INTERVIU | Dr. Corina Zugravu, Presedinte CSBSN – O noua editie a programului de burse de cercetare pentru studii despre bere

INTERVIU | Dr. Corina Zugravu, Presedinte CSBSN – O noua editie a programului de burse de cercetare pentru studii despre bere

In Romania, berea este unul dintre cele mai populare alimente, insa interesul pentru aceasta nu se rezuma doar la consum. Incepand din 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie (CSBSN) lanseaza anual o provocare pentru cadrele medicale si studentii interesati de efectele consumului de bere asupra organismului, oferind burse pentru cercetare stiintifica tuturor celor care trimit studii cu caracter de noutate si originalitate privind efectele consumului moderat de bere in raport cu sanatatea. Anul acesta, valoarea totala a burselor se ridica la 150.000 de lei. Am vrut sa aflam mai multe detalii despre program, asa ca am stat de vorba cu doamna doctor Corina Zugravu, Presedintele CSBSN, si am povestit despre cum a luat nastere programul de burse, despre studiile realizate in cei sapte ani de la debutul programului si despre obiectivele pe care si le propune echipa de la Centru pentru viitor.

1. Povestiti-ne putin despre inceputuri: de ce v-ati orientat activitatea de cercetare catre beneficiile pe care le aduce consumul de bere? De ce interesul pentru acest domeniu? Cum ati luat decizia de a fonda CSBSN? Ati avut vreun sprijin in fondarea Centrului – care sunt partenerii dumneavoastra? Care sunt obiectivele pe care vi le propuneti dumneavoastra si partenerii dumneavoastra?

Activand in sfera medicala, ne este binecunoscuta nevoia de informare, nevoia de a avea cat mai multe date relevante despre tot ceea ce influenteaza starea de sanatate a organismului uman, componentele alimentatiei avand un rol determinant in acest sens. Dietele zilnice ale fiecaruia dintre noi includ alimente si bauturi variate. O parte din acestea sunt prezente insa cu predilectie, datorita frecventei cu care le includem in alimentatie. Ne-am orientat catre bere deoarece dintre tipurile de alimente si bauturi preferate de romani, detinand un rol important in alimentatie prin frecventa de consum, berea s-a dovedit a fi putin supusa studiului la noi in tara. Extrem de populara si iubita, berea se afla aproape zilnic pe mesele multor romani, facand fara indoiala parte din stilul lor de viata, cu influente semnificative asupra organismului celor care o consuma. Am fondat acest Centru impreuna cu colegii mei, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti. Ne-am propus sa oferim publicului larg dar si comunitatii medicale, informatii valide despre consumul moderat de bere asupra organismului uman pe baza unor studii stiintifice.

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este un proiect independent, infiintat la finalul anului 2011, care are la baza convingerea membrilor fondatori ca este oportun atat pentru publicul larg, ca sursa relevanta de informare, cat si pentru domeniul cercetarii din Romania. Obiectivele noastre sunt investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg. Avand in vedere domeniul de activitate, ne bucuram de sustinerea, printre altele a Asociatiei Berarii Romaniei, care pune la dispozitie fonduri destinate cercetarii.

2. Care sunt principalele activitati ale Centrului? Povestiti-ne putin despre cum a luat nastere programul de burse pentru cercetare.

In calitate de profesionisti in domeniul cercetarii ne sunt cunoscute atat nevoia unor provocari noi, cat si resursele de finantare insuficiente pentru a pune in practica proiecte de cercetare interesante. In acest context, ne-am documentat asupra existentei in Romania a unor studii despre consumul de bere si am constatat ca nu avem consistenta in domeniu. Totodata, am analizat posibilitatea infiintarii unui astfel de centru si am aflat de existenta unui proiect similar, care se bucura de mare succes in Spania, Centrul de informare „Cerveza y Salud”. Activitatea noastra functioneaza ca o dubla interfata. In primul rand, ii aducem laolalta pe cei interesati sa finanteze studii despre efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman si pe cei care au competentele de cercetare necesare sa dezvolte astfel de studii. Iar pe de alta parte, vom disemina rezultatele obtinute, creand astfel liantul intre cei care vor efectua studiile, comunitatile medicale si publicul larg.

3. Anul acesta va avea loc cea de-a saptea editie a programului de burse. Ce puteti sa ne povestiti despre proiectele de cercetare care s-au remarcat la editiile trecute? Care este cea mai importanta descoperire care a fost facuta pana acum, intr-un program finantat de CSBSN?

Pana in prezent, sub umbrela Centrului de Studii au fost efectuate patru studii avand teme diverse: Rolul consumului moderat de bere asupra memoriei autobiografice investigat cu ajutorul neuroimagisticii; Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal si consumul de bere in Romania; Consumul moderat de bere poate ameliora simptomele asociate perioadei post-menopauza; Influenta consumului moderat de bere asupra unor markeri ai stresului oxidativ.

Ne bucuram ca initiativa noastra s-a bucurat de un mare succes si ca in fiecare an am avut rezultate interesante de comunicat. Fiecare studiu a fost unul special, cu teme diferite scotand in evidenta creativitatea si pasiunea fata de medicina si studiu a fiecarui medic sau student. Avand in vedere ca suntem pionieri in acest domeniu, dorim sa le oferim libertatea participantilor sa isi ghideze studiul in directia dorita, fara sa punem limite.

Sprijinul acordat mediului academic si tinerilor care isi doresc sa se dezvolte in zona cercetarii stiintifice prin programul de burse a devenit deja o traditie pentru noi. Cele patru studii finalizate pana in prezent, au furnizat informatii valoroase cu privire la rolul pe care consumul moderat de bere il are pentru organism.

4. Care sunt principalele argumente prin care ii incurajati pe specialisti sa aplice la programul de burse?

Cum spuneam mai sus, profesionistii din domeniu au o curiozitate innascuta catre cercetare si, din pacate, resursele pentru a sustine astfel de studii sunt de cele mai multe ori limitate sau chiar inexistente. In ceea ce priveste derularea studiilor, avand in vedere resursele de finantare insuficiente din domeniul cercetarii de la noi din tara, am decis ca modul ideal in care ne putem atinge obiectivul, este acela de a face apel la experienta si talentul celor cu competente in aceasta zona, facilitandu-le accesul la finantarea atat de necesara punerii in practica a ideilor pe care le au in legatura cu tema de cercetare pe care o propunem noi.

Dorim sa continuam acest program intrucat credem ca exista un mare potential in zona de cercetare in Romania, iar noi ne dorim sa contribuim activ la imbogatirea resurselor stiintifice de specialitate cu studii realizate de tineri cercetatori din tara noastra.

Pana pe 15 aprilie 2018, medicii si rezidentii specializati in Cardiologie si Diabet, Boli Nutritie si Metabolice, precum si studentii in an terminal la orice specializare de natura stiintifica, dar si la specializari conexe precum nutritie, sport sau sociologie, masteranzi, doctoranzi si post-doctoranzi pot trimite propuneri de studii cu caracter de noutate si originalitate privind consumul moderat de bere in raport cu sanatatea. Aplicantii pot depune proiectul in nume propriu sau ca echipa. Pentru a aplica, puteti descarca formularul de inscriere de AICI. Odata completat, formularul trebuie trimis la adresa [email protected]. Mult succes!

Fii la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera pentru medici specialisti, cu ajutorul unui cont Gratuit pe MEDIjobs. Poti crea unul in doar 5 minute aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment