Ce reprezinta perioada de proba si cum sa treceti cu bine peste ea?

Ce reprezinta perioada de proba si cum sa treceti cu bine peste ea?

Atunci cand angajeaza persoane noi, multi angajatori impun perioade de proba pentru a stabili daca acestea vor face fata sarcinilor si provocarilor impuse de noul lor loc de munca. Astfel de perioade sunt destinate sa ofere angajatorilor timp pentru evaluarea lor inainte de a-i angaja pe perioada nedeterminata.

Perioadele de proba pot varia de la doua saptamani pana la trei luni si au rolul de a oferi angajatorului cea mai buna sansa posibila de a-si testa viitorii angajati pentru a se asigura ca acestia pot aduce valoare companiei.

Un studiu recent a demonstrat ca aproape jumatate dintre angajatii noi nu reusesc sa dea randament in primele 18 luni, principalele motive fiind: lipsa de comunicare, lipsa motivatiei, neacceptarea feedback-ului etc.  Vestea buna este ca aceste obstacole pot fi evitate cu usurinta.

Citește și 5 lucruri de luat în considerare înainte de a alege o carieră în domeniul medical

Ce reprezinta perioada de proba?

Perioada de proba are o durata diferita, in functie de obiectivele angajatorului in ceea ce priveste testarea noilor angajati. In acest timp, angajatorul isi va da seama daca persoana care candideaza este potrivita sau nu pentru job-ul oferit, dar, in acelasi timp, si angajatul poate vedea daca i se potriveste postul. 

Poate parea descurajant, dar nu este vorba doar despre ceea ce isi doreste angajatorul. Locul de munca trebuie sa fie in conformitate cu asteptarile angajatului, daca nu, trebuie sa stiti ca in aceasta perioada de proba este foarte usor sa renuntati.

Angajatii aflati in perioada de proba au, de regula, conditii contractuale diferite fata de angajatii obisnuiti. Cu toate acestea, vor avea in continuare drepturi legale de angajare.

Indiferent daca sunteti un nou angajat sau treceti printr-o perioada de proba din motive de performanta, puteti face multe lucruri pentru a trece cu bine de acest proces. 

Citește și Ti-ai gasit un nou loc de munca? Iata ce trebuie sa stii despre perioada de preaviz

Iata sase strategii care va pot ajuta sa treceti cu bine de perioada de proba si sa fiti angajat:

1. Straduiti-va ca prima impresie sa fie pozitiva

Prima impresie conteaza foarte mult, deci, asigurati-va ca aceasta este pozitiva daca va aflati in perioada de proba si va doriti sa fiti acceptat. Daca sunteti deja membru al echipei existente demonstrati ca intelegeti motivele pentru care managerul doreste sa va testeze.

Fiti entuziast, zambiti, afisati un limbaj al corpului pozitiv. Este o idee buna sa va imbracati adecvat pozitiei pe care o ocupati, inclusiv acest lucru va conta si va demonstra ca luati totul in serios. Acordati atentie programului de lucru. Sosirea cu ceva timp mai devreme si plecarea putin mai tarziu decat orele contractate va demonstra ca va doriti sa ocupati functia.

In cele din urma, evitati comportamentele de auto-sabotare, cum ar fi intarzierea sau absenta in perioada de proba, mai ales in primele saptamani. 

2. Masurati-va progresul constant

Mai intai, cititi detaliat descrierea postului si politica perioadei de proba impuse de organizatie. Acest lucru va va ajuta sa clarificati activitatile din timpul testului si sa va concentrati asupra obiectivelor pe care trebuie sa le indepliniti pentru a trece cu bine de procesul de selectie.

Nu uitati sa fiti proactiv. Nu asteptati ca alti oameni sa va spuna ce sa faceti. Cautati feedback de la membrii echipei si aranjati regulat intalniri cu managerul.

De asemenea, poate fi util chiar si un jurnal care sa va inregistreze dezvoltarea si in care sa notati provocarile cu care va confrunti, dar si realizarile. 

Citește și Instrumentarul chirurgical uzual. Îndrumar pentru asistentele medicale la început de drum

3. Gasiti oportunitati de a demonstra ca sunteti persoana potrivita

Trebuie sa deveniti un membru indispensabil al echipei inca din timpul perioadei de proba. Faceti acest lucru tinandu-va la cele mai inalte standarde de munca posibile si cautand oportunitati care va permit sa mergeti „dincolo de asteptari”.

Ati putea, de exemplu, sa oferiti ajutor unui coleg ocupat sau sa va asumati o noua sarcina. Ajutorul oferit colegilor, mai ales atunci cand au mare nevoie, va va face sa deveniti o persoana dorita in companie.

4. Construiti-va o retea de sustinere

Daca aveti o retea puternica de sustinere, atat in ​​interiorul echipei, cat si in afara ei, va poate creste vizibilitatea. De asemenea, va va fi mai usor sa colaborati, sa impartasiti cunostinte, sa creati relatii si sa aflati informatii despre diferite parti ale organizatiei.

Este posibil ca firma sa aiba deja un sistem de mentorat, dar, daca nu, luati initiativa facand un efort pentru a va cunoaste colegii. Acest lucru ar putea fi obtinut prin comunicare si interese comune.

Cu siguranta, nu doriti sa esuati proba pentru ca nu ati oferit timp pentru a va conecta cu oamenii. Asadar, lucrati pe abilitatile interpersonale si fiti prietenos, chiar si cu colegii dificili. Mai presus de toate, tratati oamenii cu respect si evitati barfele la birou.

Citește și Sfaturi pentru ca asistentele nou angajate sa se simta bine la locul de munca

5. Luati in considerare scopul final

Mentineti-va motivati de-a lungul perioadei de proba, concentrandu-va asupra a ceea ce in cele din urma doriti sa obtineti in cariera. Ganditi-va la abilitatile de care aveti nevoie pentru a va atinge obiectivele de cariera. S-ar putea sa va fie frica sa acceptati lipsurile pe care le aveti. Dar daca veti pune intrebari atunci cand nu stiti, daca participati activ la formarea la locul de munca si sunteti proactiv in ceea ce priveste propria dezvoltare personala veti obtine ceea ce va doriti.

Nu uitati, daca, in orice moment, vi se intampla sa gresiti, cel mai bine este sa va asumati si sa va recunoasteti greselile. Este mai bine sa fiti sincer si sa invatati din greseli, decat sa va ascundeti.

6. Pastrati-va calmul si energia

Perioada de proba poate fi una dintre cele mai stresante etape ale unui loc de munca. Nu numai ca aveti o multime de sarcini noi de invatat, de asemenea, aveti o echipa cu totul noua, cu care trebuie sa va imprieteniti. Asadar, este esential sa va dozati energia si sa va pastrati calmul, pentru ca daca veti lasa stresul sa va copleseasca, acesta va poate afecta semnificativ performantele la locul de munca.

Folositi urmatoarele tehnici pentru a va ingriji in timpul perioadei de proba:

Fiti rezistent. Nu pierdeti mult timp pentru activitatile nesemnificative si nu va concentrati asupra erorilor minore pe care le faceti. Sunteti intr-o perioada de proba, dar si de invatare. In schimb, acceptati criticile cu gratie si faceti un efort pentru a invata din greselile pe care le faceti.

Acordati atentie ingrijirii de sine. Faceti pauze obisnuite de la calculator, hraniti-va organismul si odihniti-va bine in aceasta perioada. Acest lucru va va spori energia si va va antrena mintea.

Aveti nevoie de echilibrul personal-profesional. S-ar putea sa fiti tentat sa va directionati intreaga energie pentru munca, dar acest lucru poate duce la epuizare. Amintiti-va sa va relaxati. Faceti exercitii fizice, calatoriti, faceti activitati care va plac.

Folositi tehnici de gestionare a stresului. Daca incepeti sa va simtiti coplesit, incercati sa va calmati, respirati adanc, folositi tehnica meditatiei.

Mentineti o stare de spirit pozitiva. Organizatia investeste timp, efort si bani pentru noii angajati, deoarece vor sa obtina cele mai bune rezultate. Asadar, aveti incredere in ceea ce puteti oferi si, cu siguranta, veti reusi.

Citește și Cum să ceri concediu la noul loc de muncă, dacă abia te-ai angajat ca asistent medical

Angajatorii ar trebui sa faca urmatorii pasi atunci cand implementeaza o perioada de proba pentru noii angajati:

  • Asigurati-va ca specificatiile perioadei de proba sunt mentionate explicit in ghidul companiei.
  • Asigurati-va ca noul angajat este constient de faptul ca acesta va fi testat in perioada specificata.
  • Monitorizati cat de bine executa noul angajat sarcinile alocate, folosind masuratori cantitative si calitative, ori de cate ori este posibil.
  • Monitorizati obiceiurile de lucru ale noului angajat. De exemplu, un nou angajat care intarzie in mod constant poate fi o problema pentru companie.
  • Monitorizati cat de bine se intelege noul angajat cu colegii.
  • Furnizati feedback constant care il va ajuta sa-si modeleze performanta in functie de asteptarile companiei.

Analistii indica faptul ca noii angajati care au performante slabe in perioadele de proba sunt rareori capabili sa isi imbunatateasca dramatic performanta dupa incheierea acesteia, astfel, este bine sa va concentrati si sa oferiti tot ce este mai bun in perioada de proba, pentru a face o impresie buna si a obtine job-ul dorit.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment