Câte șanse să acorzi unui asistent medical? Top strategii pentru a concedia un asistent
Se spune că reflexia unui lider adevărat se vede la nivelul echipei. Un manager care știe să-și aleagă resursele este piatra de echilibru a angajaților și motivul pentru care aceștia pot performa. Nu e neapărat un conducător în sensul clasic al cuvântului, ci un model, un exemplu de conduită, profesionalism și implicare. Ce faci, însă, când ești un lider pus în postura de a concedia un angajat? Câte șanse îi poți acorda unui om al cărui parcurs l-ai analizat deja îndeaproape?
Restrângem discuția la domeniul medical și luăm următorul exemplu. Un asistent medical primește de câteva ori „cartonașe galbene” pentru comportament neadecvat și neglijență. Devine chiar agresiv cu pacienții și colegii de tură. Ce poți face pentru a remedia situația? Ce strategii de concediere poți pune în aplicare în așa fel încât să păstrezi armonia în echipă?
Chiar dacă pentru mulți angajatori concedierea nu este deloc un subiect tabu, problemele care apar în industria medicală sunt mai delicate. Viața unui asistent medical este dedicată altora, ceea ce nu este foarte ușor de gestionat. În astfel de momente poți acorda șanse, dar trebuie în același timp să stabilești și o limită. Unde și când e recomandat să se tragă linie, poți afla în rândurile de mai jos.
Strategii pe care să le abordezi în concedierea unui asistent medical
În rândul angajaților, concedierea este un aspect care trezește multe probleme și tensiuni. Odată ce unul dintre colegi a plecat, intervine la nivelul echipei sentimentul firesc al nesiguranței. Și tu, ca manager medical, te poți simți vinovat și egoist atunci când te regăsești în postura de a concedia un asistent medical, mai ales dacă acesta a avut rezultate impresionante de-a lungul timpului.
De obicei, există un cadru legal care reglementează concedierea. Printre motivele menționate de autorități se numără performanțele slabe, incompatibilitatea cu tehnologiile folosite, nerespectarea regulilor companiei sau ale societății. Chiar dacă emoțiile asociate unei astfel de hotărâri pot fi copleșitoare, nu te îngrijora, există și soluții.
Citește și: Ce spune Codul Muncii despre concediere, demisie și dreptul la preaviz: ce trebuie să știi ca angajat
Iată doar câteva strategii pe care le poți lua în calcul dacă este nevoie să concediezi un asistent medical:
- Acordă șanse, dar nu în mod nelimitat
Stresul este una dintre principalele cauze care duce la apariția burnout-ului sau a epuizării fizice. Este de la sine înțeles că a fi asistent medical este foarte stresant. Încă din anii 1950, cercetătorii au realizat studii pentru a vedea care este impactul pe care îl poate avea mediul agitat de lucru asupra personalului medical.
Pandemia COVID-19 a reprezentat o perioadă cu stres imens pentru asistenți medicali și nu numai. În astfel de condiții, se pot întâmpla și greșeli. Este natural să acorzi mai multe șanse angajaților care fac greșeli. Dincolo de stresul de la locul de muncă, pot exista și cauze personale.
Cel mai bine este să discuți înainte cu persoana respectivă. Cântărește situația și acordă o șansă, maxim două. Greșelile flagrante nu sunt acceptate, când la mijloc e vorba de viața pacienților.
- Comunică hotărârea și în echipă, după ce a fost luată
Probabil ai văzut în filme – când un angajat este concediat, ceilalți încep să șușotească și să se teamă pentru soarta lor. La fel se poate întâmpla și în realitate.
Pentru a elimina suspiciunile comunică-le celorlalți care a fost motivul pentru care ai luat decizia, pentru a evita îngrijorările cu privire la o eventuală restructurare. Asigură-i că viitorul lor profesional nu este pus în pericol, dacă nu este vorba de încălcări flagrante în ceea ce privește meseria lor. Nu lăsa angajații să se gândească la altceva decât la sănătatea pacienților.
O concediere stârnește multă agitație, dar nu trebuie să lași lucrurile așa. Fii deschis/ă și concentrează-te pe nevoile echipei tale.
- Nu aștepta momentul potrivit pentru concediere, acesta nu există
Este normal să te gândești de mai multe ori înainte să iei decizia de a concedia un asistent medical. Este o responsabilitate foarte mare, care adaugă presiune pe umerii tăi. Dar să aștepți după momentul potrivit pentru a-l anunța cu privire la concediere, poate fi o irosire de timp, bani și răbdare.
O greșeală mică poate fi trecută cu vederea, dar nu atunci când aceasta afectează în mod direct calitatea serviciilor și tratamentelor oferite. Cu cât pacienții sunt mai nemulțumiți, cu atât reputația instituției tale medicale are de suferit.
Așadar, nu poți amâna discuția doar pentru că asistentul trebuie pregătit înainte. Empatia este importantă, dar ține cont și de faptul că de hotărârile tale depinde imaginea instituției.
- Fii ferm/ă și nu lăsa loc de interpretări
Chiar dacă nu ți-ai cultivat un renume de manager tranșant, este necesar să te impui în fața angajatului, în discuția despre concediere. Într-adevăr, nu este tocmai cea mai confortabilă situație, dar nici nu poți amâna la nesfârșit discuția.
De asemenea, nu îi da de înțeles că te mai gândești. Pregătește-ți dinainte un discurs și oferă-i argumente clare, care să vină în susținerea hotărârii pe care ai luat-o. Organizează un exit interview și oferă-i posibilitatea asistentului de a-și susține părerea și de a-ți acorda feedback.
- Nu da curs tentativei de șpagă
De ceva timp, sistemul medical românesc a cunoscut o schimbare. Cazurile de mită au scăzut, dar nu înseamnă că au dispărut. Conform unui raport întocmit de Europa Liberă, o asistentă poate câștiga aproximativ 1.000 de euro lunar din șpaga oferită de pacienți.
Vezi care sunt Principalele motive pentru care un asistent medical poate fi concediat
Pe lângă neglijarea pacienților și efectuarea cu superficialitate a sarcinilor, cea mai mare greșeală pe care o pot face asistenții este să primească atenții. Mulți manageri aleg să închidă ochii, dar repercusiunile se văd pe termen lung.
Dacă ai sesizat chiar și cea mai mică intenție a asistentului în cauză de a primi șpagă, menține fermă hotărârea de a-l concedia. Nu aștepta scuze sau explicații din partea sa. Ceea ce a făcut e cea mai bună dovadă a faptului că nu își respectă meseria.
Concluzii
Concedierea unui asistent medical poate fi de cele mai multe ori o provocare, chiar și pentru cei mai intransigenți manageri. Nu e ușor – la mijloc este vorba de un angajat de bază, de un om care a făcut parte din echipa ta. Totuși, nu poți permite ca pacienții tăi să resimtă problema. Un mediu agitat de lucru are nevoie de personal medical pe măsură, capabil să reacționeze prompt în fața situațiilor critice. Nu amâna decizia și nici nu îi găsi scuze.
Cel mai bun moment de a concedia un asistent medical este chiar atunci când ai luat decizia, mai ales dacă acțiunile și rezultatele asistentului vorbesc de la sine și nu există cale de remediere sau îmbunătățire. Nu-ți face griji, există multe strategii de concediere pe care le poți pune în aplicare. Comunicarea transparentă, atitudinea fermă și atenția la detalii sunt doar câteva dintre principiile pe care ar trebui să le urmezi.
Ține cont de sfaturile de mai sus și ia cea mai bună decizie pentru compania ta!
Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.