Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.
Majoritatea intervievatorilor sunt de acord că cel mai bine ar fi să ajungi cu 10 minute înainte de interviu. Astfel, ai timp să completezi anumite documente dacă e nevoie și să te pregătești pentru discuție.
Așa cum poți ajunge prea târziu, este posibil și să ajungi prea devreme la interviu. Nu îți recomandăm să faci niciunul din aceste lucruri deoarece pui presiune pe intervievator și acesta își poate face o părere greșită despre tine. Dar nu poți controla fiecare lucru și sunt cazuri în care ajungi chiar cu 30 de minute mai repede la interviu. Iată ce să faci în acest timp ca să îți crești șansele de a fi angajat:
După ce ai fost chemat la interviu, caută pe Google sau Waze cam cât ți-ar lua să ajungi la birou în funcție de modalitatea de transport. Adaugă 30 de minute pentru a preveni orice eveniment nefericit: rămâi blocat în trafic, uiți portofelul acasă, nu circulă autobuzul/metroul/tramvaiul. Tot pe Google poți vedea ce cafenele sau parcuri există în jur, unde ai putea petrece câteva minute până la interviu. Chiar dacă ajungi cu mult timp înainte, nu intra cu mai devreme de 10 minute. Mai bine relaxează-te cu o cafea, un suc de portocale sau o apă care să îți dea energie.
Dacă ai ajuns prea devreme, e natural să te îngrijorezi. Dar trebuie să folosești diverse metode pentru a te relaxa deoarece anxietatea are un efect negativ asupra corpului tău. Când ești stresat, corpul tău produce un hormon numit cortizol care te poate împiedica să gândești clar. Cea mai simplă și eficientă tehnică de a te calma rapid este să îți urmărești respirația. Nu trebuie să fie ceva foarte complicat precum meditația, doar respiră și inspiră adânc de 10 ori. Numără fiecare ciclu și repetă până te simți mai bine.
Înainte de interviu, cel mai probabil ai citit cât mai multe despre companie și job și ți-ai luat notițe. Poate chiar ai pregătit o mică prezentare despre tine, bazată pe informațiile din CV și scrisoarea de intenție. Folosește timpul în plus pentru a citi din nou informațiile. Astfel, îți va fi mai ușor să răspunzi la întrebările intervievatorilor. Dar, foarte important, nu căuta informații noi! Există riscul să nu analizezi bine ce citești și să reții greșit anumite lucruri.
Ideal ar fi să folosești toaleta din cafenea și nu pe cea din birou, ca să te asiguri că ești pregătit de interviu. Chiar dacă ai plecat din casă arătând perfect, este posibil ca până ai ajuns să fi transpirat sau să te fi murdărit de ceva din greșeală. Asigură-te că ai mâini curate și uscate, acestea sunt foarte importante pentru prima impresie. De asemenea, modul în care dai mâna e foarte important: strânsoarea trebuie să fie potrivită, nici prea moale, nici prea tare încât să riști să îi strivești mâna intervievatorului.
Fii prietenos cu orice persoană cu care interacționezi, nu doar cu cel care te intervievează. Nu știi niciodată cu cine nimerești în lift iar recepționista și portarul pot transmite mai departe părerea pe care și-au făcut-o despre tine.
Fii atent la tot ce te înconjoară când intri în birou: aranjarea biroului, informații pe pereți și atmosfera generală. Astfel, îți vei face o idee mai bună despre cum ar arăta o zi obișnuită de lucru acolo și dacă este alegerea ideală pentru tine.
O să vezi că cele 30 de minute se scurg foarte rapid și, fără să îți dai seama, ai ajuns deja în fața intervievatorului. Îți recomandăm să îți asculți melodia preferată și să te gândești la ceva care te face fericit. Poate părea un clișeu, dar te va ajuta să fii într-o stare mai bună la interviu.
Mult noroc!
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.