Bagajul de aptitudini ale oncologilor – Care sunt calitățile pe care le are un bun specialist

Bagajul de aptitudini ale oncologilor – Care sunt calitățile pe care le are un bun specialist

Medicina e un univers cu infinite drumuri, sunt de acord cei mai mulți specialiști, iar atunci când o anumită cale este aleasă în consonanță cu valorile în care viitoarele cadre medicale cred, în viitorul nu foarte îndepărtat, o carieră strălucită este inerentă.

Și oncologia este, la rândul ei, o specializare cu multe provocări – este o lume sensibilă, care cere un anumit bagaj de aptitudini și calități.

Însă care sunt, de fapt, aceste virtuți și abilități de care trebuie să dispună o persoană pentru a se bucura de o carieră frumoasă în oncologie?

Aici ar putea fi enumerat un bagaj întreg de calități, care ar fi necesare în orice specializare a Medicinei, însă cele mai importante pentru un medic oncolog sunt:

 – Să aibă un nivel (extrem) de ridicat de compasiune, sensibilitate și empatie față de pacienți și față, în general, de oamenii aflați în suferință. Însă, medicul trebuie să își păstreze și luciditatea și să fie detașat de fiecare caz pentru a lua cele mai bune decizii pentru pacient. Aici trebuie menționată și relația strânsă creată cu pacienții, dar și cu familia lor. Întotdeauna, membrii familiei sunt nerăbdători să primească explicații, vești în privința evoluției sau noutăți, în cazul în care ruda este spitalizată, iar oncologul trebuie să se înarmeze cu răbdare și să răspundă fiecărei întrebări. 

 – Este necesară o aplecare spre domeniul patologiei, biologiei celulare a cancerului și spre fizica radiațiilor.

 – Să aibă interes real față de farmacologia terapiilor.

 – Adaptabilitate emoțională este o abilitate importantă pentru oncologi, astfel încât să fie în stare să ajute fiecare pacient în parte, în funcție de stadiile bolii în care se află.

 – Să fie dispus să lucreze în echipe multidisciplinare. Totodată, medicii trebuie să poată coordona în mod eficient echipa, mai ales pentru că oncologii lucrează cu mai mulți specialiști precum asistente, chirurgi, radiologi, fizicieni medicali.

 – Aplecare față de cercetările în domeniul oncologiei – statistici, noi tehnologii, descoperiri. În acest domeniu, ritmul descoperirilor de noi tehnologii și medicamente este unul accelerat, de aceea medicii trebuie să fie implicați. Studiul și aprofundarea continuă a specializării necesită, de multe ori, călătorii în străinătate, deschidere, tenacitate, dar și sârguință pentru a asimila informațiile (multe) livrate.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment