Ce ar trebui să stii despre efectele negative ale steroizilor androgeni anabolizanți?

Ce ar trebui să stii despre efectele negative ale steroizilor androgeni anabolizanți?

Steroizii anabolizanți sunt variații sintetice, adică realizate om, ale hormonului sexual masculin testosteron. Sunt, cu alte cuvinte, “frățiori” ai testosteronului. Termenul potrivit pentru acești compuși este de “steroizi androgeni anabolizanți”. Termenul de „anabolic” se referă la capacitatea acestora de a crește masa musculară, iar termenul de „androgen” se referă la capacitatea acestora de a accentua dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine în cazul individului consumator. Este correct sa se utilizeze termenul de “steroizi androgeni anabolizanți”, deoarece acțiunea lor anabolică nu poate fi separata de cea anabolizantă. Denumirea populara steroizilor androgeni anabolizanți este “Gear”, “Juice”, “Roids” și “Stackers”.

Aceștia au utilizare legitimă numai dacă sunt administrați după un consult medical, în urma unei prescripții medicale de către indivizii care prezintă indicații reale. Însă sunt adesea utilizați abuziv de către diferiți indivizi care doresc să își crească masa musculară și să își îmbunătățească rapid aspectul fizic și performanțele sportive.

Medicii specialiști pot prescrie steroizi androgeni anabolizanți pentru a trata unele problemele hormonale ale pacienților, cum ar fi pubertatea întârziată. Steroizii androgeni anabolizanți sunt prescriși și pentru creșterea masei musculare, de asemenea, în boli care provoacă pierderi musculare, cum ar fi cancerul și SIDA. 

Steroizii androgeni anabolizanți sunt utilizați cel mai adesea abuziv mai ales de către sportivi și culturisti, care folosesc greșit aceste medicamente în încercarea de a spori performanțele sportive sau de a-și îmbunătăți aspectul fizic.

Majoritatea persoanelor care utilizează greșit steroizii androgeni anabolizanți sunt halterofilii de sex masculin cu vârstă cuprinsă între 20 și 30 de ani. Utilizarea greșită a steroizilor androgeni anabolizanți este mult mai puțin frecventă în cazul femeilor, deoarece acești favorizează dezvoltarea caracterelor sexuale masculine. Este dificil de cuantificat utilizarea abuzivă de steroizi androgeni anabolizanți. Cu toate acestea, utilizarea în rândul adolescenților este în general minimă. Studiul Monitoring the Future din SUA, finanțat de NIDA în anul 2016, a arătat că utilizarea necorespunzătoare a steroizilor androgeni anabolizanți a scăzut în ultimii ani în rândul elevilor de clasa a VIII-a și a X-a, în timp ce s-a menținut constantă în cazul elevilor de clasa a XII-a.

Cum sunt utilizați abuziv steroizii androgeni anabolizanți?

Indivizii care utilizează abuziv steroizii androgeni anabolizanți îi administrează de obicei pe cale orală sau îi injectează în mușchi. Aceștia își administrează doze care pot fi de 10 până la 100 de ori mai mari decât dozele prescrise pentru tratarea afecțiunilor medicale în care aceștia sunt indicați.

Scheme de administrare în cadrul utilizării abusive/greșite de steroizi androgeni anabolizanți

Schema utilizării ciclice (“cycling”) este acea schemă în care individul își administrează mai multe doze pentru o perioadă de timp, apoi se oprește din administrare pentru o perioadă de timp și apoi reia administrarea.

Schema de tip “stacking” constă în combinarea a doi sau mai mulți steroizi androgeni anabolizanți diferiți și asocierea formelor orale și / sau injectabile între ele.

Schema piramidală (“pyramiding”) constă în creșterea treptată a dozei sau a frecvenței de administrare a steroizilor androgeni anabolizanți, până la o valoare maximă, apoi scăderea treptată a dozei până la zero.

Schema de tip platou (“plateauing”) constă în alternarea, suprapunerea sau substituirea steroizilor administrați cu alți steroizi pentru a evita dezvoltarea toleranței.

Nu există însă dovezi științifice că vreuna dintre aceste practici reduce consecințele medicale dăunătoare ale acestor substanțe active.

Cum afectează steroizii androgeni anabolizanți creierul?

Steroizii androgeni anabolizanți funcționează diferit față de alte substanțe de abuz. Aceștia nu au aceleași efecte pe termen scurt asupra creierului. Cea mai importantă diferență este că steroizii androgeni anabolizanți nu activează în mod direct sistemul de recompense din creier pentru inducerea euforiei. De asemenea, nu declanșează creșteri rapide ale dopaminei de la nivelul creierului, spre deosebire de celelalte substanțe de abuz.

Utilizarea greșită a steroizilor androgeni anabolizanți poate duce la efecte mentale negative, precum: paranoia (extremă), iritabilitate extremă și agresivitate („roid rage”), iluzii (false credințe sau idei), afectarea judecății, manie.

Ce efecte la nivel fizic au steroizii androgeni anabolizanți?

Persoanele care își injectează steroizi androgeni anabolizanți prezintă un risc crescut de a contacta sau de a transmite boli precum SIDA sau hepatită. În afară de efectele mentale, consumul de steroizi androgeni anabolizanți cauzează în mod frecvent acnee severă. De asemenea, provoacă edeme (retenție de apă în organism), în special la nivelul mâinilor și picioarelor.

Care sunt efectele pe termen lung ale steroizilor androgeni anabolizanți?

Utilizarea greșită a steroizilor androgeni anabolizanți poate duce la probleme grave de sănătate, chiar permanente, precum: probleme renale, chiar insuficiență renală, leziuni hepatice și tumori hepatice, mărirea volumului inimii, hipertensiunea arteriala, creșteri ale colesterolului din sânge, creșterea riscului de apariție a cheagurilor de sânge, toate acestea crescând riscul de accident vascular cerebral și atac de cord, chiar și în cazul tinerilor.

Efecte ale steroizilor androgeni anabolizanți specifice genului și vârstei

În cazul bărbaților, steroizii androgeni anabolizanți pot produce micșorarea volumului testiculelor, scăderea numărului de spermatozoizi, chelie, creșterea sânilor, creșterea riscului de cancer de prostată.

În cazul femeilor, steroizii androgeni anabolizanți pot produce creșterea părului facial sau apariția excesului de păr pe corp, scăderea dimensiunii sânilor, chelie, modificări sau opriri ale ciclului menstrual, mărirea clitorisului, îngroșarea vocii. 

În cazul adolescenților, steroizii androgeni anabolizanți pot produce: încetinirea creșterii osoase (când nivelurile ridicate de hormoni steroizi androgeni anabolizanți administrați semnalează organismului să oprească creșterea osoasă mai devreme decât ar fi cazul), încetinirea creșterii în înălțime (în cazul în care adolescenții își administrează steroizi androgeni anabolizanți înainte de inițierea procesului de creștere sau în timpul procesului de creștere).

Unele dintre aceste modificări fizice, cum ar fi micșorarea organelor sexuale la bărbați, se pot adăuga la reacțiile adverse psihice, cum ar fi tulburările de dispoziție.

Au steroizii androgeni anabolizanți potential dependogen?

Chiar dacă steroizii androgeni anabolizanți nu induc euforie și stare de bine ca alte substanțe cu potențial dependogen, aceștia pot duce la o tulburare de consum de substanțe. O tulburare de consum de substanțe apare atunci când un individ continuă să folosească în mod eronat substanța respectivă, chiar dacă este conștient de consecințele grave pe care utilizarea sa abuzivă le presupune. Cea mai severă formă a unei tulburări de consum de substanțe este dependența. Unii indivizi ar putea continua să folosească steroizi androgeni anabolizanți în ciuda problemelor fizice, a costurilor mari pentru cumpărarea acestora și a efectelor negative asupra relațiilor sociale pe care aceștia le induc. Aceste comportamente reflectă potențialul dependendogen al steroizilor androgeni anabolizanți. Cercetările au descoperit că unii utilizatori de steroizi androgeni anabolizanți apelează la alte medicamente pentru diminuarea efectelor adverse ale acestora, de exemplu la opioide, pentru a reduce problemele de somn și iritabilitatea cauzată de utilizarea abuzivă a acestora.

Indivizii care utilizează abuziv steroizi androgeni anabolizanți pot prezenta simptome de sevraj atunci când încetează brusc utilizarea acestora, inclusiv: oboseală, nelinişte, pierderea poftei de mâncare, probleme de somn, scăderea libidoului. Unul dintre simptomele mai grave de sevraj este reprezentat de depresie, care poate duce uneori la tentative de suicid.

Bibliografie:

Bahrke MS, Yesalis CE 1996 Psychological and behavioral effects of endogenous testosterone and anabolic-androgenic steroids. Sports Med 22:367–390.

Bamman MM, Shipp JR, Jiang J, Gower BA, Hunter GR, Goodman A, McLafferty CL, Urban RJ 2001 Mechanical load increases muscle IGF-1 and androgen receptor mRNA concentrations in humans. Am J Physiol 280:E383–E390.

Bates PCL, Chew LF, Millward DJ 1987 Effects of the anabolic steroid stanozol on growth and protein metabolism in the rat. J Endocrinol 114:373–381.

Friedl KE 2000 Effect of anabolic steroid use on body composition and physical performance. In: Yesalis CE, ed. Anabolic Steroids in Sport and Exercise. Champaign, IL: Human Kinetics; 139–174.

Pope HG, Katz DL 1988 Affective and psychotic symptoms associated with anabolic steroid use. Am J Psychiat 145:487–490.

Pope HG, Kouri EM, Hudson JI 2000 Effects of supraphysiological doses of testosterone on mood and aggression in normal men: a randomized controlled trial. Arch Gen Psychol 57:133–140.

Citeste si: Legătura între somnifere și riscul de deces

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment