Care este cea mai bună metodă prin care să-ți dai demisia

Care este cea mai bună metodă prin care să-ți dai demisia

Momentul în care îți anunți demisia trebuie să fie unul plin de tact, astfel încât să nu-ți strici relațiile bune pe care ți le-ai făcut și să lași mereu loc pentru o eventuală colaborare ulterioară. Indiferent dacă vrei să pleci de la locul de muncă pentru că nu te mai înțelegi cu șefii sau cu colegii, ori îți place ceea ce faci, dar ai decis că trebuie să mergi mai departe și să accepți o altă provocare, există reguli pe care ar trebui să le respecți.

Demisia este o decizie pe care o iei în diferite situații, nu doar atunci când ai ajuns să-ți urăști locul de muncă. E posibil să fii nevoit să pleci din motive care nu depind de tine sau de relația cu actualul angajator. Oricare ar fi motivul pentru care vei pleca, trebuie să știi cum să dai această veste într-un mod plin de tact. Iată câteva aspecte de care ar fi bine să ții cont înainte de a-ți da demisia.

Când este momentul potrivit

Ideal ar fi să-ți anunți demisia numai după ce ai găsit deja un alt loc de muncă și ai promisiunea fermă că vei fi angajat acolo, poate chiar și un document semnat. Când decizi să-ți dai demisia trebuie să-ți faci și câteva calcule, pentru că va trebui să stai probabil în preaviz aproximativ 20 de zile lucrătoare, chiar și mai mult, dacă ai avut o funcție de conducere. 

Prin urmare, anunță demisia astfel încât plecarea ta de acolo și prima zi la noul loc de muncă să fie la date cât mai apropiate. Dacă simți însă nevoia de o pauză, poți pleca într-un scurt concediu după ce ți-ai anunțat demisia și înainte de-a începe activitatea în altă parte. Desigur, e posibil să poți pleca și fără respectarea preavizului, dacă te înțelegi cu șeful tău să procedați astfel.

Cum îți anunți demisia

Unele companii au formulare standard, gata redactate pentru demisie, care trebuie doar completate cu numele și data plecării. Însă de multe ori nu există aceste documente, astfel încât va trebui sa scrii tu o scrisoare prin care să-ți anunți demisia. În acest caz, încearcă să fie o formulare cât mai diplomată și prietenoasă, ca să te desparți de echipa ta în termeni buni, chiar dacă nu v-ați înțeles bine. 

Orice demisie înseamnă o problemă pentru companie, care e nevoită să caute pe altcineva în locul tău sau va aloca din sarcinile tale altor angajați. Astfel, pacienții tăi vor ajunge în grija altor medici sau asistenți, care vor fi nevoiți să aloce ore suplimentare programului lor. 

Încearcă să te gândești și la momentele plăcute pe care le-ai trăit acolo – cu siguranță au existat și acestea! –  și atunci o să-ți fie mai ușor să redactezi scrisoarea. Ar fi frumos ca în mesaj să le mulțumești colegilor și șefilor pentru oportunitatea pe care ți-au oferit-o să lucrezi alături de ei și pentru ce te-au învățat. Vor aprecia cu siguranță aceste cuvinte.

În niciun caz nu este indicat să-ți anunți demisia printr-un SMS, e-mail sau prin telefon, ci în urma unei discuții personale cu șeful tău și cu departamentul de Resurse Umane, urmată de redactarea scrisorii oficiale. Orice altă metodă de a-ți anunța demisia este considerată dură, lipsită de tact și chiar nepoliticoasă.

Ce faci după ce ai demisionat

Dacă vei rămâne în preaviz, înseamnă că vei mai folosi un timp computerul și telefonul dat de angajator. Totuși, nu uita să ștergi din aparate toate documentele personale, fotografiile, contactele și neapărat să te deloghezi de pe adresele de e-mail și de pe conturile de rețele sociale, pentru că după plecarea ta computerul va fi folosit de altcineva. Nu vrei să aibă acces și alții la informațiile tale personale. Pentru siguranța ta, ar fi bine să iei această măsură chiar înainte de a-ți da demisia, pentru că e posibil ca șeful să te invite să pleci imediat și atunci nu vei mai avea acces la computer.

După ce ți-ai anunțat plecarea, încearcă să-ți continui activitatea la fel ca până atunci și să faci cât mai ușoară trecerea sarcinilor tale spre altcineva. Nu le arăta colegilor că ești supărat, că nu mai ai chef de muncă sau că te bucuri că vei pleca și în niciun caz nu te lăuda cu noul tău job. Ar fi bine să vorbești cât mai puțin despre asta.

Dacă ai rămas în relații bune cu șefii și colegii, le poți cere recomandări, pe care să le scrie într-o scrisoare sau pe profilul tău de LinkedIn. Îți vor fi de mare ajutor când vei aplica pentru alte joburi.

După ce ai anunțat la departamentul de Resurse Umane că vei pleca, trebuie să te interesezi dacă mai ai dreptul la zile de concediu de care încă nu ai beneficiat sau dacă acestea pot fi plătite, în compensație. E important să discuți toate aceste aspecte și să-ți cunoști drepturile.

Un alt aspect de care ar fi bine să ții cont este modul în care te vei despărți de colegi. Scrie un e-mail plin de căldură celor cu care te-ai înțeles bine sau discută personal cu ei, ca să-ți iei rămas bun. Le poți da numărul tău de telefon, ca să păstrați legătura. E bine să lași întotdeauna câteva uși deschise.

Despre Autor

Roxana Ruscior

Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.

Facebook Comment