Ce legatura are Arta cu Medicina?

Ce legatura are Arta cu Medicina?

Recent am vazut un articol in care se mentiona legatura dintre Arta si Medicina. Chiar daca la prima vedere, acestea par doua domenii total opuse, in realitate sunt strans legate. Cum? O sa va explic in urmatoarele paragrafe.

Un medic bun este considerat acela care reuseste sa imbine perfect notiunile teoretice cu practica, dar in acelasi timp este si empatic. Pacientii se plang, de cele mai multe ori, de faptul ca medicii le acorda mai putin timp decat ar trebui, nu se simt ascultati si aceste lucruri duc la o relatie medic-pacient deficitara. Empatia este o caracteristica esentiala a unui medic. Insa, nu toti o poseda. In cadrul unei Facultati de Medicina studentii sunt invatati notiuni teoretice, dar si practice, insa nimeni nu-i pregateste cu adevarat de intalnirea cu pacientul si ce presupune aceasta.

Nu exista ore special adresate acestui subiect: cum sa fii empatic si cum sa il faci pe pacient sa se simta in largul sau in timpul unei vizite. Conform unei publicatii, anumiti profesori au observat aspectele acestea si au introdus ore de arta, speciale pentru studenti (nu in Romania). Arta ii ajuta pe studenti sa devina mai ganditori si sa-i asculte mai cu atentie pe pacienti.

Cu alte cuvinte: sa le acorde timpul necesar pentru a-si povesti suferinta.
Acest lucru duce la imbunatatirea relatiei medic-pacient si totodata il ajuta pe medic sa puna un diagnostic de certitudine. Comunicarea deschisa dintre medic si pacient va duce si la o complianta crescuta a tratamentului.

Pacientii care au nevoie de ajutor sunt de cele mai multe ori speriati, tematori, poate timizi si uneori nu-si gasesc cuvintele din cauza emotiei sau din cauza patologiei de care sufera. Rolul medicului este de a-i oferi in primul rand stabilitate emotionala si de a-i oferi un confort pentru a face o anamneza riguroasa.

Arta ii face pe studentii medicinisti sa ia in considerare mai multe variante, sa nu-si limiteze perspectivele si sa fie mai rabdatori inainte de a pune un diagnostic final.

Arta-canal de invatare. Anumiti medici si studenti se folosesc de diferite ilustratii sau desene, de cele mai multe ori facute de ei.

Anumiti medici si studenti se folosesc de diferite ilustratii sau desene, de cele mai multe ori facute de ei.

Studentii deseneaza scheme sau diferite mecanisme pentru a retine mai usor si logic, iar medicii recurg la aceste masuri atunci cand sunt in fata pacientului si trebuie sa le explice patologia sau modul in care a aparut boala. De ce? Este mult mai usor sa retii sau sa intelegi un desen, mai ales daca ai si memorie fotografica, decat sa citesti sau sa asculti o enumerare de termeni greoi cu exprimari, de cele mai multe ori, intortocheate.

Arta vizuala -desenele- sunt metodele preferate de studentii medicinisti si acest lucru le-a atras atentia si profesorilor, care recurg la astfel de metode pentru a le facilita invatatul. Motiv pentru care au aparut nenumarate carti sau poze in care sunt diverse desene, amuzante sau nu, ce fac legatura la anumite boli, explica procesele de aparitie a bolilor, sunt desenati factori de risc etc.

MEDCOMIC cred ca este una dintre cele cunoscute serii de carti cu poze medicale amuzante.

Mai Stewart este un student la medicina care, pasionat de desen, in timpul facultatii, a inceput sa-si publice desenele medicale. Acestea aveau un substrat anatomic – organic, insa informatiile erau prezentate intr-un mod amuzant. Relateaza ca a facut asta din cauza stresului din timpul facultatii.

Desenele reprezentau o cale de relaxare si-l si ajutau sa invete mai logic. Unele dintre desene prezinta si dificultatile prin care trece un student in timpul facultatii. Chiar daca nu toti exteriorizeaza, facultatea este o importanta sursa de stres.

Stewart spune ca isi doreste ca lumea sa vada toate aspectele, atat cele amuzante cat si cele mai putin amuzante, prin intermediul desenelor lui. In timp, acesta a acumulat peste 17.000 de urmaritori pe Instagram (click aici).

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs
aici.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment