Cariera de asistent dentar – o alegere potrivita?

Cariera de asistent dentar – o alegere potrivita?

De cele mai multe ori, dupa finalizarea studiilor de asistenta medicala generala, in primele sase luni, ai automat titulatura de asistent medical debutant. Fiind generalist, ai posibilitatea sa lucrezi pe diverse specialitati si sunt cazuri in care poti fi indecis si sa nu stii ce vrei sa urmezi mai departe.

Ce-i drept, in scoala sau in facultate, majoritatea materiilor se fac cam un semestru, si astfel, iti vine destul de greu sa te decizi pe ce specialitate ai vrea sa lucrezi mai exact. Din experienta mea de pana acum, mi-am dat seama ca am intalnit destul de multi asistenti, fie colegi, fie cunostinte, pe care daca i-as fi intrebat pe ce anume vor sa lucreze, cu siguranta raspunsul ar fi fost unul ferm, ca si-ar alege orice alta specialitate, in afara de stomatologie. Recunosc, eram putin contrariata si nu intelegem de ce, asa ca i-am rugat sa imi dea cateva argumente puternice si sa ma lamureasca in aceasta privinta.

Raspunsurile au fost in mare parte asemanatoare, ca salariile sunt mici, ca nu poti sa avansezi sau sa te dezvolti sau ca este un mediu static. Din punctul meu de vedere, acestea sunt doar niste mituri, ce merita a fi demontate.

Realist vorbind, salariile pentru un asistent medical la inceput de drum, sunt destul de mici, insa dupa ce este depasit acel prag de sase luni, lucrurile se schimba in bine, atat in ceea ce priveste cunostintele si siguranta de sine, dar si partea financiara.

Ca asistent dentar, pentru inceput, cel mai bine ar fi sa lucrezi intr-un cabinet, pentru a capata experienta necesara. Dupa ce ai facut acest lucru, poti sa aplici la diverse clinici de renume, cu aparatura de ultima generatie, unde poti sa iti desfasori munca in conditii cat mai eficiente.

Ca atare, si in asistenta dentara exista cursuri si calificari, mai ales pe partea chirurgicala, pe care poti sa le urmezi dupa ce termini. Sunt diverse ramuri, pe care te poti specializa, in speta: profilaxie dentara, estetica dentara, protetica, parodontologie, extractii dentare, chirurgie dentara, endodontie, implantologie dentara, etc.

Pe langa diversificare, atat teoria cat si manevrele sunt la nivel mai inalt. De asemenea, avantajul de lucra mereu cu profesionisti, cu oameni pregatiti cat mai bine in domeniu il ajuta pe un asistent medical de stomatologie sa evolueze si sa se dezvolte.

La prima vedere, aceasta meserie poate parea statica sau rutinata, insa prin simplul fapt ca zilnic sunt intalniti pacienti cu diverse patologii, este de ajuns pentru a invata cate ceva nou si a nu stagna.

In momentul obtinerii unei competente, cresc atat sarcinile cat si responsabilitatile. Partea salariala se modifica si ea, si sunt de parere ca este foarte important sa iti placa ceea ce faci, sa fii pasionat, sa ai deschidere, sa te implici si sa iti doresti sa cresti. Aceste lucruri depind strict de tine, sa te interesezi, sa fii la curent mereu cu noutatile medicale si sa ai capacitatea de a te adapta in functie de situatie.

Din experienta mea si a celorlalti, am retinut ca nu exista evolutie fara efort, fara informare constanta, fara sacrificii si fara dorinta de a invata. Fii motivat, da-ti silinta sa fii bun in ceea ce faci si sa nu-ti fie teama sa faci schimbari, sunt benefice si te formeaza ca om de cariera!

 

Esti asistent dentar si iti doresti sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri? Click aici.

Despre Autor

Madalina Huzum

Pasionata de nutritie, in prezent redactor si recruiter in echipa Medijobs, impartasesc cu drag din experienta pe care am acumulat-o in aproape doi ani de practica ca asistent medical generalist!

Facebook Comment