subordonează, evident, binelui pacientului. Există o multitudine de situații sensibile și dificile care pot apărea în practicarea aceste meserii, precum decizii dificile, pacienți dificili sau decizii importante legate de calitatea vieții. Oricare ar fi situația, abordarea unei soluții se subordonează 100% binelui pacientului. Există training-uri pe acest subiect, dar și altele, astfel că nu vei fi nevoit să iei decizii importante singur.
Cum arată, în medie, ziua unui asistent A.T.I?
În medie, sarcinile zilnice ale unui asistent A.T.I sunt circulare. Fiecare tură începe cu preluarea pacientului și se încheie cu predarea acestuia unui alt asistent. În tot acest timp, se ține evidența comportamentului pacientului, de la evoluție până la medicație. De asemenea, se verifică starea de igienă a pacientului, se realizează un inventar al tuturor obiectelor, se verifică aparatele din saloane, se aprovizionează cu obiecte sanitare și se consemnează către medicul A.T.I primirea analizelor, dacă este cazul. În toată această rutină, pot apărea sarcini punctuale, precum însoțirea anumitor pacienți pentru diferite investigații, precum endoscopii sau RMN.
Cat lover, coffee drinker, storyteller, candle maker – cam așa ar suna bio-ul meu pe Instagram. Cred despre mine că sunt o persoană complexă, curioasă și loială, deși mă plictisesc rapid. Scriu nu numai ca să îmi hrănesc sufletul, ci și stomacul, ca să îmi plătesc chiria și abonamentul la Internet. Nu știu exact ce scrie pe cartea mea de muncă, dar în viața sclipicioasă a industriei mele, sunt Social Media Specialist și Content Creator.