Personalitati ale medicinei | Buicliu Cristea, unul dintre intemeietorii clinicii medicale romanesti

Personalitati ale medicinei | Buicliu Cristea, unul dintre intemeietorii clinicii medicale romanesti

Buicliu Cristea a fost o figura stralucita a vietii medicale din Romania, la cumpana dintre secolul al XIX- lea si secolul XX, la origine armean.

Inceputul vietii sale are loc la Roman (6 decembrie 1857), un oras-targ important din Moldova, tranzitat de numeroase personalitati culturale precum Geo Bogza sau Mihail Sebastian, care treceau pe la tanarul remarcabil scriitor Max Blecher pentru a-i aduce un plus de alinare sufleteasca si consiliere pe probleme literare.

Liceul il urmeaza la Iasi, iar in anul 1875, dupa sustinerea examenului de bacalaureat, se inscrie la Facultatea de medicina de la Paris. Lucreaza ca intern la diferite spitaleparieziene precum: Bicetre, Tenon, Charite. Dupa ce isi ia doctoratul in medicina, revine in tara si se stabileste la Bucuresti in 1884.

Obtine titlul de medic primar, in boli interne, iar pe linie pedagogica obtine titlul de profesor universitar la catedra de medicina interna, conducand clinica medicala din spitalul Brancovenesc.

Buicliu Cristea – un spirit solidar cu tinerii medici de atunci, Victor Babes, George Asaki

Se impune ca eminent clinician si terapeut, lupta pentru introducerea unui spirit nou in Facultatea de Medicina din Bucuresti, fiind solidar cu tinerii medici de atunci, Victor Babes, George Asaki si altii.

Devine unul dintre intemeietorii clinicii medicale romanesti. Ajunge supraveghetor al spitalelor, deputat si senator. In anul 1897 la 23 aprilie impreuna cu doctorii I. Cantacuzino si Kremnitz, salveaza de la moarte sigura pe printul mostenitor Ferdinand.

Profesorul Buicliu – un om de o rara delicatete sufleteasca

Profesorul Buicliu Cristea a fost considerat de contemporanii sai, un om de o rara delicatete sufleteasca. Unul dintre discipolii sai, profesorul Anibala Teohari i-a dezvoltat Tratatul de Terapeutica in sase volume, considerat in epoca cel mai bun din lume. Profesorul Buicliu s-a stins din viata pe 9 august 1916.

In casa memoriala ”Profesorul Gh.Marinescu din Bucuresti” se afla un valoros tablou, opera a pictorului A.Monchablom, din 1884, care reprezinta un consult la patul unui bolnav, in jurul careia se afla profesorii George Asaki, Victor Babes, Nicolae Kalinderu si Cristea Buicliu.

In 1921 Asezamantul Brancoveni a acordat numele sau unei sali din spital, iar consiliul municipal a facut acelasi gest de pretuire, ca o strada din apropierea facultatii de Medicina sa-i poarte numele si astazi.

Daca iti doresti sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera, inclusiv posturi de asistent de farmacie fa-ti un cont gratuit in doar 5 minute aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment