Cand suferi de complexul salvatorului

Cand suferi de complexul salvatorului

Lumea medicala si nu numai e populata de oameni cuprinsi de complexul salvatorului. Ti-e familiara imaginea doctorului stresat, obosit si nefericit, caruia ii suna telefonul din 5 in 5 minute, desi programul lui de lucru s-a terminat acum 10 ore? Sau poate imaginea doctorului care isi ia linistit masa si se trezeste inconjurat de 4-5 persoane care ii pun intrebari medicale, desi ziua de duminica este singurul lui moment in care este liber? Sau poate pacientul pe care l-ai rugat la fiecare consultatie sa nu mai fumeze, desi el are o ulceratie plantara care nu se mai inchide?

Atat de altruist si de extraordinar in teorie, acest tip de tipar comportamental isi arata in final partea intunecata, dovedindu-se o uriasa capcana.

Dar ce este ‘complexul salvatorului’? Este structura psihologica particulara a unei persoane care simte permanent dorinta de a-i salva pe altii, de a cauta oameni care au nevoie disperata de ajutor, deseori sacrificandu-si nevoile proprii in favoare altor persoane. Ei vor fi mereu condusi de ideea ca fac ceva foarte nobil.

In esenta, un doctor care sufera de complexul salvatorului are constant impresia ca ii poate salva pe toti, ca el si-a ales sa poarte halatul alb sa-i vindece pe toti, chiar daca unii isi vor dori sa fie salvati, iar altii vor opune rezistenta considerabila. Cei care opun o rezistenta considerabila sunt cei care nu iti vor urma niciodata sfaturile, vor rezultate fara sa munceasca sau sunt vesnic nemultumiti de orice solutie le-ai propune. Fa-ti o favoare, nu mai inota mereu dupa ei!

Psihologic vorbind, din ecuatia care implica pe cei care vor sa-i salveze pe unii si cei care vor fi salvati, nu ies atat de des doar conotatii pozitive. Incercand tot timpul sa salvezi pe cineva, cel salvat nu va putea sa-si dezvolte vreodata responsabilitatea pentru actiunile sale si va deveni o structura complet lipsita de motivatie interna. In acelasi timp , salvatorul va trai mereu cu senzatia ca isi consuma inutil resursele si ca viata lui nu este completa, in paralel rezultatele dorite fiind foarte departe sa apara.

Care sunt solutiile pentru a nu cadea prada complexului salvatorului? Iata cateva sfaturi:

– Incearca sa-ti analizezi emotiile impreuna cu prieteni, familie sau alti oameni de incredere;

– Impune limite oamenilor cu care interactionezi in mediul profesional;

– Invata sa beneficiezi de puterile miraculoase ale cuvantului: NU

– Alege constient si logic ceea ce este bine pentru tine;

– Nu-ti asuma responsabilitatea pentru faptele altora, doar pentru ale tale;

– Fa ceea ce poti tu pentru cineva si apoi asteapta sa vezi rezultatele;

– Nu incerca sa salvezi ceva ce nu doreste sa fie salvat.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment