Cand (nu) crezi ca esti Dumnezeu

Cand (nu) crezi ca esti Dumnezeu

Un medic penduleaza des pe durata intregii lui cariere intre cele doua fete ale monedei: in una suferi de complexul lui Dumnezeu si crezi ca tu nu gresesti niciodata, iar in cealalta te simti responsabil pentru fiecare lucru negativ care se intampla pacientului tau. Daca la o extrema, doctorul se felicita zilnic singur pentru talent si inteligenta, la cealalta medicul se tortureaza zilnic ca nu e perfect si ca face greseli. Iar totul pleaca de la conceptia gresita ca un medic e obligat sa fie permanent in control.

Gandeste-te pentru o secunda la ultimele 24 de ore si toate deciziile importante pe care le-ai luat si care ar fi putut influenta pentru totdeauna viata pacientilor tai intr-un mod pozitiv sau negativ. E destul de dificil, nu? Desi pari ca ai controlul absolut asupra destinelor lor, realitatea iti transmite foarte des ca lucrurile nu stau chiar asa.

Nu poti controla din pacate deciziile si preferintele pacientilor tai, decizia de a urma tratamentul conform recomandarilor, de a adopta un stil de viata sanatos, nu te poti lupta cu bolile incurabile sau cu toate cazurile grave aflate la mana destinului. Nu-ti poti controla nici macar propria ta umanitate imperfecta care te face uneori obosit, coplesit de probleme si te determina sa gresesti. E o povara greu de suportat, dar pe care trebuie sa ti-o asumi toata viata.

Uneori, complexul lui Dumnezeu e mai mult in mintea pacientului tau decat in mintea ta. El vrea un salvator, atat de puternic incat asemenea eroilor din filme sa reuseasca sa triumfe impotriva naturii care i-a imbolnavit incurabil mama, tata, fratele sau copilul. Atitudinea cu alura eroica a doctorului trezeste in el incredere, speranta sau credinta. Uneori, psihologic vorbind, pacientul tau transfera inconstient asupra ta tot felul de sentimente care provin din experientele lui anterioare medicale mai bune sau mai proaste. Tu devii cel mai bun sau cel mai prost exemplar medical existent. Din pacate, de cele mai multe ori, aceasta nu este realitatea.

In final, tu ca si medic esti un fel de intermediar intre viata si moartea pacientilor tai, un om care navigheaza zilnic intre succes si esec, intre a fi personajul pozitiv sau negativ, esti mai degraba un influencer decat un om care cauta controlul, caci mereu vor fi atat catastrofe cat si miracole in societatea umana.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment